מוזיאון לח"י

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף מוזיאון בית יאיר)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מוזיאון לח"י
הכניסה למוזיאון
הכניסה למוזיאון
מידע כללי
סוג היסטוריה צבאית
כתובת שטרן 8, תל אביב
בעלים משרד הביטחון
דף מוזיאון הלח"י

מוזיאון לח"י, הנקרא גם בית יאיר על שם מפקד לח"י, אברהם שטרן ("יאיר"), הוא מוזיאון הנמצא בבניין בו נרצח שטרן על ידי קצין בולשת בריטי.

היסטוריה

אברהם שטרן שעמד בראש ארגון לח"י התגורר בשבועות האחרונים לחייו בבית זה ברחוב מזרחי ב' מס' 8 (כיום – רחוב אברהם שטרן) בשכונת פלורנטין שבתל אביב, בדירת חדר על הגג ביחד עם חברי לח"י טובה ומשה סבוראי. ב־12 בפברואר 1942 (כ"ה בשבט תש"ב) הגיע למקום קצין הבולשת תומאס ג'יימס וילקין וגילה את שטרן כשהוא מסתתר בתוך ארון בגדים. זמן קצר לאחר מכן עזב וילקין ולמקום הגיע קצין הבולשת ג'פרי מורטון. הוא העמיד את שטרן הכפות בידיו סמוך לחלון וירה בו מאחור שלוש יריות אקדח שגרמו למותו המיידי.

לאחר הקמת המדינה בקשו חברי לח"י להקים בדירה בו נרצח יאיר מוזיאון והסכם על כך נעשה עם בעלי הדירה, אולם הדבר לא יצא אל הפועל[1].

בשנת 1953 הוצב שלט הנצחה ליאיר על הבית[2], ובסוף 1963 שכרה[3] או רכשה[4] האגודה להנצחת חללי הלח"י את הדירה בתרומתם של ראובן גרינברג ויהודה הררי מרינבורג[5] ובדירה הריקה הציבה פינת זיכרון ליאיר. משנת 1964 הייתה הדירה פתוחה למבקרים ביום הזיכרון ליאיר בכ"ה שבט[3][6]. בתחילת 1964 נרכש כל הבניין על ידי יהודה להמן עבור הלאגודה[5]. בינואר 1965 יצאה האגודה במסע לגיוס כספים כדי לפנות את דיירי הבניין ולהקים בבית מוזיאון[7]. במודעה שפרסמו כתבו: "אין לנו קרנות, ואין לנו קרדיט, זולת זה שבלבות העם. לחמנו לא כמפלגה, אלא כשליחי העם. אל העם הזה, ולא אל המפלגות והקרנות, אנו פונים היום ומבקשים שיעזור לנו לממן את רכישת הבית, שיהיה מיועד לעם[8]. באותו זמן שונה שם הרחוב ל"אברהם שטרן" ופורסם שהבית נרכש ב-40 אלף לירות אך דרושים עוד כרבע מליון ל"י כדי לפנות את דייריו ולהכשירו למוזיאון[9].

בינואר 1981 הועבר הבית לידי משרד הביטחון לצורך הקמת המוזיאון[10]. המוזיאון נחנך ב-4 בפברואר 1986[11]. בראשית 1989 כלל המוזיאון את דירת הגג שבו נרצח יאיר, חדר הנצחה לעולי הגרדום ומערכת אורקולית על לח"י[12]. הוא מופעל על ידי יחידת המוזיאונים של משרד הביטחון.

המוזיאון

בקומה השלישית נמצאת דירת הגג בה התחבא ונרצח שטרן. במשקוף החלון נראה חור מאחד הקליעים שפגעו בו. הרהיטים הם מקוריים כולל הארון שבתוכו התחבא שטרן. במקום מוקרן סרט על פרשת רציחתו.

הגג נסגר וקורה ובו חדר הנצחה ל-127 לוחמים ולוחמות לח"י שנהרגו בפעולות המחתרת ובשורות צה"ל ולעולי הגרדום וחדר הנצחה לשטרן.

בקומה השנייה – תערוכה על פעולות לח"י עם מיצגים שונים.

בקומה הראשונה נמצאים משרדי עמותת לח"י הפועלת להנציח ולשמר את מורשת לח"י לדורות הבאים.

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מוזיאון לח"י בוויקישיתוף

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מוזיאון לח"י28141610Q6518785