צדקיהו בן כנענה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף צדקיה בן כנענה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

צִדְקִיָּהוּ בֶן כְּנַעֲנָה (גם צִדְקִיָּה בֶן כְּנַעֲנָה), התחזה לנביא ה', ופעל באמצע תקופת הבית הראשון במאה ה-9 לפנה"ס, בחצרו של אחאב מלך ישראל בשומרון. בפועל הוא היה חלק מארבע מאות נביאי השקר בחצר אחאב, ולפי המספר הזה כנראה שהם היו נביאי האשרה שאיזבל סירבה לשלוח למבחן בהר הכרמל[1]. לפני קרב רמות גלעד נחה עליו עם כל הנביאים רוח שקר להתנבא לאחאב על נצחונו, מה שהביא לבסוף לנפילתו של אחאב ומותו בקרב.

בתנ"ך

בסיפור המופיע בספר מלכים א', פרק כ"ב ובספר דברי הימים ב', פרק י"ח, צדקיהו ניבא לאחאב ולעמיתו יהושפט מלך יהודה עם ארבעה מאות נביאים הצלחה במלחמה נגד ארם ברמות גלעד. צדקיה אף הגדיל להמחיש את נבואתו בעשיית קרני ברזל ואמר "כה אמר ה': באלה תנגח את ארם עד כלתם". בהמשך בא מיכיהו בן ימלה וניבא בשם ה' את התוצאה ההפוכה, היינו שאחאב יובס במלחמה. צדקיהו הכה את מיכיהו על הלחי ועורר תיגר על אמיתת נבואתו של זה, באומרו "אי זה עבר רוח ה' מאיתי לדבר אותך?". מיכיהו השיב שכאשר נבואתו שלו תתגשם, גם צדקיהו בעצמו "יבא חדר בחדר להחבא". בסוף הסיפור מתברר שמיכיהו צדק וצדקיהו טעה: אחאב נהרג בקרב.

בדברי מיכיהו נאמר שנשלחה מה' רוח שקר להטעות את נביאי אחאב[2]. חז"ל אמרו שהיתה זו רוחו של נבות היזרעאלי שניתן לה רשות לקחת נקמה מאחאב. למרות שהוטעה משמים נחשב צדקיה לנביא שקר שדינו במיתה, מפני שהיה בידו להבחין שזו רוח שקר, מהעובדה שכל הנביאים אמרו את דברם בנוסח אחד, והכלל הוא שאין שני נביאים מתנבאים בסגנון אחד[3].

משמעות שמו

משמעות השם "צדקיהו" היא: יהו (ה') הוא צודק.

בספרים החיצוניים

צדקיהו בן כנענה מופיע בספר עליית ישעיהו, בו נטען שבחיר-רע, השומרוני שהלשין על הנביא ישעיהו, הוא קרוב משפחה שלו[4].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

צדקיהו בן כנענה36014793Q6586959