רגבים (עמותה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף תנועת רגבים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רגבים
פעילות שמירת אדמות הלאום של מדינת ישראל, פעילות משפטית נגד בנייה בלתי-חוקית
התאגדות עמותה
מדינה ישראלישראל ישראל
מנכ"ל מאיר דויטש
תקופת הפעילות 2006–הווה (כ־18 שנים)
האתר הרשמי

תנועת רגבים היא עמותה ישראלית שהוקמה בשנת 2006 ועוסקת "בקביעת סדר יום יהודי וציוני למדינת ישראל בהיבטי קרקע, סביבה וזכויות אדם" באמצעות מעקב ותיעוד פעילות בלתי חוקית של פלסטינים באדמות המדינה בתחומי הקו הירוק (בפרט בנגב) וביהודה ושומרון. מטרות העמותה הן: "להשפיע על כלל מערכות השלטון במדינה, להביאם לפעול לאור עקרונות היסוד הציוניים ולממשם להלכה ולמעשה, לשמירה על אדמות העם היהודי ועל אוצרות הטבע והנוף של ארץ ישראל ולמניעת השתלטותם של גורמים זרים על משאבים אלו."[1]

מנכ"ל התנועה הוא מאיר דויטש. אחד ממייסדי העמותה הוא חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ'.

הקמה ופעילות

העמותה הוקמה בשנת 2006 על ידי פעילים בתנועת קוממיות[2], ונקראה בתחילה "העמותה לשמירת אדמות הלאום" (הלא"ה). העמותה מפעילה מספר רכזי שטח העוקבים אחר בנייה לא חוקית של ערבים בנגב, בצפון ישראל ובשטח C ביהודה ושומרון. המידע שנאסף מועבר לרשויות המופקדות על אכיפת החוק במדינה. במקרי הצורך עותרים נציגי העמותה לבית המשפט בדרישה שיורה לרשויות לבצע את תפקידן. בנוסף, עוסקת העמותה בטיפול במזיקים סביבתיים כדוגמת מפחמות, מגרטות רכב וזיהומי נחלים. בפעילות זו משתפת העמותה פעולה עם ארגון "ירוק עכשיו" הפועל למען איכות הסביבה ביהודה ושומרון[3] והרשויות המקומיות בגליל ובנגב. פעילות נוספת של העמותה מתמקדת בפגיעה בשמורות טבע[4] ואתרי מורשת[5].

רגבים עוסקת גם במחקר, כתיבת ניירות עמדה ועבודה פרלמנטרית. בין השאר היא שותפה בוועדה הממשלתית למעקב אחר דו"ח פלמור ומוזמנת לדיונים בוועדות הכנסת[6]. בשנת 2017 הייתה שותפה בדיונים לחקיקת "חוק קמיניץ" המחמיר את נוהלי האכיפה על בנייה בלתי חוקית ובשנת 2019 הובילה את הלובי הפוליטי למניעת ביטולו של החוק במסגרת הדיונים על פיזור הכנסת העשרים ושתיים[7].

רגבים מבצעת מעקב ומיפוי של פעולות ההשתלטות של הרשות הפלסטינית על אדמות בשטח C ביהודה ושומרון באמצעות חקלאות ובנייה בלתי חוקית[8], במסגרת זו חשפה רגבים פעילות במימון של מדינות וגופים זרים התומכים בפרויקטים בלתי חוקיים[9], המפורסם שבהם הוא המתחם הבדואי חאן אל-אחמר.

ביוני 2010 פרסמה 'רגבים' דו"ח השוואתי המצביע לדבריה על עדיפות הניתנת בבית המשפט העליון לארגוני שמאל. הדו"ח בחן "מקרי ראי", עתירות שהגישו ערבים וארגוני שמאל כנגד בנייה בלתי חוקית בהתנחלויות לעומת עתירות זהות שהגישו ארגוני ימין כנגד בנייה ערבית בלתי חוקית והשווה את המרכיבים הפרוצדורליים של ההליך המשפטי בעתירות השונות. על פי מחברי הדו"ח קיימת אפליה בבית המשפט העליון לטובת ארגוני שמאל המתבטאת בפסיקות לטובתם, בזירוז הליכים, במתן צווים על תנאי למדינה ובהתערבות בהחלטות של רשויות המדינה[10][11].

