תוכנית הגבולות החדשים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לוגו תוכנית הגבולות החדשים
לוגו תוכנית הגבולות החדשים

תוכנית הגבולות החדשיםאנגלית: New Frontiers program) היא תוכנית של נאס"א לחקר לא-מאויש של מערכת השמש על ידי חלליות וגשושיות למשימות מחקר בעלות בינונית. התוכנית היא המשך לתוכנית דיסקברי, שכללה גם היא משימות דומות.

משימות בתהליך

ניו הורייזונס

הצילום הראשון שבו נראה בפירוט כוכב הלכת הננסי פלוטו, בצילום של ניו הורייזונס, יולי 2015
ערך מורחב – ניו הורייזונס

הגשושית ניו הורייזונס (באנגלית: New Horizons, אופקים חדשים) ששוגרה ב-19 בינואר 2006, חלפה על פני כוכב הלכת הננסי פלוטו ביולי 2015 וירחיו כארון, ניקס והידרה וביצעה צילומים של גרמי שמים אלו.

ב-1 בינואר 2019 הגשושית חלפה על פני גוף בחגורת קויפר בעל קוטר של 30–45 קילומטר בשם 486958 ארוקות'.

ג'ונו

הדמיה של הגשושית ג'ונו מתקרבת לצדק
ערך מורחב – ג'ונו (גשושית)

ג'ונו (באנגלית: Juno), היא גשושית לחקר כוכב הלכת צדק. ג'ונו שוגרה ב-5 באוגוסט 2011. הגשושית הקודמת שחקרה את צדק, גלילאו גילתה ממצאים רבים על האטמוספירה העליונה של צדק. אולם, מחקר נוסף של צדק חשוב לא רק להבנה עמוקה יותר של כוכב הלכת, אלא גם להבנת היווצרות מערכת השמש והיווצרות כוכבי-לכת באופן כללי, גם מחוץ למערכת השמש. תפקידה של ג'ונו הוא לחקור את צדק בנושאים הבאים:

  • הבנת מאפייני המבנה של צדק, וקביעת המסה והגודל של הגלעין של צדק וחקירת השדה המגנטי והכבידתי שלו
  • מדידת מרכיבי האטמוספירה של צדק
  • חקירת המבנה התלת-ממדי של המגנטוספירה של צדק (האזור של השדה המגנטי סביב צדק)
  • חקר הקטבים של צדק, לשם כך, מסלולה של ג'ונו הוא מסלול קוטבי

אוסיריס-רקס

קובץ:OSIRIS-REx Artist’s conception.png
הדמיה של אוסיריס-רקס על פני האסטרואיד בנו
ערך מורחב – אוסיריס-רקס

אוסיריס-רקס (באנגלית: OSIRIS-REx) היא גשושית של נאס"א לחקר האסטרואיד קרוב הארץ 101955 בֵּנוּ, איסוף דגימה ממנו והחזרתה לכדור הארץ. המשימה שוגרה ב-8 בספטמבר 2016, וצפויה להגיע לאסטרואיד במהלך 2018, להקיפו ולחקור אותו לתקופה של כשנה שבסיומה תאסוף ממנו דגימה באמצעות זרוע רובוטית, ותחזיר אותה בקפסולה (בדומה לגשושית סטארדאסט) לכדור הארץ בשנת 2023. המשימה נועדה לחקור את השלבים הראשונים של היווצרות מערכת השמש וכוכבי הלכת, והמקור לתרכובות אורגניים החיוניות לקיום חיים.

משימות בתכנון

דרגונפליי (נחתת-רחפן)

קובץ:NASA Dragonfly mission to Titan.jpg
הדמיה של דרגונפליי על פני הירח טיטאן

דרגונפליי (נחתת-רחפן) (אנ') (באנגלית: Dragonfly בעברית: שפירית) - היא נחתת-רחפן לטיטאן הירח של שבתאי, שתנוע על פני השטח באמצעות תצורה כפולה של זוג רוטורים מרובעים. רחפן מסוג קוואדקופטר כפול של ארבעה רוטורים עליונים וארבעה רוטורים תחתונים בדומה לשפירית שתוכל לנחות ולדלג למספר אתרים. נאס"א הכריזה ב – 29 ביוני 2019 על הזכייה במשימת דרגונפליי, שניבחרה מתוך שנים עשר הצעות שהוגשו לנאס"א לתוכנית הגבולות החדשים. דרגונפליי תשוגר בסביבות שנת 2025 וצפויה להגיע לירח טיטאן בשנת 2034. המשימה מיועדת לחקור מספר רב של אתרים גאולוגיים שונים בטיטאן, שיתפרסו על מרחקים של מאות קילומטרים ותוכל לענות של שאלות בסיסיות שנותרו ממשימת קאסיני והויגנס לגבי הירח טיטאן. דרגונפליי תוכל לבצע מספר סוגי מדידות מפורטות של האטמוספירה, פני השטח ומבנהו הפנימי של טיטאן. הנחתת-רחפן מתוכננת להפיק חשמל מהחום שנפלט מחומר רדיואקטיבי של גנרטור רדיואיזוטופי תרמואלקטרי, תוכל לפעול באופן אוטונומי כמעט לגמרי ולתקשר עם כדור הארץ באופן ישיר. המעבדה לפיזיקה יישומית באוניברסיטת ג'ונס הופקינס אחראית לתכנון ובניית דרגונפליי[1] ושותפים נוספים.

משימות מוצעות

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Johns Hopkins, Applied Physics Laboratory (APL), Destination: Titan, June 27, 2019.


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

27055019תוכנית הגבולות החדשים