הרב ישעיה שטיינברגר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ישעיה שטיינברגר)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב ישעיה שטיינברגר
-
הרב ישעיהו שטיינברגר
הרב ישעיהו שטיינברגר
לידה 20 באוגוסט 1948 (גיל: 76)
ט"ו באב ה'תש"ח
הונגריה
מדינה ישראלישראל ישראל
תחומי עיסוק תלמוד, הגות יהודית, הלכה
רבותיו הרב משה שפירא
חיבוריו אישי יובל ואישי דעת

הרב ישעיה אלכסנדר שטיינברגר (נולד בט"ו באב ה'תש"ח, 20 באוגוסט 1948) הוא רבן של שכונות רמת שרת, רמת דניה והולילנד בירושלים, ר"מ בישיבת הכותל בעיר העתיקה, ראש כולל "זיו התורה", מרצה במכללת בית וגן, בסמינר ליפשיץ, ועוד. מחבר ספרים ומאות מאמרים ופעיל בפורומים רבים כמקרב בין תורה לאקטואליה.

ביוגרפיה

הרב ישעיה אלכסנדר שטיינברגר נולד בהונגריה כבן יחיד להורים ניצולי שואה. בגיל 8 עלה עמם לארץ והתחנך בתלמוד תורה שליד ישיבת פוניבז' בבני ברק. סיים את ישיבת הרב עמיאל (הישוב החדש) בתל אביב בתשכ"ח. בהמשך עלה לירושלים לישיבת בית התלמוד בראשות הרב דב שוורצמן. אחר כך הצטרף לכולל "יד מאיר" של הרב ברוך מרדכי אזרחי. למד 6 שנים בכולל "אור אליהו" בראשות הרב יצחק הוטנר וחתנו הרב יונתן דייויד. במקביל, סיים תואר שני בהצטיינות באוניברסיטת בר-אילן.‏‏[דרוש מקור]

בשנת תש"ל נשא לאשה את דבורה בת הרב ברוך אהרן פופקו, הרב הראשי של פיטסבורג בארצות הברית ונשיא המזרחי בצפון אמריקה אז. בתשל"ו התמנה לר"מ בישיבת ההסדר הכותל ולאחר שנה לרב שכונות רמת שרת ורמת דניה, ובהמשך גם לגבעת הולילנד. בתשמ"ז נבחר לרב הראשי לאמסטרדם בירת הולנד, אך ויתר על המינוי מסיבות משפחתיות.

בשנת תש"ס ייסד בנשיאות רבו, הרב משה שפירא בתמיכת קרן זאב וולפסון, בית מדרש ייחודי שבו הוכשרו בלימודי עיון ר"מים ורבנים בוגרי ישיבות חרדיות לצד בוגרי ישיבות דתיות לאומיות. בשיאו, המכון הכיל 85 לומדים והעמיד מאז כ-250 בוגרים המכהנים כר"מים, רבנים ודיינים בארץ ובחו"ל.

בישיבת הכותל מוסר הרב שטיינברגר שיעורים רבים בעברית ובאנגלית (במחלקת בני חו"ל). כן הוא מעביר הרצאות ושיחות לבוגרי הישיבה (בזום, בטלפון ובלימוד בחברותא). הרב שטיינברגר מכהן כראש כולל "זיו התורה" – המשך למכון להכשרת ר"מים.

פרסים

הוא זכה בפרסים ראשונים רבים. בנעוריו אף הוזמן לערוך את "ילקוט החידושים" על ידי המחלקה לישיבות במשרד לשירותי הדת. כן זכה בפרס ראשון ע"ש הרב יצחק זאב הלוי סולובייצ'יק מטעם צא"י ועל מאמר מכונן בנושא "השליח" בגולה מטעם קרן רוטשילד. הוא היה ראש ועדת הביקורת לפרס ע"ש הרב פרנק מטעם עיריית ירושלים.

ספרים, מאמרים והרצאות

הרב שטיינברגר חיבר שלושה ספרים:

מאמרים רבים הגותיים וענייני אקטואליה מפרי עטו ראו אור בכתבי עת הלכתיים וכן בעיתונות כמו במעריב, הארץ, הצופה, מקור ראשון, ובשבע, וכן בקובץ "אורייתא" אודות השואה ועוד. (ביניהם כתב ביקורת ספרים על "מלים" של עמוס עוז ועל "יושע קאלב" של ישראל זינגר). הרבה למסור שיעורים בקול ישראל ברשת א' ואף השתתף בתוכניות טלוויזיה תרבותיות אחדות.

הרב שטיינברגר דובר 4 שפות ומרצה במגוון רב של נושאים בעברית, אנגלית והונגרית. לימד שנים רבות את תורת הרמב"ם במכללה בבית וגן בתוכנית אקדמית להכשרת ר"מים ובסמינר ליפשיץ ועוד. הוא נמנה עם חוג הוגים בתחום יהדות מודרנה ואקטואליה במכון ון ליר וכן השתתף במפגשים בין רבנים למדענים באוניברסיטת תל אביב. הוא הופיע בקהילות מובילות בצפון אמריקה, באנגליה, איטליה, דרום אפריקה, וינה והונגריה. בישראל מסר שיעורים בבית כנסת ישורון כ-20 שנה וממשיך ללמד בבית וגן בבית כנסת "מגדל", בחוגי בית ובמקומות אחרים בירושלים.

משפחתו

הרבנית דבורה היא מרצה לספרות אנגלית ולתורת הנאום בטורו קולג'. היא כיהנה כראש תחום אנגלית כשפה זרה במכללה בבית וגן. היא בעלת תואר שני מהאוניברסיטה העברית. הייתה מורה באולפנת חורב. בשנת תשפ"א עוטרה בתואר "יקירת ירושלים" על פועלה בהוראה ובחינוך.[1]

לזוג שטיינברגר חמישה ילדים:

  • הבכורה, רחל קליינרמן, רעיית הרב דוד, מראשי הישיבה הגבוהה "תורת זאב" ברמת בית שמש ג' וראש כולל "חושן משפט" בגבעת שאול בירושלים. רחל היא מורה בכירה בסמינרים: "החדש", "מעלות" וכעת היא מונתה למנהלת ראשית של סמינר לבנות "שבילי בית יעקב". היא גם מרצה וסופרת, וכתבה סרטים לנשים חרדיות, שהאחרון שבהם זכה במלגה מטעם קרן "ספיר".
  • בן שני, דוד, עוסק בנוער טעון טיפוח ופעיל ב"הצלה".
  • השלישי, הרב אליעזר, היה ר"מ בישיבת מערבא במשך שנים רבות. ב-2022 התמנה לראש הישיבה התיכונית החרדית "נשמת התורה" בירושלים. הוא גם מרצה בארגון "נפש יהודי" ואף הוביל מטעמם מסעות שורשים לפולין ועוד.
  • הרביעי, יהודה הוא יצואן יודאייקה ומעורה בעסקי ציבור. נשוי לנכדה של הרב עובדיה יוסף.
  • החמישי, נחמיה, הוא רב ומנהל בבית הכנסת "אהל יצחק" בטלביה,[2] דיקן הסטודנטים החרדיים באוניברסיטה העברית ומנהל מחלקת תמיכות ומיזמים מטעם קרן "מיימונידס" העולמי. נחמיה נבחר על ידי העיתון דה מרקר לאחד מ:40 הצעירים המבטיחים במדינת ישראל לשנת 2021.[3]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34159434ישעיה שטיינברגר