פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/אוסף

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


1

IKBrunelChains.jpg

איזמבארד קינגדום ברונלאנגלית: Isambard Kingdom Brunel‏; 9 באפריל 1806 - 15 בספטמבר 1859), מהנדס בריטי, חבר החברה המלכותית. מוכר בזכות הקמת מסילת הרכבת "גרייט וסטרן" בין בריסטול ללונדון, סדרת אוניות קיטור מפורסמות וכן מספר רב של גשרים חשובים.

אף על פי שהפרויקטים של ברונל לא היו תמיד מוצלחים, לעתים קרובות הם כללו פתרונות חדשניים לבעיות הנדסיות עתיקות. במהלך הקריירה הקצרה שלו הצליח ברונל לרשום לזכותו פריצות דרך הנדסיות רבות, בהן ניתן למנות את עזרתו בבניית המנהרה הראשונה מתחת לנהר, וכן פיתוח האוניה הראשונה המונעת בעזרת מדחף שנועדה לשיט באוקיינוסים, ושבזמן בנייתה הייתה גם האוניה הגדולה בעולם.

2

שמחה בלאס 1938

שמחה בלאס (27 בנובמבר 1897 - 18 ביולי 1982), מהנדס מים, ציוני, מתכנן מפעלי מים עיקריים של היישוב בשנות ה-30 ובשנות ה-40, "יועץ הממשלה לענייני המים" בישראל בשנותיה הראשונות, ראש המתכננים של מוביל המים הארצי, יוזם ההשקיה בטפטוף וממציא הטפטפות, יחד עם בנו ישעיהו.

שמחה בלאס, נצר למשפחות רבנים (דור שמיני לגאון מווילנה), סוחרים ובעלי אחוזות יהודים, נולד בוורשה שבפולין, שהייתה אז בשליטתה של האימפריה הרוסית. בגיל ארבע עבר עם הוריו (ממשפחות חסידי גור) לאחוזה סקריהיטשין, שעל גדות הבוג המערבי הנשפך אל הויסלה, שהייתה שייכת במשותף לסבו מצד אמו, חיים רוטנברג, ולאחיו, (מצאצאי המהר"ם מרוטנברג ובני אחיו של בעל חידושי הרי"ם). בגיל 8 עבר עם הוריו ומשפחתם לאחוזת רוזבוזין שבמזרח פולין, הגדולה מבין עשר אחוזותיו של אלעזר בלאס, סבו זקנו מצד אביו. בשנת 1910 חזר עם משפחתו לוורשה.

3

Domenico-Fetti Archimedes 1620.jpg

ארכימדס, פיזיקאי, מתמטיקאי ומהנדס יווני מן העיר סירקוסאי, מגדולי המדענים בעת העתיקה. תרם רבות לתגליות בתחומי המתמטיקה והגאומטריה כמו תרומתו לפיתוח החדו"א והוכחתו כי שטחו ונפחו של כדור הוא 2:3 מאלו של גליל החוסם אותו. הוא תכנן מכונות רבות כמו בורג ארכימדס וגילה בין השאר את חוק ארכימדס ואת המומנט. אגדות רבות נקשרו לארכימדס וביניהם שניים מפורסמות: האחת, על דרך גילויי של ארכימדס את חוק הציפה, בה ארכימדס התבקש לקבוע האם הכתר של הטיראן היירון עשוי מזהב טהור. בעת שארכימדס רחץ באמבט ציבורי הוא הבין שגופו השקוע באמבט דוחה כמות מים השווה לנפח גופו, ובדרך זו הוא למד כיצד למדוד נפח. מרוב התלהבות יצא בריצה לרחוב כשהוא עדיין לא לבוש וצעק "אאורקה!" (מצאתי).
האגדה השנייה היא על מותו של ארכימדס. על פי הסיפור, הורה מפקד כוחות הרומאים בעת כיבוש סירקוזה שלא לפגוע בארכימדס. אחד החיילים נתקל בארכימדס, שהיה עסוק בפתרון בעיה גאומטרית ששירטט בחול. "אל תמחק את המעגלים שלי" אמר ארכימדס לחייל, שלא ידע בפני מי הוא עומד, וזה הרגו בכעסו.