אחד מתחומי העיסוק המרכזיים של רגבים הוא המתווה להסדרת היישובים הבדואים בנגב[12]. במחקר שעשתה פרסמה העמותה כי בנגב קיימים כ-77 אלף מבנים בלתי חוקיים וכי היקף ההשתלטות על אדמות פרטיות ואדמות מדינה עומד על כחצי מיליון דונם. רגבים מציעה מתווה הסדרה הכולל בירור זכויות על הקרקע, קידום ופיתוח תשתיות ביישובים הקיימים והסדרת הפזורה ביישובים הקיימים וביישובים חדשים בהתאם להשתייכות השבטית. לצד פעילות האכיפה וההסדרה הצביעה רגבים על התפתחות פשיעה, אלימות, נשק בלתי חוקי ודמי חסות, וכן על כשלים מוניציפליים נרחבים כדוגמת אי גביית ארנונה ברשויות המקומיות[13], בזבזנות ושחיתות במערך השמירה בבתי הספר[14] והסעות התלמידים ועוד.

רגבים משתפת פעולה עם עמותות העוסקות בקידום מעמד האישה דרך מאבק בתופעת הפוליגמיה בקרב הבדואים בישראל. לטענת העמותה קיימת תעשיית קצבאות מהביטוח הלאומי הכוללת גירושים פיקטיביים[15].

ב-2020 יצאה העמותה בקמפיין בעד החלת ריבונות ישראלית ביהודה ושומרון.

תקציב

תקציב רגבים בשנים 2010–2016 עמד על כ-30 מיליון ש"ח במצטבר[16]. בשנים 2006–2016 קיבלה במצטבר כ-4.6 מיליון ש"ח ממועצות אזוריות ביהודה ושומרון, חלקם עבור אספקת שירותים משפטיים[17] יתר תקציבה של העמותה מגיע מתרומות.

עתירות

  • בספטמבר 2009 בעקבות עתירה של 'רגבים' הורה בג"ץ למדינה לקבוע לוח זמנים להריסת מבנים לא חוקיים סמוך לכפרים א-סוויה ויתמא בשומרון[18]. שופט בג"ץ מתח ביקורת על האפליה הקיימת בין בנייה בלתי חוקית של ערבים ביהודה ושומרון לבין בנייה בלתי חוקית בהתנחלויות[19].
  • בנובמבר 2009, עתרה 'רגבים' לבג"ץ בדרישה להורות למדינה להורות למשטרה להפסיק עבודות תשתית להקמת שכונה חדשה סמוך לכפר מג'דל שאמס שבוצעו ללא כל היתרים בשטח המוגדר כשמורת טבע. הגשת העתירה הביאה להפסקת העבודות באתר[20].
  • בפברואר 2010 קיבל בית המשפט את עתירת רגבים נגד הוועדה המקומית לתכנון ובנייה באבו בסמה והורה לה לנקוט בהליכים כנגד עברייני הבנייה הלא חוקית תוך 12 חודש. עם זאת, דחה בית המשפט את חלקי העתירה שעסקו באופן אכיפת החוק והשאיר נושא זה לשיקול דעתה של הוועדה[21].
  • באפריל 2010 הודיעו נציגי המדינה כי לא ייהרסו שישה קרוואנים בהר ברכה. הודעה זו באה בעקבות עתירת 'רגבים' לפיה על פי הנהלים שקבע המנהל האזרחי ב-2008 נמצאים ששת הקרוואנים בתחתית סדרי העדיפויות[22].
  • ביולי 2010, בתגובה לעתירת 'רגבים' הורה משרד הביטחון למינהל האזרחי להגביר את האכיפה על בנייה לא חוקית המהווה סיכון ביטחוני[23].
  • בעקבות עתירה שהגישה 'רגבים' כנגד המשך פעילותה של מחצבה פיראטית סמוך לתקוע שבגוש עציון פעלו פקחי המנהל האזרחי והביאו לדברי המדינה להפסקת הפעילות הבלתי חוקית[24].
  • בפברואר 2011, בתשובה לעתירה שהגישה 'רגבים' לבג"ץ, הודיעה המדינה כי יש לאטום מסגד שנבנה באופן בלתי חוקי בכפר בורין בשומרון. העתירה הוגשה בעקבות עתירה דומה שהוגשה חצי שנה קודם לכן נגד בית כנסת במאחז אלמתן, סמוך למעלה שומרון[25].
  • באוגוסט 2011, בעקבות עתירת רגבים, פעל המנהל האזרחי כנגד השתלטות בלתי חוקית של פלסטינים סמוך לעפרה[26].
  • באוגוסט 2011 דחה בג"ץ עתירה שהגישה "רגבים" בדרישה לחייב את המדינה לפעול נגד בנייה בלתי חוקית בשטחי יהודה ושומרון. בפסק הדין התייחס השופט אליקים רובינשטיין לאופי פעילותה של התנועה, וכתב בין השאר: "בתוך עמנו אנו יושבים וערים אנו לכך שעתירה זו, הבאה מן הצד הימני של המפה הפוליטית הישראלית, יסודה במאבק מול עמותות מן הצד השמאלי של המפה הפוליטית, ובמשקל נגד לפעולתן, וגם לפעולות הרשויות בכל הנוגע לבנייה יהודית בלתי חוקית אל מול בנייה פלסטינית בלתי חוקית... אין לנו איפוא אלא להזכיר לעצמנו, וגם לעותרים למיניהם ולגוניהם, את האמור להיות מובן מאליו, כי לנגד עינינו יהיו הדין ופרשנותו, ואין בדעתנו להיגרר למחוזות הקיטוב הפוליטי"[27].
  • בנובמבר 2011 בעקבות פעילות "רגבים", נהרס כפר ערבי בלתי חוקי שהוקם בנקודה הצופה על כביש בגין[28]
  • ב-2012 מסר המנהל האזרחי צווי הריסה ל-52 מבנים ואוהלים בכפר הפלסטיני סוסיא בדרום הר חברון, זאת בעקבות עתירת "רגבים"[29].
  • ב-2015 דחה בית המשפט המחוזי בחיפה את עתירת "רגבים", בדבר אכיפת צווי הפסקת עבודה וצווי הריסה שיפוטיים נגד מספר רב של מבנים במערב העיירה מג'ד אל-כרום שבגליל התחתון. בינואר 2017 דחה בית המשפט העליון את ערעור "רגבים". הנשיאה מרים נאור מחקה את בקשת הערעור וחייבה את העותרת בתשלום הוצאות משפט למשיבה, "הוועדה המרחבית בית הכרם"[30].

