יחסי הפיליפינים–פולין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יחסי הפיליפיניםפולין
הפיליפיניםהפיליפינים פוליןפולין
הפיליפינים פולין
שטחקילומטר רבוע)
300,000 312,685
אוכלוסייה
116,238,146 38,371,742
תמ"ג (במיליוני דולרים)
437,146 811,229
תמ"ג לנפש (בדולרים)
3,761 21,141
משטר
דמוקרטיה נשיאותית רפובליקה

יחסי הפיליפינים–פולין הם היחסים הדו-צדדיים בין הרפובליקה של הפיליפינים לרפובליקה של פולין. היחסים הדיפלומטיים הרשמיים בין שתי המדינות כוננו ב-22 בספטמבר 1973, אך הקשר בין שני העמים החל עוד במאה ה-17.

היחסים בין שתי המדינות מוגדרים במידה רבה על ידי דת משותפת, כאשר בשתי המדינות הכנסייה הקתולית דומיננטית עם דבקות רבה באפיפיור יוחנן פאולוס השני, והיסטוריה משותפת של מאבק אנטי-סמכותי, אולם הן אינן חזקות כל כך כיחסי פולין עם מדינות אחרות בדרום-מזרח אסיה - מצב עניינים שהוגדר על ידי תדיאוש איווינסקי כמערכת יחסים "שנפגעה בטעות".

היסטוריה

שגרירות הפיליפינים בוורשה

היחסים בין הפיליפינים לפולין החלו בעידן התגליות והתיישבות הפיליפינים על ידי ספרד. אמנם היה אינטראקציה בין שתי המדינות, אולם כל היסטוריה של הקהילה הפולנית בפיליפינים לפני סוף המאה ה-19 אינה ידועה כמעט, ועוד יותר מכך ההיסטוריה של הפיליפינים בפולין. חשבונות על נוכחות פולנית בפיליפינים נרשמו כבר בשנת 1618, אך החשבון המתועד הראשון של פולני שנכנס לפיליפינים היה זה של וויצ'ך מנצ'נסקי, מיסיונר ישועי מקרקוב שהשתתף בפעילות מיסיונרית ביפן, סין, וייטנאם, ושהו במנילה כמה חודשים בשנת 1642.

המהפכה הפיליפינית עוררה את האינטרס של הפולנים, במיוחד אותם אנשי האינטליגנציה הפולנית שהיו מוכנים להוקיע את הקולוניאליזם האירופי. בשנת 1898 פרסם איגנסי רדלינסקי מאמר ב"גזטה ורשבסקה" שכותרתו "הערות קולוניאליות - איי הפיליפינים" (" Notatki kolonialne - Wyspy Filipińskie"), שם הוא מגנה את השיטות בהן התיישבו הספרדים בפיליפינים.

בתקופה הקולוניאלית האמריקאית חלה צמיחה מהירה בקהילה הפולנית המקומית, אם כי רוב האנשים בפיליפינים באותה תקופה שהיו ממוצא פולני היו אמריקנים פולנים. יחסי סחר הולכים וגוברים בין פולין לדרום מזרח אסיה הובילו בסופו של דבר להקמת קונסוליית כבוד במנילה ב-2 במאי 1938, כאשר איש העסקים השווייצרי פרדריק צוליג שימש כקונסול הכבוד הראשון. לפני הקמת הקונסוליה הפולנית היו הפולנים בפיליפינים בחסותה הדיפלומטית של הקונסוליה הצרפתית.

עם עצמאותה של הפיליפינים מארצות הברית בשנת 1946 והקמתה של הרפובליקה העממית הפולנית בשנת 1952, נותקו היחסים בין שתי המדינות בגלל הבדלים פוליטיים. עם זאת, בעקבות ההפסקה הסובייטי-אמריקאי, נורמלו היחסים בין שתי המדינות עם כינונן הפורמלי של היחסים הדיפלומטיים ב-22 בספטמבר 1973, שהגיע לשיאו בביקורו של הנשיא לשעבר דיוסדאדו מקפאגאל בפולין בשנת 1974, הביקור הראשון במדינה על ידי כל חבר בממשלת הפיליפינים.

מאוחר יותר הקימו הפיליפינים שגרירות בוורשה בשנת 1990 אך היא נסגרה בשנת 1993. פולין הקימה שגרירות במנילה בשנת 1993 אך היא נסגרה בשנה שלאחר מכן. שגרירות הפיליפינים בוורשה נפתחה מחדש בשנת 2009 ובתחילת 2016 הודיעה פולין כי תפתח מחדש את שגרירות מנילה. לאחר מכן נפתחה שגרירות פולין מחדש ב-4 בינואר 2018.

ביקורים דיפלומטיים

מספר בכירים בממשלת הפיליפינים ביקרו בפולין, לאחרונה בשנת 2008 בביקורו של שר החוץ אלברטו רומלו. הפקידה הבכירה ביותר בפיליפינים שביקרה בפולין היא גלוריה מקפגל ארויו, שביקרה במדינה בשנת 2000 בעת שכיהנה כסגנית הנשיא.

