מארה נוסטרום

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האימפריה הרומית בשטחה הרחב ביותר בשנת 117 לספירה. יש לשים לב שבמפה זו הים נקרא "Mare Internum", "הים הפנימי" בלטינית.

מארה נוסטרוםלטינית: Mare Nostrum) היה שמו של הים התיכון ברומא העתיקה, ופירושו בלטינית "הים שלנו".

בעשורים שלאחר איחוד איטליה ב-1861, לאומנים ופשיסטים איטלקים - שראו את איטליה כיורשת האימפריה הרומית - ניסו להחיות את המונח.

שימוש ברומא העתיקה

מפה של הצי הרומי ובסיסיו המרכזיים בתקופת הפרינקיפט.

המונח מארה נוסטרום שימש במקור את תושבי רומא העתיקה כדי לכנות את הים הטירני לאחר שהם כבשו את סיציליה, סרדיניה וקורסיקה במהלך המלחמות הפוניות בינם לאימפריית קרתגו. בשנת 30 לפני הספירה, השליטה הרומית השתרעה מחצי האי האיברי ועד למצרים, ומארה נוסטרום הפך לשמו של הים התיכון כולו. היו אז גם שמות אחרים בשימוש, כגון "Mare Internum", הים הפנימי. בשלהי העת העתיקה היה נפוץ הכינוי בלטינית מאוחרת "Mare Mediterraneum", אך זה היה רק לאחר נפילת רומא.

שימוש לאומני באיטליה

לוב האיטלקית בשנת 1912.

בעשורים שלאחר איחוד איטליה באמצע המאה ה-19, איטלקים לאומנים שראו את איטליה כמדינה היורשת של האימפריה הרומית ניסו להקים לתחייה את המונח. בפרט, עליית הלאומיות האיטלקית במהלך המרוץ לאפריקה הובילה לקריאות להקמת האימפריה האיטלקית הקולוניאליסטית, שהציגה לראשונה תפיסה מחודשת ומודרנית של מארה נוסטרום:[1]

"גם אם חופה של טריפולי היה מדבר, גם אם הוא לא היה עוזר לאיכר אחד או לפירמה איטלקית אחת - אנחנו עדיין צריכים לכבוש אותו כדי שלא ניחנק במארה נוסטרום".

שימוש באיטליה הפשיסטית

מפת המארה נוסטרום האיטלקית בקיץ 1942, במהלך מלחמת העולם השנייה: בירוק השטחים בשליטת הצי האיטלקי, באדום השטחים בשליטת בעלות הברית.

המונח הושב לשיח על ידי מנהיג איטליה הפשיסטית, הדוצ'ה בניטו מוסוליני, שהשתמש בו בתעמולה פשיסטית באופן הדומה בפירושו לעיקרון הנאצי "לבנסראום", שקבע אדולף היטלר בספרו מיין קאמפף. מוסוליני רצה לבסס מחדש את גדולתה של האימפריה הרומית והאמין שלאחר מלחמת העולם הראשונה איטליה הייתה המדינה החזקה ביותר מבין מדינות הים התיכון. הוא הכריז ש"המאה ה-20 תהיה מאה של עוצמה איטלקית", והקים את אחד מהציים החזקים ביותר בעולם כדי לשלוט בים התיכון.

כשהחלה מלחמת העולם השנייה, איטליה כבר הייתה מעצמה ימית אזורית גדולה ששלטה בחופים הצפוניים והדרומיים של הים התיכון. לאחר שכיבוש צרפת הסיר את האיום העיקרי ממערב, האיום היחיד שנותר לצי האילטקי בים התיכון היה הצי המלכותי הבריטי עם בסיסיו בגיברלטר, מלטה, קפריסין, מצרים וארץ ישראל. הפלישה האיטלקית לאלבניה, המערכה על יוון, הפלישה ליוגוסלביה, הפלישה האיטלקית למצרים והמצור על מלטה ביקשו להרחיב את שליטת מדינות הציר על הים. מדיניות זו הייתה כה מרחיקת לכת עד שהיא איימה על מדינות נייטרליות כמו טורקיה, איום שאיסמט אינני, נשיא טורקיה בזמן המלחמה, הרחיק ממדינתו בהבטחה להיכנס למלחמה רק אם ברית המועצות תצטרף לבעלות הברית.