בבית הדין הבינלאומי בהאג

ביולי 2011 הגישה הרשות הפלסטינית לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, את טענותיה בנוגע לפשעי מלחמה שבוצעו לטענתה על ידי ישראל במהלך מבצע עופרת יצוקה[31]. היות שמדינת ישראל אינה מכירה בסמכותו של בית הדין[32], קיבלה על עצמה תנועת רגבים להגן על המדינה בפני בית הדין. עו"ד ניק קאופמן טען בשמה של רגבים כי הרשות הפלסטינית איננה מדינה ועל כן אין לאפשר לה מעמד של תובעת בפני בית הדין. התובע של בית הדין, לואיס מורנו אוקמפו, קיבל את עמדתה של רגבים ודחה את תביעת הרשות על הסף[33].

פולמוס סביב מגורי אנשי העמותה

לפי תחקיר שפורסם ב"ידיעות אחרונות" ביוני 2018, ארבעה-עשר מאנשי "רגבים" בעבר ובהווה או עורכי דין שייצגו אותם מחזיקים בבתים לא חוקיים או שנבנו ללא היתר, ושלחלקם אף הוצאו צווי הריסה, לרבות בית המנכ"ל דאז יהודה אליהו במאחז חרשה. מהעמותה נמסר בתגובה שרגבים פועלת לקידום אכיפת חוקי התכנון והבנייה באופן שוויוני בכל הארץ, ושבמקרים של כשל חריף בהתנהלות המדינה הם פועלים גם להסדרת בנייה לא חוקית, כפי שניתן לראות במתווה רגבים להסדרת ההתיישבות הבדואית[34].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אודות, באתר "רגבים"
  2. ^ אתר למנויים בלבד שחר גינוסר, תנועת מלקחיים, באתר "ידיעות אחרונות", 7 במרץ 2018
  3. ^ זיהום ללא גבולות - דוח ירוק עכשיו
  4. ^ רגבים, תיעוד: נמשך האסון האקולוגי בשמורת הטבע וואדי קלט, באתר רגבים, ‏12/7/17
  5. ^ רגבים, מזעזע: ערבים מיריחו בזזו את מערת הקבורה, וחיללו את הקברים, באתר רגבים, ‏3/4/2019
  6. ^ מירב כהן, ‏איילת שקד נלחמת בפוליגמיה: "לא נאפשר עוד ביזוי נשים והזנחת ילדים", באתר כיפה, 07 באוקטובר, 2018 14:37
  7. ^ יהונתן קליין, רגע לפני פיזור הכנסת: נמנע מחטף של הח"כים הערבים, באתר כיפה, ‏12/12/19
  8. ^ רגבים, מכים שורשים - כך משתלטת הרשות הפלסטינית על רבבות דונמים ביהודה ושומרון, באתר רגבים, ‏נובמבר 2018
  9. ^ רגבים, הקולוניה האחרונה, באתר רגבים, ‏מאי 2015
  10. ^ על עיוות הדין - בג"ץ כמפלטו האחרון של האזרח האמנם?!
  11. ^ איציק וולף, הקפאה חד-צדדית, באתר News1 מחלקה ראשונה
    שמעון כהן, כך נולד דו"ח האובייקטיביות של ביניש, באתר ערוץ 7, 11 ביולי 2010
  12. ^ רגבים, "מבחן הנגב" – תכנית להסדרת התיישבות הבדואים בנגב, באתר רגבים, ‏מאי 2017
  13. ^ שלומית צור, מתי הבדואים יתחילו לשלם ארנונה כמו כל אזרחי ישראל?, באתר גלובס, ‏19/4/2016
  14. ^ יוסי מזרדחי, תחקיר: לאן נעלמו המיליונים ששולמו על שמירה בבתי הספר במועצות הבדואיות?, באתר מאקו, ‏22/9/2019
  15. ^ רגבים, המנוע הכלכלי מאחורי הפוליגמיה – הונאת ענק של הביטוח הלאומי, באתר רגבים, ‏6/7/2018
  16. ^ רגבים (ע"ר) | גיידסטאר - אתר העמותות של ישראל, באתר www.guidestar.org.il
  17. ^ אתר למנויים בלבד יותם ברגר, עמותת רגבים מצליחה גם לעתור נגד המדינה וגם לקבל ממנה כסף, באתר הארץ, 18 בינואר 2018
  18. ^ בג"ץ: על המדינה לקבוע לו"ז להריסת בתי פלסטינים, באתר וואלה!
    שמעון כהן, בג"ץ: לקבוע לו"ז להרס מאחזים ערבים, באתר ערוץ 7
    פסק-דין בתיק בג"ץ 5377/09
  19. ^
    שגיאות פרמטריות בתבנית:הארץ