בכירים בממשלת פולין ביקרו בעבר גם בפיליפינים. ביולי 2005 ביקר ראש הממשלה מארק בלקה בפיליפינים, הפעם הראשונה שראש ממשלה פולני ביקר במדינה. הנשיאים לשעבר לך ואלנסה ואלכסנדר קוושנייבסקי ביקרו גם הם בפיליפינים בביקור אישי, ונאמו על חוויותיה הפוליטיות של פולין.

ב-23 בינואר 2018, נפגש ואלנסה עם הנשיא רודריגו דוטרטה ומספר פקידי ממשלה בארמון מאלאקניינג, הפגישה הראשונה בין ראשי המדינה בשתי המדינות.

יחסי ביטחון

בשנת 2010, הכוחות המזוינים של הפיליפינים הודיעו על רכישה של שמונה מסוקי PZL W-3 Sokół בשווה 2.8 מיליארד (200 מיליון זלוטי, 50 מיליון אירו), תחילת מאמץ בשווי 150 מיליארד ₱ לחדש את הציוד של הצבא הפיליפיני. רכישה זו הייתה הפעם הראשונה מאז 1989 שממשלת הפיליפינים רכשה מסוקים צבאיים חדשים לגמרי. הרכישה לא הייתה ללא מחלוקת: יורשו של ארויו, בניגנו אקינו השלישי, ביקר אותם כ"חסרי תועלת", והכריז מאוחר יותר כי הפיליפינים לא ירכשו עוד מסוקי סוקול, ובשנת 2013, שר ההגנה וולטיר גזמין הכריז שזאת תהיה הפעם האחרונה שהפיליפינים ירכשו ציוד צבאי פולני.

חמש שנים מאוחר יותר בפיקודו של הנשיא דוטרטה, יורשו של אקינו, שר ההגנה, דלפין לורנזנה, שהחליף את גזמין, אישר כי ממשלת הפיליפינים תרכוש צי מסוקי Sikorsky S-70 אמריקאי בלאק הוק, שהושלמה בשנה שלאחר מכן כעסקה בין ממשלות הפיליפינים לפולין בעלות כוללת של 12.1 מיליארד ₱ (241 מיליון דולר). המסוקים הראשונים יוצרו על ידי PZL Mielec, ובכך עקפו את הבטחתו של דוטרטה שלא לרכוש ציוד צבאי מתוצרת ארצות הברית. המסוקים הראשונים הגיעו ב-9 בנובמבר 2020, והיחידות הנותרות יגיעו עד הרבעון הראשון של שנת 2021.

בנוסף לרכישת ציוד, ממשלת פולין מנהלת גם הסכם לשיתוף פעולה הגנתי בין משרדי ההגנה של שתי הממשלות.

יחסים כלכליים

היחסים הכלכליים בין פולין לפיליפינים מוגבלים בעיקר למסחר, ואף על פי שערך הסחר בין שתי המדינות אינו גדול, הוא הולך וגדל. הסחר בין שתי המדינות הגיע ל-397.7 מיליון דולר בשנת 2016, כאשר מאזן הסחר היה לטובת הפיליפינים. מוצרים פולניים המיוצאים לפיליפינים כוללים מוצרי חלב, ציוד מכני ונייר, ואילו 70% מהיצוא הפיליפיני לפולין מורכב מאלקטרוניקה. פולין היא גם שוק הולך וגדל לייצוא רהיטים בפיליפינים, כאשר המסחר בין שתי המדינות ברהיטים גדל בממוצע של 10.5% בין השנים 20052009 אף על פי שייצאה מוצרי רהיטים בשווי 457,000 דולר בלבד לפולין בשנת 2009. בשנת 2008 הורתה ממשלת הפיליפינים באופן זמני על איסור ייבוא עופות פולני במטרה למנוע את התפשטות שפעת העופות, שבאותה עת לא השפיעה על מלאי העופות המקומיים.

ישנן השקעות פולניות מינימליות במדינה, בעיקר בגלל אקלים ההשקעה הרווח שמרתיע כניסה זרה לכלכלה הפיליפינית. אולם למרות זאת, ממשלת פולין הביעה אמון בפוטנציאל הכלכלי של הפיליפינים. הדבר התבטא במיוחד כאשר פולין הרחיבה בשנת 2006 מסגרת אשראי לממשלת הפיליפינים לרכישת ציוד הגנה חדש, כאשר שר ההגנה, רדוסלאב סיקורסקי, ציטט את יכולתם של הפיליפינים להחזיר את ההלוואה. בשנת 2012 רכשה קבוצת Can-Pack מקרקוב 35% מחברת הבת לאריזת האלומיניום של סן מיגל וחברה פולנית השתתפה גם בתהליך ההתמחרות על לוחיות רישוי פיליפיניות חדשות.

לפיליפינים יש גם השקעות בפולין: International Container Terminal Services Inc. מפעילה את טרמינל המכולות הבלטיות בגדיניה, לאחר שקיבלה חוזה ניהול לעשרים שנה בשנת 2003.

נציגויות דיפלומטיות

  • הפיליפינים מחזיקה בפולין שגרירות בוורשה וקונסוליות כבוד בפוזנן וורוצלב.
  • פולין מחזיקה בפיליפינים שגרירות במנילה וקונסוליות כבוד בסן פרננדו, סבו סיטי וגנרל סנטוס.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31646055יחסי הפיליפינים–פולין