מוסוליני רצה לממש את רעיון "איטליה הגדולה" סביב חזון המארה נוסטרום שלו, וקידם את הפרויקט הפשיסטי שיתממש בוועידת שלום עתידית לאחר הניצחון הצפוי של מדינות הציר: אימפריה איטלקית מוגדלת, המשתרעת מחופי הים התיכון במצרים לחופי האוקיינוס ההודי בסומליה ומזרח קניה. הוא התייחס להפיכת הים התיכון ל"אגם איטלקי". מטרה זו אותגרה במהלך המערכה בים התיכון על ידי כוחות בעלות הברית בים וביבשה ותנועות התנגדות שונות. לדוגמה, יוון העתיקה שולבה בקלות באימפריה הרומית, אך ממלכת יוון התגלתה כחזקה מדי לכיבוש איטלקי, ויוון נותרה עצמאית עד שהגיעו כוחות הנאצים לסייע לאיטלקים במלחמת איטליה-יוון. למרות תקופות של עליונות מדינות הציר במהלך הקרב על הים התיכון, הוא הסתיים בתבוסה איטלקית מוחלטת בספטמבר 1943.

שימוש עכשווי

"Fenice" היא אחת משמונה הקורבטות מסוג "מינרווה" שתפקידן לעקוב אחר דיג; מנובמבר 2013 היא השתתפה במבצע מארה נוסטרום לחילוץ סירות המסתננים שהגיעו מצפון אפריקה.

"מארה נוסטרום" היא הכותרת של רומן רב-מכר מאת הסופר הספרדי ויסנטה בלאסקו איבניז, שפורסם ב-1918. סרט המבוסס עליו יצא לאקרנים ב-1948.

המונח "מארה נוסטרום" נבחר כנושא לכנס הפתיחה של החברה למשפט ותרבות הים התיכון, שהתקיים ביוני 2012 בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת קליארי, בסרדיניה שבאיטליה ("La Conferenza Inaugurale della Società di Diritto e Cultura del Mediterraneo").[3] בשימוש מודרני זה, המונח נועד לכלול את מגוון התרבויות של הים התיכון, תוך התמקדות מיוחדת בשיתופי פעולה בין המדינות באזור.[3]

בעקבות טריפתה בים של ספינת המהגרים "לאמפדוזה" בשנת 2013, ממשלת איטליה החליטה לחזק את המאמץ הלאומי של הצי האיטלקי בסיור בים התיכון על ידי אישור מבצע מארה נוסטרום, מבצע צבאי והומניטרי במטרה להציל את המסתננים הטובעים ולעצור את המבריחים.[4]

ראו גם

מקורות

  • Lowe, C.J. (2002). Italian Foreign Policy 1870–1940. Routledge. ISBN 0-415-27372-2.
  • Tellegen-Couperus, Olga (1993). Short History of Roman Law. Routledge. ISBN 0-415-07251-4.
  • Talbert, R., M. E. Downs, M. Joann McDaniel, B. Z. Lund, T. Elliott, S. Gillies. "Places: 1043 (Internum Mare)". Pleiades. נבדק ב-7 בדצמבר 2011. {{cite web}}: (עזרה)תחזוקה - ציטוט: multiple names: authors list (link)

הערות שוליים

  1. ^ Raymond F. Betts (1975). The False Dawn: European Imperialism in the Nineteenth Century. Univ. of Minnesota Pr. p. 12.
  2. ^ Lowe (2002), p.34
  3. ^ 3.0 3.1 "International Law Prof Blog". typepad.com.
  4. ^ "L'OPERAZIONE MARE NOSTRUM - eurasia-rivista.org". eurasia-rivista.org. אורכב מ-המקור ב-2014-07-18.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מארה נוסטרום40066954Q1922873