רבי מרדכי כרמי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מרדכי כרמי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רבי מרדכי כרמי[1] (ה'תק"ט - ה' בסיוון ה'תקפ"ה) היה רב ודיין בקרפנטראץ שבפרובנס. נודע בעיקר בזכות שם ספרו ההלכתי מאמר מרדכי.

ביוגרפיה

נולד בקרפנטרץ (אנ') לרב אברהם כרמי שכיהן כדיין בבית הדין המקומי. אחיו היה הרב שלמה חיים כרמי, מחבר "חשק שלמה". אביו הדיין היה סוחר מצליח ובן למשפחה עשירה, והוא פירנס את ילדיו.

בילדותו נודע כמתמיד ושקדן בלתי נלאה, כפי שמעיד עליו אביו[2]: דכד הוה טליא ורכיב אכתפאי ראיתי בו סימני חכמה, נתתי עיני בו דבוצין בוצין מקטפיה ידיע...” וכן אחיו רבי שלמה כרמי כותב[3]: ”בימי חרפו חרף נפשו נפש היפה ללון בעומקה של הלכה... ויגדל האיש וילך הלוך וגדול...”.

הוא נישא בגיל 17 ולמד בחברותא עם הרב משה דרוקו מארטינו, בהשראת הלימודים הללו, כתב את ספרו "מאמר מרדכי" שבו הוא מרבה להשיג על ספרו של החיד"א, "ברכי יוסף".[4] החיד"א שכתב הסכמה לספר "מאמר מרדכי" מבלי שראה את תוכנו (כפי שכותב בהסכמתו), התרעם על השגות אלו ועל לשונות שנתפסו בעיניו כמזלזלים בחכמים קדומים, לשם תגובה, החיש החיד"א את הדפסת הספר "מחזיק ברכה", בו החזיק בעמדותיו שבספרו הראשון והוסיף עליהן תוך התייחסות ספציפית לרבות מטענותיו של הרב כרמי. רבי מרדכי כרמי הגיב להערות שנמתחו בספר זה ובספרי אחרים מבני דורו על ה"מאמר מרדכי", בספרו "דברי מרדכי".[5]

רבי ישראל מאיר הכהן הסתמך רבות על פסקיו ב"משנה ברורה".

בסוף ימיו תכנן לעלות לארץ ישראל, ולשם כך החל להתלבש בסגנון הלבוש של חכמי ירושלים הספרדים, והחל לגדל את זקנו.[6] הוא נפטר בערב חג השבועות, ה' בסיוון ה'תקפ"ה, באקס-אן-פרובאנס.

ספריו

קישורים חיצוניים

תקופת חייו של רבי מרדכי כרמי על ציר הזמן

שגיאה: התמונה שגויה או שאינה קיימת.

הערות שוליים

  1. ^ לפי א. מ. הברמן, משוט בארץ פרובאנס, בתוך: אוצר יהודי ספרד, חלק ו, ירושלים תשי"ט. עמ' 28. מקור שם המשפחה הוא בשם העיר Crémieu בדרום צרפת. לדבריו, ניקוד השם הוא כְּרֶמִי ולא כַּרְמִי.
  2. ^ בהקדמתו לספר "מאמר מרדכי" של בנו
  3. ^ שם
  4. ^ שנים ספורות לפני הדפסת הספר, בתקל"ז, ביקר אצלו החיד"א בקרפנטרץ. ראו על כך: חיד"א, מעגל טוב, עמ' 101.
  5. ^ על פולמוס זה ראו: מאיר בניהו, רבי חיים יוסף דוד אזולאי, ירושלים: מכון בן צבי, תשי"ט. עמ' שסז-שעח.
  6. ^ רבי אברהם בלעיש, יד אבישלום, ליוורנו תקפ"ט. אבן העזר סימן קנ"ד. וראו שם בסוף הספר דרוש יקר וגדולה למרדכי, הספדו על רבי מרדכי כרמי.


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0