4

Guglielmo Marconi.jpg

גוליילמו מרקוניאיטלקית: Guglielmo Marconi; ‏25 באפריל 1874 - 20 ביולי 1937), מהנדס חשמל איטלקי זוכה פרס נובל לפיזיקה לשנת 1909, על תרומתו להתפתחות הטלגרפיה האלחוטית - פיתוח שיטה לשידור מידע באמצעות גלי רדיו.

מרקוני למד בבתי-ספר טכניים ולכן הגיע לחקירה של גלי הרדיו מתוך עניין בתופעת האלקטרומגנטיות. הוא הצליח לבנות מערכות לקליטה ולשידור גלי רדיו ולהגדיל את טווח הקליטה בהדרגה. מרקוני הקים חברה שנקראה "מרקוני לטלגרף אלחוטי" שהמשיכה לשכלל את השידור באמצעות הרדיו, כשצעד חשוב בהתפתחות הטכנולוגיה היה הצלחתן של אוניות מלחמה בריטיות לשדר למרחק של 130 ק"מ.

פעילותו בתחום הרדיו גרמה לו להיחשב בעיני רבים כממציאו, ואולם מרקוני ערך את שידור הרדיו הראשון שלו ב-1896, בזמן שהממציא האמיתי, ניקולה טסלה, עשה זאת כבר בשנת 1893. בשנת 1904 החליט משרד הפטנטים האמריקני להעביר את הפטנט על הרדיו מטסלה למרקוני, ובעקבות כך זכה מרקוני בפרס נובל על ההמצאה. ואולם, העדויות ההיסטוריות ברורות, ובית המשפט העליון של ארצות הברית החזיר את הזכויות לטסלה בשנת 1943.

5

האחים לומייר

האחים לומייר, ז'אן לואי (5 באוקטובר 1864 - 6 ביוני 1948) ואוגוסט מארי לואי ניקולא (19 באוקטובר 1862 - 10 באפריל 1954) היו מממציאי הראינוע. האחים לומייר היו מממציאי הטכנולוגיה הבסיסית (מצלמה, סרט צילום, מקרן) המשמשת בצילום הקולנועי, וכן היו הבמאים הראשונים של סרטי ראינוע.

האחים נולדו ליד העיירה בזנסון בצרפת, אך גדלו בעיר ליון. אביהם ניהל חנות לצילום, ושני האחים עבדו בחנותו. לואי היה הכימאי ואוגוסט המנהל. בשנת 1892 החלו האחרים לומייר להתעניין בראינוע. באותו הזמן הפעיל תומאס אלווה אדיסון בפריז את ה"קינטוסקופ", מעין חריץ הצצה אל תא בו הוקרנו סרטים באורך של דקות ספורות. לואי לומייר הצליח לפענח את סוד פעולת המכשיר, והחל מיד לחשוב על שיפורים למכשיר.

ב-13 בפברואר 1895 רשמו האחים לומייר פטנט על מצלמה "סינמטוגרפית", ששימשה גם כמקרן, וכמכונה להדפסת עותקים נוספים מן הסרטים שצולמו.

6

בל הצעיר מדגים את הפטנט החדש שלו - הטלפון, 1876

אלכסנדר גרהם בלאנגלית: Alexander Graham Bell;‏ 3 במרץ 1847 - 2 באוגוסט 1922), מייסד חברת הטלפון בל, שנחשב על פי רוב לממציא הטלפון. בשנת 2002 קבע הקונגרס האמריקני כי הממציא הוא אנטוניו מאוצ'י, וכי בל מצא את מסמכיו וניצל אותם לטובתו.

