של"ח

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המונח "של"ח" מפנה לכאן. לערך העוסק בשנה העברית ה'של"ח (1577–1578), ראו ה'של"ח.
שני מורים לשל"ח בסיור לימודי

של"ח (ראשי תיבות: שדה, לאום, חברה; השם המלא: של"ח וידיעת הארץ), הוא אגף במינהל חברה ונוער במשרד החינוך המפעיל במחוזות המשרד ובאמצעות כ-700 מורים תוכנית לימודים חינוכית ערכית, הנלמדת בחלק מחטיבות הביניים ובתיכונים. כמו כן אחראי האגף על תחום הטיולים במשרד החינוך, על חידון התנ"ך ועוד.

בעבר פעילויות ידיעת הארץ והיציאה לשדה ולטיולים הופעלו במסגרת הגדנ"ע, עד שהועברו לאגף של"ח במינהל חברה ונוער.

של"ח מופעל בחטיבות הביניים ובתיכונים. קהל היעד העיקרי הוא תלמידי כיתות ח'-ט', אך בבתי ספר רבים נלמד המקצוע גם בכיתות ז' ובתיכונים אחדים גם בכיתות י'-י"א.

נכון לשנת הלימודים ה'תשע"ט, מפקח השל"ח הארצי הוא אלי שיש. שיש משמש בתפקידו מאז שנת 1995, והחל את דרכו כמורה לשל"ח.

תוכנית הלימודים

תוכנית הלימודים של של"ח מתפרסמת בחוברת "דרך ארץ בדרכי הארץ" בהוצאת משרד החינוך משנת 2006, אשר חיבר ד"ר טימי בן-יוסף ז"ל, שהיה ראש גף תכנים בשל"ח ומייסד שיטת מכלול נופאדם. התוכנית במלואה נמצאת באתר מנהל חברה ונוער תחת הכותר של"ח וידיעת הארץ.

תוכנית הלימודים משלבת לימודים בכיתה עם סיורים בשטח. ומבוססת על חזון האגף אשר מציב את ההתנסות החווייתית במוקד התהליך המתרחש במוסד החינוכי, בכיתה ובשדה, לטיפוח אחריות אזרחית-מוסרית ודמוקרטית, מימוש עצמי, מעורבות חברתית ומחויבות לארץ ולמדינת ישראל. התוכנית סוקרת בשנת הלימודים הראשונה את חבלי ארץ ישראל ועוסקת בהיבט הערכי של כל חבל ארץ: בסדנת המהפך הציוני במישור החוף הדגש הוא על המהפך ההתיישבותי, בסדנת ההר כערש האומה מודגשת התגבשות התרבות היהודית עם היאחזותם של בני ישראל בהר והמעבר מנוודות לחקלאות. בסדנת הבקע כגבול שלום, מודגש ההיבט של השלום עם ממלכת ירדן. בשנת הלימודים השנייה ההתבוננות היא על הארץ כיחידה כוללת המזמנת מפגש תרבויות מפגש טבע ייחודי, פרק מיוחד עוסק בירושלים ופרק נוסף עוסק באחריות שיש לכל אזרח על הארץ, החברה והמדינה.

תחומי אחריות נוספים של תחום של"ח

במסגרת המקצוע בבית הספר, מוכשרים תלמידים להיות מש"צים - מדריכי של"ח צעירים. המש"צים משתתפים בפעילות שבועית המודרכת על ידי מש"צים בוגרים (משב"ים) ויוצאים לפעילויות בחופשים חנוכה, פסח וחופשת הקיץ העוסקות במיומויות הדרכה, שטח ומחנאות.

בנוסף לתוכנית דרך ארץ בדרכי הארץ, מופקד תחום של"ח במשרד החינוך גם על מינהלת הטיולים ועל הפעלת תוכנית הליבה להסדרת הטיולים במוסדות החינוך בכל שכבות הגיל, מגן ועד י"ב. כמו כן, תחום של"ח אחראי גם על מסעות הנוער לפולין וכן על מסע ישראלי.

הפעילות של השל"ח בבית הספר

מקצוע השל"ח כולל שיעור שבועי בכיתה וכן יציאה לפעילויות בשטח במהלך השנה:

ימי שדה משימתיים (יש"מ)

יום שדה משימתי - יום סיור אותו מובילים המש"צים ומורה השל"ח. כל כיתה יוצאת ליום שדה אחת לכמה שבועות. מטרת הסיור היא למידה אחרת של החומר, דרך מפגש בשטח עם הנושאים שנלמדו בכיתה.

