מרדכי קידר (מזרחן)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מרדכי קידר
מרדכי קידר, 2015
מרדכי קידר, 2015
לידה ז' בכסלו ה'תשי"ג (גיל: 71)

מרדכי (מוטי) קידר (נולד בז' בכסלו ה'תשי"ג, 25 בנובמבר 1952) הוא מזרחן, מרצה (בגמלאות) במחלקה לערבית באוניברסיטת בר-אילן ועמית מחקר במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר-אילן. קידר הוא הוגה תוכנית האמירויות הפלסטיניות כפתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני. בעבר שימש יו"ר חוג הפרופסורים לחוסן מדיני וכלכלי, וכיום מכהן כסגן נשיא חברת NEWSRAEL העוסקת בפעילות תקשורתית פרו-ישראלית ברחבי העולם[1].

ביוגרפיה

קידר נולד בתל אביב, להורים ממוצא פולני ממשפחת קופרשמיט, שעלו לארץ ישראל בשנות ה-30 וכל משפחתם נרצחה בשואה. בשנת 1970 התגייס לצה"ל. הוא שירת באמ"ן וסיים את שירותו לאחר 25 שנה בדרגת סגן-אלוף. רוב שירותו היה ביחידה 8200 בה שימש ראש ענף, למעט תקופה בה הדריך בבה"ד 15.

לאחר שחרורו מצה"ל היה חבר בתנועת השמאל נתיבות שלום[2]. בשנים 19741982 היה זמר טנור לירי במקהלה הפילהרמונית תל אביב, שם הכיר את אשתו[3].

את כל לימודיו האקדמיים עשה באוניברסיטת בר-אילן. בשנים 19811983 למד לתואר ראשון במחלקה לערבית ובמחלקה למדע המדינה, ובשנים 19911997 סיים דוקטורט במחלקה לערבית. נושא עבודת הדוקטורט שלו היה "הלשון הפוליטית הפומבית של משטר אסד בסוריה: מסרים ודרכי הבעתם". בשנת 2000 מונה למרצה באוניברסיטת בר-אילן.

קידר מתמחה בתקשורת ההמונים של העולם הערבי[דרוש מקור] ומתראיין לערוצים ערביים דוגמת "אל-ג'זירה"[4], חלק מהעימותים שלו בערוצים הערביים עם אישי דת ותרבות עוררו סנסציה בעולם הערבי. הוא משמש גם כפרשן של העיתון "מקור ראשון", ומכהן כיו"ר "מוניטור האקדמיה הישראלית"[5], גוף העוקב אחר מרצים המוגדרים על ידיו פוסט-ציוניים, במטרה לפרסם את פרסומיהם והצהרותיהם.

ביולי 2012 שובץ קידר כמגיש שותף מתחלף להגשת התוכנית "סדר יום", המשודרת ברשת ב', כחלק מהחלטה של הנהלת רשות השידור לאזן את המגישה הקבועה קרן נויבך. לאחר התנגדות העובדים למהלך, אמר שהוא הוזמן כפרשן והודיע שיסכים להיות מראיין אורח רק בהסכמת שני הצדדים[6].

מסוף יוני 2015 כותב קידר טור קבוע באתר "מידה". כמו כן הוא בעל טור שבועי בעיתון החרדי "יום ליום".

באוקטובר 2019 נאם קידר בהפגנות התמיכה בבנימין נתניהו בפתח תקווה, ואמר שייתכן שלא היה זה יגאל עמיר שרצח את יצחק רבין, אלא "אדם שראשי התיבות של שמו זה י.ר., לא יצחק רבין", וכן קרא להסיר את הסיווג "סודי ביותר" מעל תיקי החקירה[7]. אוניברסיטת בר-אילן גינתה את דברי קידר, השעתה אותו מייצוגה בכנסים מחוץ לישראל וזימנה אותו לוועדת משמעת[8]. בהמשך אמר שהוא חדל מהעיסוק בנושא, אף שהוא עומד בתוקף מאחורי הדברים שכבר אמר[9].

החל משנת 2021, החל קידר לשמש סגן נשיא חברת NEWSRAEL - העוסקת בפעילות תקשורתית פרו ישראלית ברחבי העולם.

עמדותיו

קידר טוען כי ישראל תוכל להתקיים במרחב הערבי רק בעזרת צבירת כוח מתמיד: ביטחונית, כלכלית וטכנולוגית. זאת משום שבתפיסה המוסלמית היהודים אינם "עם" והיהדות היא דת בטלה, ולאחר שארץ ישראל כבר נכבשה והייתה בשליטה מוסלמית אסור לה להיות תחת שלטון אחר. עמדה זו מונעת אפשרות של הכרה מוסלמית במדינה יהודית בשטחי ארץ ישראל, אולם אומה מוסלמית אינה מחויבת לאבד את עצמה בלוחמה מול אויב עדיף. לכן שלומה של ישראל תלוי בעדיפותה על אויביה.

קידר היה חבר בצעירותו בתנועת השמאל "נתיבות שלום", ובמסגרת פעילותו פגש, לדבריו, יחד עם אחרים את ערפאת, במוקטעה שברמאללה, לאחר רצח יצחק רבין.

