ישיבת ארחות תורה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ישיבת אורחות תורה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ישיבת ארחות תורה
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
ישיבה
השתייכות חרדים ליטאים
תקופת הפעילות סיוון ה'תשנ"ח - 1998 – הווה
מייסדים רבי אהרן יהודה ליב שטינמן
בעלי תפקידים
מנהל יעקב וירז'בינסקי
ראש הישיבה

הרב שרגא נח שטינמן (נשיא המוסדות)

משגיח הרב חזקיהו מישקובסקי
תלמידים
כ-650. בכלל המוסדות כ-2000 בחורים וכ-1300 אברכים
מיקום
מיקום בני ברק
קואורדינטות 32°4′46.09″N 34°50′27.64″E / 32.0794694°N 34.8410111°E / 32.0794694; 34.8410111

ישיבת ארחות תורה היא ישיבה גדולה בבני ברק שנוסדה על ידי הרב אהרן יהודה ליב שטינמן בה'תשנ"ח (1998). בעשור השני של המאה ה-21 נפתחו לישיבה ארבעה סניפים ושלוש ישיבות לצעירים. לישיבה גם כוללים לאברכים. בכל מוסדותיה לומדים כ-2000 בחורים, וכ-1300 אברכים[1].

רבני הישיבה

בניין ישיבת ארחות תורה (2017)

בחודש סיוון ה'תשנ"ח (1998), ייסד את הישיבה רבי אהרן יהודה לייב שטינמן, ממנהיגי הציבור הליטאי. בראשות הישיבה העמיד הרב שטינמן שניים מתלמידיו, בוגרי ישיבת פוניבז', הרב איתמר גרבוז[2], והרב ברוך דב דיסקין[3]. למנהל רוחני[4] מונה הרב חזקיהו מישקובסקי ובהמשך מונה למשגיח קטן הרב אברהם ויסבלום[5]. הרב שטינמן הגיע לעיתים לישיבה ומסר בה שיעורים. כשרבו התלמידים מונו שני ראשי ישיבה נוספים: הרב יחיאל קלרמן[6] והרב צבי יהודה אדלשטיין[7]. ולאחר מכן מונה הרב אהרן אוסטרן[8] גם הוא לר"מ. מדי שלושה חודשים מתחלפים ראשי הישיבה באמירת השיעורים לשיעורים הנמוכים. באמירת השיעור כללי מתקיימת תורנות.

לאחר פטירתו של הרב שטינמן מונה בנו הרב שרגא למלא את מקומו בנשיאות הישיבה[9] על ידי הכרזת הרב גרשון אדלשטיין שעל פי רצונו של הרב שטיינמן בנו הרב שרגא ימלא את מקומו[10].

ראש הקיבוץ הוא הרב נחום לבה, והרב אליהו דיקמן הוא ראש בקיאות. כמו כן מכהנים בישיבה הרב יהודה אודסר, הרב יצחק שרייבר, הרב חיים עוזר קלאר, הרב משה דוד ליפקוביץ[11], והרב משה מרדכי כהן. מנכ"ל הישיבה הוא יעקב וירז'בינסקי, מקורבו של הרב שטינמן.

הישיבה

בישיבה לומדים כשש מאות וחמישים בחורים[12] וכחמישים אברכים. כל שיעור מונה למעלה מ-100 תלמידים. בתחילה על פי הוראת הרב שטינמן, (ושלא כמקובל), השיעורים לא פוצלו לשנים כדי למנוע תחרות. לקראת שנת ה'תשע"ח הורה הרב לפצל את שיעור א' מחמת ריבוי תלמידים, והרב אהרן אוסטרן, חתנו של רבי נסים קרליץ ומרבני ישיבת רינה של תורה בכרמיאל, מונה לר"מ[13]. בשנת התשע"ט פוצל גם שיעור ב' לשניים, ומאז כל הרבנים מוסרים שיעור יומי, כולל זה שתורו למסור שיעור כללי. בישיבה מתקיים שיעור שבועי של הרב דיסקין על פרשת השבוע ושיעור של הרב גרבוז על סדר טהרות. קצב הלימוד בישיבה נחשב למהיר יחסית.