    פרמטרי חובה [ 4 ] חסרים
    חיים לוינסון ותומר זרחין, בית המשפט העליון למדינה: למה לא אוכפים את החוק על בנייה פלסטינית?, באתר הארץ
  20. ^ שי פוגלמן, הפרויקטים התקועים של הדרוזים והיהודים ברמת הגולן, באתר הארץ, 21 ביוני 2010
    נוסח העתירה ומסמכים נלווים
  21. ^ ביהמ"ש קיבל את עתירת עמותת רגבים: הורה למועצה האזורית לאכוף את חוקי התכנון והבנייה
    אילנה קוריאל, שופטת: להרוס בתי בדואים בנגב, והיכן היועמ"ש?, באתר ynet, 16 בפברואר 2010
    פסק דין: עת"מ 253/09 - עמותת רגבים נ' הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה אבו בסמה, אתר מחלקה ראשונה
  22. ^ חיים לוינסון, המדינה חזרה בה: לא תהרוס קרוואנים בהתנחלות הר ברכה, באתר הארץ, 13 באפריל 2010
  23. ^ חיים לוינסון, משרד הביטחון הורה להגביר הרס בתים פלסטיניים לא חוקיים בגדה, באתר הארץ, 19 ביולי 2010
  24. ^ שלמה פיוטרקובסקינסגרה המחצבה הפיראטית הגדולה ביו"ש, באתר ערוץ 7, 13 בפברואר 2011
    Illegal Palestinian quarry near Beit Fajar to close , אתר ג'רוסלם פוסט, 14 בפברואר 2011 (באנגלית)
  25. ^ חיים לוינסון, הפרקליטות: יש לאטום את המסגד בבורין, באתר הארץ, 20 בפברואר 2011
  26. ^ עוזי ברוך, נעצרה ההשתלטות הבלתי חוקית בכפר סילוואד, באתר ערוץ 7, 17 ביולי 2011
  27. ^ בני משה, רובינשטיין ל"רגבים": לא ניגרר לפוליטיקה, באתר ערוץ 7, 10 באוגוסט 2011
  28. ^ ידידיה בן אור, נהרס המאחז הערבי הצופה לכביש בגין, אתר ערוץ 7
  29. ^ המנהל האזרחי מאיים להרוס חלק ניכר מהכפר ח'רבת סוסיא, באתר בצלם, 14 ביוני 2012
  30. ^ עע"מ, 8973-15, פסק דין, 2 בינואר 2017
  31. ^ ברק רביד, נדחתה תביעת הפלסטינים נגד ישראל בגין פשעי מלחמה במבצע "עופרת יצוקה", הארץ Online
  32. ^ ynet, משפחות הרוגי המשט להאג: לחקור את ישראל, באתר ynet, 9 באוקטובר 2010
  33. ^ JOANNA PARASZCZUK, ICC: No Cast Lead probe as PA not a state, ג'רוזלם פוסט, 4 במרץ 2011
  34. ^ אתר למנויים בלבד שחר גינוסר, תרגילי קרקע, באתר "ידיעות אחרונות", 8 ביוני 2018
    ""מבחן הנגב" – מתווה רגבים להסדרת ההתיישבות הבדואית", באתר העמותה
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33372819רגבים (עמותה)