בל נולד באדינבורו שבסקוטלנד כדור שלישי במשפחה שעסקה בחקר הקול האנושי: סבו התמחה באמנות הדיבור בלונדון, ואביו קנה לו שם בהמצאת "הדיבור הנראה" - שיטה להוראת דיבור לחרשים באמצעות סמלים שציינו חלקים שונים של הלשון, השפתיים והגרון. מגיל צעיר הוא התבלט בדמיונו העשיר וביכולת ההמצאה שלו. עד גיל 15 הספיק בל הצעיר להמציא ספינת סנפיר המחליקה על המים; עפיפון בצורת פירמידה, המסוגל לשאת אדם; סביבון שבכה כשסובבו אותו, ומכשיר שצעק "הצילו!" כשסחררו אותו. על המצאות אלה אמר: "הממציא אינו יכול שלא להמציא, כשם שאין הוא יכול שלא לחשוב או לנשום".

7

8

קלוד אלווד שאנון (30 באפריל 1916 - 24 בפברואר 2001), אבי תורת האינפורמציה ובעל תרומה נכבדה למדע הקריפטוגרפיה והאלקטרוניקה. הראה ששיטת ההצפנה המבוססת על מפתח חד פעמי בטוחה לחלוטין. יישום זה של תורת האינפורמציה היה הצעד הראשון במחקר המתמטי של שיטות הצפנה. ספרו המפורסם ביותר עוסק בתאוריה המתמטית של תקשורת. בספרו זה ובכתביו האחרים הוא פיתח רעיונות המשמשים בסיס לצורת התפעול של מחשבים מודרניים, לרעיון של הספרה הבינארית (הסיבית או הביט), וכן לתורת ההצפנה (הקריפטוגרפיה).

שאנון נולד בפטוסקי אשר במדינת מישיגן בארצות הברית. את שש-עשרה שנות חייו הראשונות עבר בגיילורד, מישיגן, שם למד בבית ספר ציבורי וסיים את תיכון גיילורד בשנת 1932. כשגדל, עבד כשליח עבור חברת וסטרן יוניון. בשנת 1932 החל ללמוד באוניברסיטת מישיגן, שם לקח קורס בו נחשף לעבודותיו של ג'ורג' בול. בשנת 1936 סיים עם שני תארים, במתמטיקה ובהנדסת חשמל, לאחר מכן החל לעבוד במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס, שם עבד על מנתח דיפרנציאלי, פרי עבודתו של ואנואר בוש, מחשב אנלוגי, הלכה למעשה. כשלמד את מבנה המעגלים של המכונה, ראה שנון כי עקרונותיו של בול יכולים להוות כלי רב-עצמה.

9

אנטוניו סאנטי ג'וזפה מאוצ'יאיטלקית: Antonio Santi Giuseppe Meucci),‏ (13 באפריל 1808- 18 באוקטובר 1896) היה ממציא איטלקי שהמציא את האבטיפוס הראשון של הטלפון המודרני. בשנת 2002 הכיר בית הנבחרים של ארצות הברית במאוצ'י כממציא הטלפון.

מאוצ'י נולד בסאן פרדיאנו, פרוור של פירנצה. הוא למד כימיה והנדסה מכנית באקדמיה של פירנצה לאומנות, ועבד בתיאטראות כטכנאי במה. ב־7 באוגוסט 1834 הוא נשא לאישה את אסתר מוצ'י, מעצבת תלבושות. בעקבות השתתפות בקונספירציה שעירבה את התנועה לאיחוד איטליה בשנים 1833-1834, נאסר מאוצ'י לשלושה חודשים וסבל ממעקב והטרדה של המשטרה. בעקבות המאסר היגרו מאוצ'י ואשתו לאמריקה באוקטובר 1835, עצירתם הראשונה הייתה בקובה שם קיבל מאוצ'י עבודה בהוואנה. ב־1850, מאוצ'י היגר לארצות הברית והתיישב בסטייטן איילנד שבניו יורק, שם גר לשארית חייו.

