הרב דוד חי הכהן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב דוד חי הכהן
הרב דוד חי הכהן באזכרה לרב יעקב יוסף, בית כנסת ובית מדרש אורות התורה בת-ים
הרב דוד חי הכהן באזכרה לרב יעקב יוסף, בית כנסת ובית מדרש אורות התורה בת-ים
לידה כ"ב בשבט תש"ה (גיל: 79)
מקום פעילות בת ים, ירושלים
השתייכות חרדים לאומיים
תחומי עיסוק תלמוד, תנ"ך, אמונה
רבותיו הרב צבי יהודה הכהן קוק, הרב אברהם אלקנה כהנא שפירא, הרב מרדכי אליהו
חיבוריו ראה להלן

הרב דוד חי הכהן (מזדהה בשם המשפחה כהן; נולד בכ"ב בשבט תש"ה), הוא ראש ישיבת נתיבות ישראל ראש קהילת אורות התורה ורב שכונה בבת ים.

ביוגרפיה

נולד בירושלים ליחזקאל וסעידה כדורי-כהן. למד בישיבה התיכונית נתיב מאיר, ואחר כך בישיבת כרם ביבנה ובישיבת מרכז הרב, היה קשור אל ראשי הישיבה הרב צבי יהודה הכהן קוק והרב אברהם שפירא, וכן אל הרב מרדכי אליהו.

נשא לאשה את בתו של הרב דוד סילבר, רב העיר האריסברג, ובנו של הרב אליעזר סילבר נשיא אגודת הרבנים של ארצות הברית וקנדה.

בשנת תשל"ה נשלח לבת ים על ידי הרב צבי יהודה הכהן קוק, לכהן במשרת רבנות לפי בקשת תושבי בת ים, וכדי לחזק רוחנית את העיר ולהקים בה גרעין תורני.

התחיל את דרכו בבת ים בצריף בקריית באבוב בעיר, שם התחיל לבנות קהילה וגם להחזיר אנשים בתשובה. בשנת ה'תש"ם הונחה אבן פינה לבית הכנסת, שאותו סיימו לבנות כעבור ארבע שנים, שנקרא בשם "אורות התורה", על שם ספרו של הרב אברהם יצחק הכהן קוק. בהמשך הקים גני ילדים ובית ספר יסודי ממלכתי דתי לבנים ובנות (בהפרדה) בעיר אשר גם הם קרויים "אורות התורה". ב2016 פוצל בית הספר "אורות התורה" ונותר מוסד לבנים בלבד, בעוד הבנות הועברו ממנו אל בית ספר יסודי ממלכתי דתי חדש תחת מוסדות הרב, שנקרא "שירה חדשה". כמו כן פתח הרב בבת ים את אולפנת "צביה".

בשנת ה'תשס"א הקים חטיבת ביניים, שהפכה בשנת הלימודים ה'תשס"ח להיות חלק מישיבת בני עקיבא אדר"ת בעיר. בשנת ה'תש"ע חטיבת הביניים שינתה את מסלולה למסלול ישיבה לצעירים שלומדים בה לימודי קודש מוגברים ולימודי חול ברמה רגילה. בשנת ה'תשס"ד הקים ישיבה גבוהה הנקראת "נתיבות ישראל", המונה כ-40 תלמידים ו-20 אברכים (נכון לשנת ה'תשפ"ד). בשנת ה'תשס"ז הקים הרב הכהן בית כנסת נוסף בבת ים, "אור חדש", הממוקם מעל בית הספר היסודי "אורות התורה" ובסמוך לבנייני קהילת "אורות התורה".

הרב מעביר שיעורים בישיבת מרכז הרב, שיעורים אלו הופסקו בשלב מסוים, אך עם הטלטלה שעברה הישיבה בשנת ה'תשנ"ח בעקבות פרישתם של אנשי הר המור, חידש את השיעור במטרה לחזק את הישיבה. במענה לשואל כתב "הישיבה היא ספוגה בתמצית הרוח שלה ברב קוק זצ"ל ובדרך בנין העם שהתווה בנו הרב צבי יהודה, ובשקידה, גדלות בתורה ולמדנות מתוך עמידה על צדקתנו ללא חת כפי שהתווה הרב אברהם שפירא זכר צדיקים לברכה. כל רבני הישיבה שהזכרת אחד אחד הם בעלי שיעור קומה בכל התורה ומלאים באורה של התורה הגואלת. אין ספק שהיא בעלת בכורה בין כל הישיבות בארץ"[1]

מעביר גם שיעורים באתר מכון מאיר. בעבר הגיש פינה שבועית קבועה בערוץ 7. כיום מגיש פינה שבועית בנושא פרשת השבוע ברשת מורשת. משמש כנשיא וכמורה דרך לתלמוד תורה "מאור התורה" בשכונת קריית משה בירושלים. הרב דוד חי הוא גם חבר באיחוד הרבנים למען ארץ ישראל.ב-2021 ראש העיר צביקה ברוט החליט להעניק לו את אות יקיר העיר בת ים.

עמדותיו

דעות פוליטיות

מבחינה פוליטית היה מזוהה בעבר עם המפד"ל אך עם הקמת האיחוד הלאומי הורה להצביע לה, ונחשב אחד מהרבנים שהמפלגה כפופה להם. בבחירות 2019 ו-2020[4] הורה להצביע למפלגת יהדות התורה[5]. מאחר שלדעתו רשימת ימינה אינה מחוברת מספיק לדעת תורה, אינה מוכנה לקבל עליה מרות של רבנים, ואינה פועלת כראוי בענייני דת. בבחירות 2021 לאחר הקמת הציונות הדתית בראשות סמוטריץ הורה להצביע לרשימתו.

דוגל בפעולות של איחוד בין קבוצות ומגזרים שונים של שומרי מצוות. בבחירות המוניציפליות (תשס"ט) יזם איחוד המפלגות הדתיות בבת ים. כמו כן, יזם כנס רבנים שבו השתתפו רבנים חרדים ודתיים-לאומיים.

במערכת הבחירות לכנסת העשרים וארבע קרא לאיחוד המפלגות נעם, עוצמה יהודית, האיחוד הלאומי והבית היהודי.

ביוני 2021, לקראת הקמת ממשלת בנט ולפיד, בשותפות מרצ ולראשונה בשותפות עם רשימה ערבית, נמנה עם הרבנים שחתמו על עצומה לפיה אין לקבל "שתקום ממשלה בישראל שתפגע בדברים היסודיים ביותר בענייני דת ומדינה. (...) ייפגעו גם ענייני הביטחון, ששייכים לעצם קיומנו, כאשר היא נשענת על תומכי טרור".[6]


ספריו

  • עריכת נר לדוד - המלכות הראויה לישראל לאור דמותו של דוד מלך ישראל.
  • מה ידידות - בנושא מלאכות שבת והרעיון שמאחוריהן.
  • במעמד השחר - בנושא אמונה ותפילה.
  • שיר למעלות ארצנו - סדרה של שלושה ספרים בנושא ארץ ישראל.
  • אמת ואמונה- שיחות על פרשיות שבוע בשני כרכים.
  • שיחות לחג החנוכה
  • שיחות לחודש אדר
  • יונת אלם - פירוש על ספר יונה שהוצא לאור על ידי תלמידיו.
  • אור לישרים - פירוש על מגילת אסתר שהוצא לאור על ידי תלמידיו.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הרב דוד חי הכהן בוויקישיתוף

שיעורים ומאמרים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

דוד חי הכהן33730922Q7024877