יום זיכרון לאומי
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
יום זיכרון לאומי הוא יום שבו מועלה זכרם של קורבנות אירוע דרמטי בתולדות הלאום או המדינה. ימי זיכרון לאומיים, המצוינים מדי שנה, נהוגים במדינות רבות. ביום זיכרון לאומי נהוגים לעיתים מנהגי אבלות, ולעיתים נערכים בהם רק אירועי זיכרון ואבל.
ימי זיכרון לאומי בהלכה
בעקבות חורבן של בית המקדש הראשון ושל בית המקדש השני, נקבעו ארבעה ימי תענית המציינים אבלות על החורבן, שהם למעשה ימי זיכרון לאומיים:
- עשרה בטבת: יום תחילת המצור של נבוכדנצר על ירושלים, שבסופו נכבשה ירושלים ונחרב בית המקדש הראשון. תאריך זה משמש במדינת ישראל גם כיום הקדיש הכללי.
- שבעה עשר בתמוז: מציין את היום שבו נכבשה העיר ירושלים על ידי צבא טיטוס לפני חורבן בית המקדש השני. המשנה מונה ארבע טרגדיות לאומיות נוספות שקרו ביום זה.
- תשעה באב: יום התענית העיקרי לזכר החורבן, המציין את היום שבו חרבו ירושלים ושני בתי המקדש. גם בו מונה המשנה ארבע טרגדיות נוספות שקרו. בנוסף לקביעה ההלכתית, חוק איסור פתיחת בתי עינוגים בתשעה באב (הסמכה מיוחדת), תשנ"ח-1997, מסמיך את הרשויות המקומיות להתקין חוק עזר שיאסור על הפעלת בתי עינוגים ובתי אוכל בערב תשעה באב עד זריחת השמש.
- צום גדליה, בג' בתשרי: מציין את היום שבו נרצח גדליה בן אחיקם, הנציב היהודי שנותר בירושלים לאחר חורבן בית ראשון, ולפיכך סופה המוחלט של ריבונות יהודית בארץ עד ימי שיבת ציון.
ימי זיכרון לאומי במדינת ישראל
- יום הזיכרון לשואה ולגבורה: מצוין מדי שנה בכ"ז בניסן[1] ומוקדש להתייחדות עם זכר השואה שהמיטו הנאצים ועוזריהם על העם היהודי, ועם זכר מעשי הגבורה והמרד בימים ההם.
- יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל: מצוין מדי שנה בד' באייר,[1] יום לפני יום העצמאות, להנצחת זכרם של חללי מערכות ישראל ופעולות האיבה לאורך כל שנות היישוב החדש בארץ ישראל.
- יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל שמקום קבורתם לא נודע: מצוין מדי שנה בז' באדר, לזכר חללי מערכות ישראל שמקום קבורתם לא נודע.
- יום הזיכרון ליצחק רבין: מצוין מדי שנה בי"ב בחשוון, יום הירצחו של ראש ממשלת ישראל יצחק רבין לפי הלוח העברי.
- יום הזיכרון לרחבעם זאבי: מצוין מדי שנה בל' בתשרי, יום הירצחו של השר רחבעם זאבי.
- יום הזיכרון ליהודי אתיופיה שנספו בדרכם לישראל: מצוין מדי שנה ביום ירושלים (כ"ח באייר) לזכר כ-4,000 מיהודי ביתא ישראל שמתו במהלך המסע וההמתנה לעלייה במחנות הפליטים בסודאן בזמן מבצע אחים.
- יום הזיכרון למתקפת הפתע על ישראל ומלחמת חרבות ברזל - מצוין מדי שנה בכ"ד בתשרי
- יום לציון היציאה והגירוש של היהודים מארצות ערב ומאיראן: מצוין מדי שנה ב-30 בנובמבר.[1]
ימי זיכרון לאומי בעולם
- יום הזיכרון (ארצות הברית): יום זיכרון לאומי ללוחמי הכוחות המזוינים של ארצות הברית שנהרגו בעת מילוי תפקידם. מצוין מדי שנה ביום שני האחרון בחודש מאי.
- יום הזיכרון (הממלכה המאוחדת): יום זיכרון לאומי לחללי מלחמות בריטניה והאימפריה הבריטית. הוא מצוין מדי שנה בטקסים הנערכים ביום א' השני של חודש נובמבר.
- יום הזיכרון (הולנד): יום זיכרון לאומי להרוגיה של הולנד - חיילים ואזרחים - במלחמת העולם השנייה ואחריה. הוא מתקיים מדי שנה ב-4 במאי.
- יום אנזא"ק: יום זיכרון לאומי המצוין באוסטרליה ובניו זילנד, שמנציח את כל האוסטרלים והניו זילנדים "ששירתו ומתו בכל המלחמות, העימותים ובמשימות שמירת השלום" ואת "התרומה וההקרבה של כל אלו ששירתו".[2][3] יום זה מצוין מדי שנה ב-25 באפריל.
ראו גם
הערות שוליים
יום זיכרון לאומי38274289Q5242948