סלמאן זרקא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סלמאן זרקא
Salman Zarka, December 2017 (2590).cropII.jpg
לידה 1964 (גיל: 60 בערך)
לימודי רפואה בית הספר לרפואה של הטכניון
התמחות בריאות הציבור, מנהל רפואי
תואר אלוף-משנה בצה"ל
תואר שני באפידמיולוגיה ובריאות הציבור
תואר שני במדעי המדינה וביטחון לאומי
תפקידים מנהל בית החולים רבקה זיו בצפת
ראש מחלקת הבריאות בחיל הרפואה
פרופ' סלמאן זרקא מקבל את פני שליח הממשל האמריקאי למזרח התיכון, ג'ייסון דב גרינבלט, שביקר בבית החולים רבקה זיו, אוגוסט 2017

סלמאן זרקא (נולד ב-1964) הוא רופא ישראלי המכהן כמנהל בית החולים רבקה זיו בצפת. זרקא הוא קצין צה"ל במילואים בדרגת אלוף-משנה, מרצה בכיר בפקולטה למדעי הרווחה והבריאות בבית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת חיפה ומרצה בכיר בחוג לרפואה צבאית במסלול "צמרת" המכשיר רופאים צבאיים באוניברסיטה העברית בירושלים. באוגוסט 2020, קודם לדרגת פרופסור חבר קליני בפקולטה לרפואה על שם עזריאלי של אוניברסיטת בר-אילן. ביולי 2021 הוחלט למנותו לראש תוכנית "מגן ישראל" ("פרויקטור הקורונה")

ביוגרפיה

פרופ' סלמאן זרקא מבקר בבית הנשיא יחד עם צוות המרכז הרפואי זיו

זרקא נולד בפקיעין למשפחה דרוזית ברוכת ילדים.

ב-1982 החל את לימודיו בבית הספר לרפואה של הטכניון בחיפה, במסגרת העתודה האקדמית. עם קבלת תואר דוקטור לרפואה התחיל את שירותו הצבאי שנמשך יותר מ-25 שנים. הוא שירת כרופא גדודי בגדוד 46 של חטיבה 401 וקצין הרפואה החטיבתי. שירת כרופא אוגדה 36 וראש ענף בריאות הצבא במפקדת קצין הרפואה הראשי. בשנת 2008 קודם לדרגת אלוף-משנה ומונה למפקד הרפואה של פיקוד הצפון בתקופת כהונתו של גדי איזנקוט כאלוף הפיקוד. במרץ 2013 הקים ופיקד על בית החולים ההומניטרי של צה"ל בגבול ישראל-סוריה לטיפול בפצועי מלחמת האזרחים בסוריה. בקיץ 2013 מונה למפקד המשר"פ (המרכז לשירותי הרפואה של צה"ל) ולראש מחלקת הבריאות בחיל הרפואה.

זרקא בעל תואר שני באפידמיולוגיה ובריאות הציבור מהאוניברסיטה העברית בירושלים, בוגר המכללה לביטחון לאומי, ובעל תואר שני בהצטיינות במדעי המדינה וביטחון לאומי מאוניברסיטת חיפה. משמש מרצה בכיר בחוג לרפואה צבאית בפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית ומשמש מרצה בכיר בפקולטה למדעי הרווחה והבריאות בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה. כיום הוא מרצה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר-אילן. הוא בוגר תוכנית המנהיגות של קרן וקסנר.

לפרופ' זרקא שתי התמחויות האחת בבריאות הציבור והשנייה במינהל רפואי אשר במסגרתה שימש עוזרו של מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו. בתפקיד זה הוביל את מבצע "מנוחה בכבוד" (מטרתו הייתה להביא לקבורה מכובדת של הדגימות אשר נשארו במכון לרפואה משפטית באבו כביר) ובפרויקט שדרוג שירותי הרפואה בבתי החולים בצפון הארץ (נהריה, פוריה וזיו) כחלק מהקמת הפקולטה לרפואה בגליל.

במבצע צוק איתן בתפקידו כמפקד המשר"פ עסק במענה הרפואי לחיילי צה"ל באזור המבצע, טיפול בפצועים המאושפזים בבתי החולים במסגרות ר"מ 2 וכן הקמת בית חולים הצבאי במעבר ארז לסיוע לתושבי רצועת עזה. בדצמבר 2014, פרש משירות הקבע בצה"ל לאחר שנבחר למנהל בית החולים רבקה זיו בצפת. כניסתו לתפקיד זה לוותה בתביעה משפטית מצד הרופאים שהתמודדו מולו על התפקיד והפסידו במכרז. בתביעה נטען כי לא הייתה לנציב שירות המדינה סמכות לאשר לפרופ' זרקא הרשמה מאוחרת למכרז עקב השתתפותו במבצע "צוק איתן". התביעה התבררה בבית הדין לעבודה אשר החליט על קיום מכרז חוזר בו זכה שוב פרופ' זרקא בתפקיד מנהל המרכז הרפואי זיו.

זרקא נבחר להשיא משואה ביום העצמאות ה-71 בשל פעילותו המייצגת את מחויבותה של מדינת ישראל לערכי היסוד של כבוד האדם וקדושת החיים ואת מסירותם יוצאת הדופן של אנשי הצוות הרפואי בבתי-החולים הציבוריים בישראל[1].

ב-8 ביולי 2020 מונה על ידי מנכ"ל משרד הבריאות הפרופ' חזי לוי לחבר ועדה מקצועית מייעצת למיגור ומניעת התפשטות מגפת הקורונה במגזר הערבי[2]. בכתב המינוי ציין פרופ' לוי שעל הוועדה לייעץ ולהציע לו פתרונות בהתאם לנתונים ולמפת התפשטות מגפת הקורונה בחברה הערבית בישראל ולהכין ניירות עמדה ותוכנית פעולה לעבודה אל מול האוכלוסייה הערבית בתחומים הבאים: הסברה, קטיעת שרשרת ההדבקה, צרכים ייחודיים של החברה הערבית בכל הנוגע למגפת הקורונה ונושאים נוספים, ככל שיעלו[3]. בספטמבר 2020 מונה פרופ' זרקא לחבר בקבינט המומחים המייעץ לממונה על המאבק בנגיף הקורונה בישראל, פרופ' רוני גמזו.

ביולי 2021 החליט שר הבריאות ניצן הורוביץ למנות את זרקא לפרויקטור הקורונה הלאומי במקום נחמן אש.

מחברם של עשרות מאמרים בתחום הרפואה ושל הספר "Complicated War Trauma and Care of the Wounded" יחד עם ד"ר אלכסנדר לרנר, שיצא לאור בהוצאת שפרינגר[4].

זרקא נשוי ואב לשלושה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סלמאן זרקא בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0