בשנים הראשונות שכנה הישיבה במבנה ארעי ברחוב הרב כהנמן (השומר) בבני ברק, ובהמשך עברה למתחם שבו שכן בעבר מפעל המנעולים "ירדני" ברחוב שלמה המלך. לפני מספר שנים נבנה בסמוך מבנה חדש המשמש כפנימייה לתלמידי הישיבה. בתמוז ה'תשע"ב החלה בניית מבנה קבע לישיבה ברחוב הרב כהנמן, מול בניין הפנימייה, אולם הליך הבנייה נעצר בסוף 2013 בעקבות עתירה שהגיש נציג סיעת בני תורה בעיריית בני ברק לוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה[14]. ב"שבעה" לפטירתו של הרב שטינמן, בסוף 2017, נערך בנוכחות רבנים בולטים טקס הספד ומעמד הנחת אבן הפינה למתחם הישיבה, שמתוכנן לכלול גם את בניינה החדש, בשם "קריית אילת השחר", על שם ספרו של הרב שטינמן[15][16]. מיד לאחר המעמד החלה הבנייה אך היא נעצרה לאחר השלמת קומה אחת בעקבות אילוצים שונים. בשנת תשפ"ב החלה שוב הבניה.

כוללי אברכים

לישיבה כעשרים כוללי אברכים. כוללים לבוגרי הישיבה קיימים בבני ברק (2 סניפים) ירושלים (3 סניפים), מודיעין עילית (3 סניפים), ביתר עילית, טלז סטון, רכסים, כרמיאל, אלעד, נוף הגליל, בית שמש ועפולה. 6 בתי כנסת ובתי מדרש ל"יוצאי הישיבה" נושאים את שמה, אחד במרכז רחוב רבי עקיבא בבני ברק, ושלושה במודיעין עילית.

סניפים

ישיבות גדולות

ערך מורחב – ישיבת רנה של תורה
  • בשנת ה'תשע"א, נפתח סניף של הישיבה בכרמיאל, תחת השם "ארחות תורה - כרמיאל", כשבהמשך ניתן השם "רנה של תורה". ראש הישיבה הוא הרב אברהם סטוארט, והר"מים הם הרב משה בונים שכטר[17], הרב יקותיאל פישל (חתנו של רבי יעקב אדלשטיין), והרב אליקים גולדוסר [18]. המשגיחים[דרושה הבהרה] הם הרב שמעון עמנואל, הרב יוסף פלונצ'ק[19], והרב אהרן איראם. כמו כן, כיהנו בישיבה בעבר הרב אהרן אוסטרן [20] (עד לשנת ה'תשע"ז, אז עבר לישיבה בבני ברק) והרב רפאל יצחק זליבנסקי[21] (עד לשנת ה'תשפ"ג, אז עבר לישיבת מאור התלמוד. הישיבה מונה כ-480 בחורים. לאחר כמה שנים, במהלך שהוביל ראש הישיבה במקום הרב סטוארט, בתמיכת ועידוד מייסד הישיבה הרב שטינמן. הוחלט על ניתוק החסות החינוכית עם ישיבת האם והליכה לדרך חינוכית עצמאית. בלי ניתוק הקשר הכלכלי. (אך עדיין קיים קשר כלשהו חינוכי).
ערך מורחב – ישיבת נר זרח
  • בשלהי ה'תשע"ג, קיבלה הישיבה תחת חסותה את "ישיבת נר זרח" שבמושב זרועה שבנגב, אותה ייסד הרב יששכר מאיר. לאחר שתושבי המקום התנגדו להימצאות הישיבה במקום, היא עברה למושב עוצם באלול ה'תשע"ד[22]. ראשי הישיבה הם הרב יצחק זאב פיינשטיין[23] והרב אליהו אליעזר ברוורמן[24], המשגיח הוא הרב אברהם קוזוקין. והר"מים הם הרב שמואל אנסבכר, והרב בנימין בראך.
ערך מורחב – ישיבת תורה בתפארתה

ישיבות קטנות

  • בשנת ה'תשע"ב הוקמה באלעד הישיבה לצעירים "תורת חסד", על שם ישיבת תורת חסד בבריסק שבליטא, שבה למד הרב שטינמן בצעירותו. ראש הישיבה הוא הרב מאיר בן שלמה, ולצידו הר"מ הרב יהושע קרנברג. בישיבה כמאה בחורים.
  • בשנת ה'תשע"ו הוקמה בירושלים הישיבה לצעירים "ישיבת אמרי משה", על שם חיבורו של רבי משה סוקולובסקי, רבו של הרב שטינמן. ראשי הישיבה הם הרב אליהו דיסקין והרב יהושע מאיר מישקובסקי[25].
  • בשנת ה'תשפ"ב הוקמה בבני ברק ישיבה לצעירים "רוממות התורה".