לדברי קידר, המודל של ערפאת בחתימת הסכמי אוסלו הוא "הסכם חודיבייה", אז חתם מוחמד על הסכם שלום לתקופה של עשר שנים והפר אותו - לטענת קידר - כעבור שנתיים בלבד, כשצבאו היה ערוך למלחמה. כך הסכמי אוסלו היו חלק מתוכניתם של הפלסטינים להפסקת אש ארעית שתופר כאשר ישראל תיחלש. האינתיפאדה השנייה שהוביל ערפאת החלה לאחר הנסיגה מלבנון, שנתפשה ברחוב הערבי ככניעה ישראלית.

בראשית המאה ה-21 העלה קידר את תוכנית האמירויות הפלסטיניות שהיא לדעתו הפתרון היחיד לבעיה הפלסטינית. עיקרו של רעיון זה הוא פירוק הרשות הפלסטינית והקמת שמונה אמירויות בערים הגדולות ביהודה, שומרון ועזה, על בסיס המשפחות המקומיות. על פי תוכניתו, ישראל חייבת להישאר בשטח הכפרי של יהודה ושומרון כדי למנוע הקמת מדינה ערבית עם רצף טריטוריאלי שתהפוך למדינת טרור[10].

בשנת 2010 היה ממייסדי תנועת הריבונות, שמטרתה סיפוח יהודה ושומרון למדינת ישראל. כמו כן הוא חבר תנועת הביטחוניסטים[11].

לדברי מרדכי קידר, האקלים הפיזי הקשה של המזרח התיכון יצר במשך אלפי שנים אקלים תרבותי בו הדרך היחידה לשרוד היא על ידי השתייכות מוחלטת לחמולה מקומית אשר דואגת לכל צורכיהם של בניה. השתייכות זאת חזקה אף יותר מהשתייכות דתית. כך לדוגמה נקמת דם או רצח על חילול כבוד המשפחה אסורים במפורש בקוראן (שם מותרת המתה רק במסגרת משפטית מוגדרת ולאחר עדויות), אולם מקובלים כנוהג שבטי/פטריארכלי קדום, ולכן נפוץ באזורים נרחבים במזרח התיכון, בקרב בני עדות ודתות שונות.

לדבריו, ברוב מדינות ערב התרבות הדומיננטית עדיין מוטה משמעותית לכיוון השבטיות, והנאמנות לשבט ולחמולה עומדת בראש סולם הערכים.

חיים אישיים

קידר נשוי לריינה, מוזיקאית בתזמורת הפילהרמונית, ולהם שלושה בנים ושתי בנות. מתגורר ברעננה ומנהל אורח חיים דתי[12].

ספריו

  • Asad in Search of Legitimacy: Messages and Rhetoric in the Syrian Press under Hafiz and Bashar. Sussex Academic Press (July 2005)

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מרדכי קידר בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ המזרחן מרדכי קידר מונה לתפקיד סגן נשיא NEWSRAEL, באתר Ice
  2. ^ מתוך מאמר שכתב במלאת 30 שנה ל"שלום עכשיו"
  3. ^ YouTube full-color icon (2017).svg משנתו של הפילוסוף אבן ח'לדון וסכנות במזרח התיכון למדינת ישראל - עם ד"ר מרדכי קידר, 36:00, סרטון באתר יוטיוב, 18 בספטמבר 2021
  4. ^ ד"ר קידר מדבר ב"אל-ג'זירה" על חשיבות ירושלים ליהודים ולערבים(הקישור אינו פעיל, 18.6.2021), מראיין ג'מאל ריאן, 06.06.2008
    מרדכי קידר - ב"אלג'זירה" - על ירושלים, יהודה ושומרון (עם כיתוביות בעברית)
    ד"ר מרדכי קידר באלג'זירה: "ירושלים בירת היהודים זה 3000 שנה", קטעים מהתוכנית "הכיוון ההפוך" (الاتجاه المعاكس) באלג'זירה
  5. ^ אתר מוניטור האקדמיה הישראלית
  6. ^ אמילי גרינצווייג, המגיש ה"מאזן" ד"ר קידר: "נפלתי שלא בטובתי לתוך מאבק", באתר הארץ, 25 ביולי 2012(הקישור אינו פעיל, 18.6.2021)
  7. ^ דני זקן וטל שניידר, ‏פרופ' מרדכי קידר בהפגנת ימין: " לא יגאל עמיר רצח את רבין", באתר גלובס, 30 באוקטובר 2019
  8. ^ אדיר ינקו, בעקבות דבריו על רצח רבין: המרצה מבר אילן זומן לוועדת משמעת, באתר ynet, 30 באוקטובר 2019; עפר לבנת, ‏האגודה לזכויות האזרח לצד ד"ר קידר: "בר אילן פוגעת בחופש האקדמי", באתר מעריב אונליין, 30 באוקטובר 2019
  9. ^ מרדכי קידר, לא אעסוק יותר ברצח רבין, באתר ערוץ 7, 3 בנובמבר 2019
  10. ^ האתר המציג את רעיון שמונה האמירויות.(הקישור אינו פעיל, 29.11.2021)
  11. ^ סא"ל (מיל) ד"ר מרדכי קידר - הביטחוניסטים, באתר הביטחוניסטים, ‏במרץ 2022
  12. ^ עניין אישי והפעם עם ד"ר מרדכי קידר, באתר ערוץ 7, ‏2017-04-20
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0