אלי תבין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף יעקב תבין)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
אלי תבין
לידה 10 במאי 1919
לוצק, פולין
פטירה 23 באוקטובר 1994 (בגיל 75)
תאריך עלייה 1938
השתייכות אצ"לאצ"ל אצ"ל
תפקידים בשירות
מפקד מטה האצ"ל בגולה

אלי תבין (10 במאי 1919 - 23 באוקטובר 1994) היה מפקד בארגון האצ"ל, בוגר האוניברסיטה העברית ובעל תואר ד"ר לפילוסופיה בהיסטוריה.

ביוגרפיה

אלי תבין נולד כ"יעקב פרשטיי" בעיר לוצק שבאוקראינה (אז בתחום פולין). בשנת 1938 עלה לארץ ישראל והחל את לימודיו באוניברסיטה העברית בירושלים במחלקה להיסטוריה והיה פעיל בקרב הסטודנטים. באותה שנה הצטרף לאצ"ל.

ב-1944 התמנה למפקד ה"דלק" (שירות המודיעין) של הארגון וצורף למפקדה הארצית.

בתקופת ה"סזון" נחטף בידי ארגון ההגנה, ונחקר ארוכות תוך שימוש בעינויים קשים. לאחר שישה חודשים שבהם היה עצור בידי ה"הגנה" ועם תחילת המשא ומתן להקמת "תנועת המרי העברי" שוחרר, ומיד לאחר השחרור נשלח לאירופה לארגן שם את סניפי הארגון.

לאחר תקופה של עבודה אינטנסיבית ביבשת, בעיקר באיטליה שם שכן מטה האצ"ל בגולה[דרוש מקור], הוא נעצר באיטליה לאחר פיצוץ השגרירות הבריטית ברומא וכעבור חודשיים גורש מאיטליה והעביר את מטה האצ"ל בגולה לפריז.

בשלוש שנות שהותו באירופה, אירגן והרחיב משמעותית את סניפי האצ"ל בארצות השונות בתחום היבשת. בנוסף היה שותף פעיל בהפלגתה של האנייה אלטלנה והיה שותף בהעמסת הציוד עלייה טרם הפלגתה ארצה.

לאחר הקמת המדינה

לאחר הקמת המדינה, חזר תבין ארצה ושינה את שמו ל"אליעזר יעקב תבין".

תבין היה בוגר האוניברסיטה העברית ובעל תואר ד"ר לפילוסופיה בהיסטוריה. הוא כיהן כחבר ההנהלה הציונית ומנהל המחלקה לחינוך ותרבות בגולה. בנוסף כיהן כיו"ר מכון ז'בוטינסקי בין השנים 1984-1994.

פרסם את הספר "החזית השנייה, האצ"ל בארצות אירופה 1948-1946" (הוצאת רון, 1973).

בשנת תשנ"ב (1992) קיבל את אות יקיר תל אביב[1].

תבין נפטר בגיל 75, ועל שמו נקראו רחובות בערים ירושלים ותל אביב - יפו. בנו של תבין, בני תבין, חוקר פרטי וחבר מרכז הליכוד, הסתבך כמה פעמים בפלילים (נודע כמקורבם של אהוד אולמרט ושולה זקן) ובנובמבר 2014 שם קץ לחייו.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ רשימת מקבלי האותות באתר עיריית תל אביב


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24711000אלי תבין