מסע של"ח (מסע משמעותי)

המסע השנתי אליו יוצאים תלמידי במבנה שכבתי. על פי דרישות אגף של"ח- מסע של"ח נמשך לפחות 3 ימים. הלינה במסעות היא בתנאי שטח- מתחמים מגודרים ומוסדרים בהם מקימים אוהלים, מאהלים מסודרים משותפים ולעיתים לינה באכסניות נוער או בתי ספר שדה.

אזור הטיול ומסלולי ההליכה נקבעים על ידי מורי השל"ח, רכזי השכבות והנהלת בית הספר בהתאם לתוכנית הליבה להכרת הארץ. חלק מבתי הספר יוצאים למסע "נודד" בו ימי ההליכה מסתיימים ומתחילים בחניוני לילה בהם מוקמים האוהלים, ללא הסעות לתחילתו ומסופו של מסלול ההליכה.

חלק מבתי הספר יוצאים למסעות בשיתוף עם גופים חינוכיים נוספים:

  • "מסע ישראלי מבראשית": אליו יוצאים בדרך כלל כיתות י"א, מסע בן 6 ימים שמסתיים בשבת בירושלים. המסע מודרך על ידי מורי השל"ח ומדריכי מסע ישראלי
  • מסע "על חומותייך"- מסע להכרת עומק של ירושלים וסביבתה, אליו יוצאים תלמידי כיתות י'. המסע בשיתוף יד בן צבי ועמותת אלע"ד.
  • מסע "לעבדה ולשמרה" המתמקד בשילוב של מסלולי הליכה, תכנים של חיבור לארץ והכרתה ועבודה התנדבותית בתחום החקלאות, בשיתוף ארגון השומר החדש
  • מסעות נוספים: מסע בשבילי התנ"ך, מסע בשילוב עבודה ארכאולוגית בשיתוף רשות העתיקות

מפעלי של"ח במהלך השנה

ימי שיא ייחודיים המשלבים בין הכרת אזורים בארץ ותכנים ערכיים, כמו יום של"ח בשביל ישראל ויום "בעקבות לוחמים"

הגיחה המחנאית

יציאה בת יומיים לאתר מחנאות בו כל כיתה מתכננת את הפעילות, האוכל ובניית המחנה שלה. את הגיחה מנחים ומובילים המש"צים בליווי צוות השל"ח, והיא כוללת בניית מחנה המורכב מאוהלי שדה ותקנים משותפים הבנויים מסנאדות וכפיתות חבלים. חלק מאתרי המחנאות צמודים לאתרי הנצחה כמו אנדרטת הנח"ל בפרדס חנה, יד לשריון בלטרון ומצודת יואב, אתרי קק"ל כמו יער ציפורי ויער לביא, או גנים לאומיים כמו גן לאומי מקורות הירקון, חוות משמר הכרמל, ממשית פארק תמנע ופארק אשכול. הגיחה מתקיימת בדרך כלל בשכבות ח או ט.

מורי השל"ח

מורי המקצוע נדרשים לתואר ראשון בתחום קרוב למקצוע כמו: לימודי ארץ ישראל או גאוגרפיה וכן תעודת הוראה. בנוסף, על המורה החדש לעבור הכשרה מיוחדת בת מספר שבועות בשנת תתשפ״ב 2021-2021 ההכשרה נמשכה כחודש וחצי. צוות השל"ח כולל בדרך כלל 2 מורים בבית ספר ויש מקרים בהם מורה אחד, אך בחלק מבתי הספר הגדולים, יש צוותים בני 5 מורים ואף יותר.

מש"צים

ערך מורחב – מדריך של"ח צעיר
סיכת המש"צ הישנה

מש"צים הם ראשי תיבות של מנהיג של"ח צעיר. זוהי אחת ממסגרות מנהיגות נוער שמפעיל משרד החינוך באמצעות תחום של"ח וידיעת הארץ במינהל חברה ונוער, והיא למעשה אחת מתנועות הנוער הגדולות בארץ. בני נוער בתפקיד זה לוקחים חלק בפעילות השל"ח בבית הספר ובמסגרת הבלתי-פורמלית במחוז, עוברים קורס הכשרה שבסיומו, מתפקדים התלמידים בבית ספרם כמדריכי של"ח צעירים. במסגרת לימודי השל"ח בבית הספר, מצטרף המש"צ לכיתות משכבות נמוכות יותר בימי שדה (יש"מ), במסעות ובגיחה. חלק מהמש"צים משתתפים בתהליך הכשרת הפש"צים (פרחי מש"צים- תלמידים בהכשרה להיות מש"צים) ובהדרכה בקורסי ההכשרה השונים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

של"ח32976655Q12411706