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ בחדרי חרדים • שידור: שיא לייב, הסתיימה עצרת המספד בקרית 'אילת השחר' לעילוי נשמת הגראי"ל • שידור חוזר, באתר בחדרי חרדים, 20 בדצמבר 2017. אברמי פרלשטיין, בשערי העיר בני ברק: בנייני ארחות תורה יקראו קרית 'אילת השחר', באתר בחדרי חרדים, 16 בדצמבר 2017
  2. ^ בנו של הרב אברהם נח גרבוז.
  3. ^ ראש כולל "נחלת משה"
  4. ^ המכהן במקביל גם כמשגיח בישיבת גאון יעקב.
  5. ^ בנו של הרב אורי ויסבלום.
  6. ^ בנו של רבי אורי קלרמן
  7. ^ בנו של רבי גרשון אדלשטיין
  8. ^ חתנו של הרב ניסים קרליץ ומחבר הספר הערות וציונים
  9. ^ שרי רוט, מאחורי הקלעים: כך שוכנע הגר"ש שטיינמן לכהן כנשיא 'ארחות תורה', חרדים 10, ב' טבת ה'תשע"ח. ישראל כהן, מינוי חדש ב'ארחות תורה': בנו של מרן הגראי"ל שטיינמן, כיכר השבת, ב' בטבת ה'תשע"ח.
  10. ^ הרב גרשון אדלשטיין, הספד במלאת השבעה
  11. ^ בנו של הרב אברהם יצחק ליפקוביץ, ונכדו של רבי מיכל יהודה ליפקוביץ
  12. ^ יעקב מלמד, ‏הכירו את עולם הישיבות לשנת תשפ"ב: מפת הרישום המלאה, באתר JDN‏, כ"א בתמוז תשפ"א
  13. ^ יוסף גרינבוים, היסטוריה ב'ארחות תורה': הגראי"ל שטיינמן אישר לפתוח שני שיעורי א', ט"ז תמוז ה'תשע"ז
  14. ^ ישראל כהן, ‏בני ברק: נציג בני תורה נגד הישיבה של הרב שטיינמן, באתר כיכר השבת
  15. ^ אברמי פרלשטיין, בשערי העיר בני ברק: בנייני ארחות תורה יקראו קרית 'אילת השחר', באתר בחדרי חרדים, 16 בדצמבר 2017. משה ויסברג • צילום: שוקי לרר, גדולי ישראל ירו את אבן הפינה לקרית 'אילת השחר' • צפו, באתר בחדרי חרדים, 21 בדצמבר 2017. משה ויסברג • צילום: שוקי לרר, תיעוד ענק: גדולי הדור ספדו למרן ראש הישיבה זצ"ל בארחות תורה, באתר בחדרי חרדים, 21 בדצמבר 2017
  16. ^ משה ויסברג • צילום: שוקי לרר, מגילת היסוד הוטמנה בארחות תורה • צפו ביציקת היסודות, באתר בחדרי חרדים, 4 בפברואר 2018
  17. ^ חתנו של רבי יהודה גוטרמן משגיח ישיבת פוניבז' לצעירים.
  18. ^ בנו של הרב יצחק פנחס גולדוסר וחתנו של הרב חיים קלופט.
  19. ^ בן הרב נחמן פלונצ'ק.
  20. ^ חתנו של רבי נסים קרליץ
  21. ^ בן רבי חיים זליבנסקי.
  22. ^ שרי רוט, במושב זרועה הכריעו: לא רוצים פה ישיבה, באתר חרדים10, כ"ב אייר ה'תשע"ד
  23. ^ בנו של הרב חיים פיינשטיין, ונכדו של הרב ברוך דוב פוברסקי.
  24. ^ בנו של רבי משה אהרן ברוורמן.
  25. ^ בנו של הרב חזקיהו מישקובסקי
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

ישיבת ארחות תורה31737563Q6887093