בסביבות 1854 מאוצ'י המציא מכשיר שאיפשר לו לתקשר בין חדר בקומה השנייה של ביתו לבין מעבדתו במרתף, וזאת על מנת לתקשר עם אשתו הנכה שסבלה משיגרון (רֵימטיזם), לפני כן המציא מכשיר שאיפשר לתקשר באמצעות צינור בין חדר הבקרה לבמה בתיאטרון.

10

הנרי פורד בשנת 1919

הנרי פורדאנגלית: Henry Ford;‏ 30 ביולי 1863 - 7 באפריל 1947) היה תעשיין רכב אמריקני ומייסד חברת פורד, שהיא אחת משלוש יצרניות הרכב האמריקניות הגדולות (יחד עם ג'נרל מוטורס וקרייזלר).

פורד נולד בדירבורן, מדינת מישיגן. בנם הבכור של ויליאם ומרי פורד. אביו הוא ממוצא אירי, ואמו נולדה במישיגן אך הוריה היגרו מבלגיה.

בגיל 16 עזב את בית הוריו והחל לעבוד בדטרויט כשוליית מכונאי, תוך שהוא ממשיך לעזור להוריו בחוותם ולתקן מנועי קיטור וציוד מכני. בשנת 1888 נישא לקלרה בראיינט, ולפרנסתו פתח מנסרת עצים. ב-1891 החל לעבוד כמהנדס בחברת אדיסון לתאורה, החלטה שעודדה אותו לפנות אל התעשייה. קידומו למהנדס בכיר בשנת 1893 אפשר לו להקדיש זמן וכסף לנושא מנוע הבעירה הפנימית, בו התעניין, עד שב-1896 אף בנה את הרכב הממונע הראשון שלו.

11

דיוקן עצמי של לאונרדו דה וינצ'י. 1512 - 1518 לערך. מצוי כיום בביבליוטקה ריאלה בטורינו

לאונרדו דה וינצ'י (15 באפריל 1452 - 2 במאי 1519) היה איש אשכולות איטלקי חשוב, מגדולי אמני הרנסאנס, שקנה לו מקום ייחודי בתולדות האנושות כאדם הבקיא בכל תחומי הידע האנושי בזמנו. במהלך חייו הועלה על נס כמדען, מתמטיקאי, מהנדס, ממציא, אנטומאי, צייר, פסל, אדריכל ומוזיקאי מצטיין. לא אחת מתואר דה וינצ'י כארכיטיפ של איש הרנסאנס או הגאון האוניברסלי, אדם שסקרנותו האין-סופית משתווה רק לכוח ההמצאה שלו. דה וינצ'י נחשב לאחד הציירים הדגולים בכל הזמנים ואחת מיצירותיו, מונה ליזה, היא מיצירות האמנות המפורסמות ביותר בעולם אם לא המפורסמת שבהן, והיא משמשת השראה לאין-ספור יצירות פופ, אוונגרד, מוזיקה וספרות.

12

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/12

13

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/13

14

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/14

15

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/15

16

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/16

17

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/17

18

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/18

19

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/19

20

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/20

21

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/21

22

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/22

23

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/23

24

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/24

25

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/25

26

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/26

27

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/27

28

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/28

29

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/29

30

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/30

31

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/31

32

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/32

33

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/33

34

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/34

35

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/35

36

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/36

37

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/37

38

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/38

39

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/39

40

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/40

41

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/41

42

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/42

43

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/43

44

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/44

45

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/45

46

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/46

47

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/47

48

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/48

49

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/49

50

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/50

51

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/51

52

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/52

53

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/53

54

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/54

55

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/55

56

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/56

57

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/57

58

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/58

59

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/59

60

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/60

61

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/61

62

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/62

63

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/63

64

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/64

65

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/65

66

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/66

67

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/67

68

פורטל:טכנולוגיה/דמויות מפתח בהתפתחות הטכנולוגיה/68

69