שמואל הפטר
שמואל הפטר (15 ביולי 1891 ורשה, פולין - 21 בפברואר 1963 תל יוסף) היה חלוץ ציוני שעלה לארץ ישראל במסגרת העלייה השנייה והיה פעיל בארגון השומר. ממקימי הקואופרציה במרחביה ותל עדשים. פעל תקופת מה באירופה בסיוע לארגון החלוץ וכן ברכש ומשלוח נשק לארץ ישראל. היה חבר קיבוץ תל יוסף.
ביוגרפיה
שמואל הפטר נולד ב-1891 בעיר ורשה שבפולין הרוסית ליונה וטובה הפטר. אביו היה סוחר בחומרי בניין, ובמקביל שקד על לימוד תורה. הבית היה פתוח לפעילות ציונית. ב-1906 עלה הפטר לארץ ישראל במסגרת העלייה השנייה, והצטרף לארגון השומר. תחילה עבד ושמר ברחובות, מסחה, סג'רה, כנרת, ופוריה וב-1911 הצטרף לקואופרציה במרחביה שם שהה שנתיים וב-1913 היה ממקימי תל עדשים שם עבד 4 שנים.
בתקופת מלחמת העולם הראשונה נאסר הפטר על ידי השלטונות העות'מאנים במהלך פעילות השלטונות נגד מחתרת ניל"י[1], ריצה שנת מאסר בדמשק וחזר ארצה לתל עדשים. כאן היה שותף לפילוג בארגון השומר כשמצד אחד עמדו הפטר וחיים שטורמן שרצו להחזיק ולשפר את הקיים בתל עדשים ומולם עמדו ישראל שוחט ואלכסנדר זייד שחיפשו מקום חלופי לתל עדשים שנראתה להם מקובעת מדי (ולבסוף הקימו את כפר בר גיורא בצפון הגליל).
עם סיום המלחמה פעל הפטר עם יהושע חנקין, חיים שטורמן וצבי וולף לרכישת אדמות עמק יזרעאל[2]. בנוסף היה פעיל בתקופה זו בגדוד העבודה על שם יוסף טרומפלדור.
ב-1920 הופיע הפטר בפני ועד הצירים כדי להביע את מצוקתם של מגיני תל חי בפני הוועד[3]. ב-1921 נשלח על ידי אחדות העבודה לסייע לארגון החלוץ בפולין וב-1922 נשלח על ידי ארגון הקיבוץ לווינה כדי לסייע ברכישת נשק. במסגרת תפקידו החל לשלוח את הנשק שקנה במסלול ימי לנמל בירות ומשם דרך היבשה לכפר גלעדי.
לאחר שחזר לארץ ישראל הצטרף ב-1923 לקיבוץ תל יוסף[4] והיה פעיל בענפי חקלאות שונים ואף נשלח על ידי הקיבוץ לעזור ולייעץ לקיבוצים צעירים.
חייו האישיים
הפטר נישא לשושנה לבית וולפסון (1894-1975) ולזוג נולד בן (קומם (ממיק) הפטר) ובת (יהודית הפטר). נכדם, איל הפטר, נהרג במלחמת יום כיפור[5].
שמואל נפטר ב-1963 והובא למנוחות בחלקת "השומר" בבית הקברות בכפר גלעדי.
קישורים חיצוניים
- שמואל הפטר, באתר קיבוץ תל יוסף
- שמואל הפטר, באתר "אלבום עמק יזרעאל"
הערות שוליים
- ^ בתקופת המרדף הצליחו הפטר וצבי נדב להבריח את יוסף לישנסקי מאזור שומרון לקרבת מטולה על גבי עגלה
- ^ בתקופה זו נרכשו כ-50,000 דונם עליהם הוקמו היישובים נהלל, כפר יחזקאל, תל יוסף ועין חרוד
- ^ הפטר היה קשור לאנשי תל חי ולפי העדויות הייתה דבורה דרכלר מאוהבת בו (ראו ב:מידע על ההרוגים במאורעות תל חי)
- ^ אחותו חיה טל הגיעה בעקבותיו לתל יוסף
- ^ איל הפטר באתר יזכור
23900360שמואל הפטר