חוות קשואלה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חוות קשואלה
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
טריטוריה יהודה ושומרון
מחוז נוסף מחוז יהודה ושומרון
עיר אם גוש עציון
תאריך ייסוד 2012
גובה 875 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בחווה 2 משפחות (2016)
קואורדינטות 31°40′44″N 35°06′04″E / 31.6788°N 35.1012°E / 31.6788; 35.1012

חוות קשואלה היא מאחז וחווה חקלאית השוכנת ביער הל"ה, צפונית ליישוב גבעות, על מורדותיו המערביים של גוש עציון. החווה קרויה על שם לוחם הפלמ"ח יעקב זרחי, שכינויו היה "קשואלה", אשר נועד להיות חלק ממחלקת הל"ה ונפל בקרב הקסטל.

החווה הוקמה בשנת 2012 על ידי המועצה האזורית גוש עציון וקק"ל בתמיכת משרד הביטחון, במטרה למנוע השתלטות של ערביי הסביבה ולהגן על היער מכריתה בלתי חוקית. בחווה גרות שתי משפחות במבנים ארעיים.

היסטוריה

בשנת 1969, עם חידוש ההתיישבות היהודית בגוש עציון, נטעו קק"ל ותושבי כפר עציון יער אורנים גדול על שטח של כ-8,000 דונם, שנקנה בראשית המאה על ידי שמואל הולצמן, יוזם הקמת גוש עציון. היער ניטע במטרה ליצור רצף גאוגרפי בין גוש עציון לישובי השפלה ועמק האלה.

ב-שנות ה-90 החל דילול של היער, עקב כריתה בלתי חוקית של עצי היער בידי ערבים תושבי הסביבה, שכרתו רבבות עצים תוך שימוש בציוד כבד. שטחים רבים השייכים לקק"ל ושהיו חלק מהיער נעקרו ואז הפכו לכרמי זיתים של תושבי הסביבה. ניסיונות של צה"ל והמנהל האזרחי להפסיק את ההרס לא הועילו[1].

לקראת סוף כהונתו כשר ביטחון קיים אהוד ברק סיור במקום, והורה על הקמת חווה חקלאית ביער, כדי להגן על האזור[2]. המועצה האזורית גוש עציון, בשיתוף פעולה עם קק"ל הוציאה את הרעיון לפועל. במאי 2012 (ה' בסיוון תשע"ב) עלתה החווה לקרקע. המקימים היו שתי משפחות צעירות מהישוב אלון שבות, עם ילדיהם. בתחילה גרו שתי המשפחות באוהלים צבאיים דולפים, ללא חיבור למים או לחשמל. כעבור שנה עברו המשפחות לאוהלים גדולים הבנויים כחממות, והמקום חובר למים זורמים ולחשמל. מאז הקמת החווה פחתו באופן ניכר הכריתות הבלתי חוקיות ותפיסות הקרקע האסורות בשטחי קק"ל שסביב החווה[3][4].

החווה כיום

המבנים בחווה הם אוהלים ומבנים מבנייה קלה. השירותים בחווה הם שירותים אקולוגיים. המשק החקלאי בחווה כולל חממות לגידול פירות יער, כוורות, תרנגולות חופש ועדר של כבשים ועיזים. תושבי החווה חתמו עם המנהל האזרחי על חוזה מרעה ב-2,500 דונם מתוך היער. במקום הוקם גם חאן תיירותי שפועל כל השנה.

כדי למנוע התנכלויות של ערביי הסביבה, ניצבת בחווה שמירה 24 שעות ביממה של תושבי המקום ומתנדבי "השומר יו"ש".

קישורים חיצוניים

הערות שוליים