בית וילהלם אברלה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית וילהלם אברלה
פתח משרד ראש הממשלה בקריה בתל אביב, 1964. בראשית שנות ה-50 הוחלף סמל משפחת אברלה בחזית הבניין בסמל המדינה
חדר ישיבות הממשלה במשרד ראש הממשלה בקריה, 1964

בית וילהלם אברלה הוא מבנה דו-קומתי בצפון המושבה שרונה בתל אביב-יפו, כיום הקריה. המבנה הוקם בראשית שנות ה-30 של המאה ה-20 ושימש למעלה משישים שנה כלשכת ראש הממשלה מימיו של דוד בן-גוריון ועד אריאל שרון.

הקמת הבניין

הבניין הוקם על ידי וילהלם אברלה, בן למשפחת טמפלרים מירושלים. משפחת אברלה עסקה בייבוא וייצוא מגרמניה. ראש המשפחה, פאול אברלה, הקים בסוף המאה ה-19 את בית אברלה בעמק רפאים. אחיו, וילהלם, ניהל את פעילות המשפחה ביפו. בראשית שנות השלושים הקים את אחד הבתים הגדולים והמפוארים בשרונה. במרפסת החזית המזרחית של הבניין הוצג סמל המשפחה.

בשירות הבריטים

בקיץ 1941, עם גירוש הטמפלרים לאוסטרליה, תפס את הבית המפקד הבריטי של משטרת לוד והבית הפך למפקדת המרחב. במחצית השנייה של שנות ה-40 שימש הבניין כמפקדה של קצין בריטי ששמו הפרטי היה מיקי והבניין זכה לכינוי "בית מיקי".

לאחר הקמת המדינה

לאחר החלטת כ"ט בנובמבר פינו הבריטים את מתחם שרונה והבית עבר לשמש את מטה חטיבת קרייתי. הקומה הראשונה שימשה את האלוף מיכאל בן גל ואילו הקומה השנייה שימשה קורס מ"כים של חטיבת גבעתי. ב-2 במאי 1948 ביקר במקום בן-גוריון והחליט למקם בו את משרדיו. במקום שוכנה לשכת ראש הממשלה, מזכירות הממשלה ואולם ישיבות הממשלה. חדר השינה בקומה השנייה הוכשר כמשרדו של בן-גוריון. ב-16 במאי 1948 התקיימה בבית ישיבת הממשלה הזמנית הראשונה ובה הוחלט על בחירת חיים ויצמן לנשיא מועצת המדינה הזמנית. בדצמבר 1949 החליט בן-גוריון להעביר את משרדי הממשלה לירושלים, אך השאיר את המבנה כלשכה התל אביבית. הבניין שימש בתפקיד זה במשך כשישים שנה עד לימיו של אריאל שרון.

בשנת 2006 עברה לשכת ראש הממשלה למגדל המטכ"ל, והבניין נמסר לרשות משרד הביטחון. הבניין מיועד כיום לשימור ולשימוש כמוזיאון לתולדות הקריה. ב-2016 ערך משרד פיטלסון שילה יעקובסון אדריכלים פרוגרמה לחידוש המבנה והשמשתו מחדש כמרכז מבקרים ואירוח רשמי של בסיס הקריה ומשרד הביטחון.

בחודש ספטמבר 2018 הסתיימו העבודות על ידי חברת קן-התור הנדסה ובניין בע"מ והמבנה נפתח לציבור[1]. לקראת ראש השנה תשע"ט התכנס פורום מטכ"ל יחד עם ראש הממשלה ושר הביטחון להרמת כוסית במשרד המשוחזר.

בכניסה נמצא משרד אלוף בהמתנה[2].

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בית וילהלם אברלה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ איתי שיקמן, בית ראש הממשלה ההיסטורי נחנך מחדש בקריה, באתר ynet, 5 בספטמבר 2018
  2. ^ 2.0 2.1 בית בן גוריון, באתר צה"ל, 18 בינואר 2021
שדרות שאול המלך ורחוב קפלן
ניתן ללחוץ על הקישורים לשמות המקומות.
תחנת שאול המלךשכונת מונטיפיורינתיבי איילוןתחנת הרכבת תל אביב השלוםגשר עזריאלידרך בגיןרחוב דובנוברחוב אבן גבירולקריית מאירמכון תל אביב לחזנותהתיאטרון הקאמריהמשכן לאמנויות הבמהספריית בית אריאלהמוזיאון תל אביב לאמנותהיכל המשפטרחוב ויצמןבית החולים איכילובבית שלום עליכםבית אסיהבית אמריקהמגדל אמות השקעותבית הדר דפנהשדרות שאול המלךבית העיתונאים על שם סוקולובמגדל היובלבית אמות משפטלונדון מיניסטורסגינת דובנובבית אירופהבית ציוני אמריקהמגדל דניאל פרישמגדל מרגניתבית וילהלם אברלהמגדלי עזריאלימגדל המטכ"להקריהשרונהרחוב קפלןבית הסופרמגדל המוזיאון

1 לונדון מיניסטורס, 2 בית אמות משפט, 3 מגדל מרגנית, 4. מגדל המטכ"ל, 5. תחנת הרכבת תל אביב השלום,
6. גשר עזריאלי, 7. מגדל היובל, 8. המשכן לאמנויות הבמה, 9. ספריית בית אריאלה, 10. מוזיאון תל אביב לאמנות,
11. היכל המשפט, 12. מגדל המוזיאון, 13. בית אסיה, 14. מגדל אמות השקעות, 15. בית אמריקה,
16. בית אירופה, 17. בית הדר דפנה, 18. בית ציוני אמריקה, 19. מכון תל אביב לחזנות,
20. בית העיתונאים על שם סוקולוב, 21. בית הסופר, 22. מגדל דניאל פריש, 23. בית שלום עליכם,
24. התיאטרון הקאמרי, 25. תחנת שאול המלך, 26. בית וילהלם אברלה, 27. מגדלי דה וינצ'י

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35175596בית וילהלם אברלה