יחסי הפיליפינים – מזרח טימור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יחסי הפיליפיניםמזרח טימור
הפיליפיניםהפיליפינים מזרח טימורמזרח טימור
הפיליפינים מזרח טימור
שטחקילומטר רבוע)
300,000 14,874
אוכלוסייה
116,318,236 1,409,623
תמ"ג (במיליוני דולרים)
437,146 2,243
תמ"ג לנפש (בדולרים)
3,758 1,591
משטר
דמוקרטיה נשיאותית רפובליקה

יחסי הפיליפינים–מזרח טימור הם יחסי החוץ בין רפובליקת הפיליפינים לרפובליקה הדמוקרטית של מזרח טימור. הפיליפינים הייתה מעורבת באופן פעיל בכוח שמירת השלום של האומות המאוחדות במזרח טימור לקראת עצמאותה. כאשר כמה מדינות הכירו בעצמאות מזרח טימור ב-2002, כוננה איתה הפיליפינים יחסים דיפלומטיים רשמיים. הפיליפינים הקימה שגרירות בדילי (בירת מזרח טימור) ומזרח טימור הקימה את שגרירותה בעיר פסיג (אנ').

הממלכות הקדם-קולוניאליות של הפיליפינים ומזרח טימור ניהלו יחסים זו עם זו עוד לפני שהמעצמות האיבריות התיישבו באזורים אלה. במהלך מסעו של פרדיננד מגלן, כאשר ספינותיו עגנו במזרח טימור, הם מצאו את הלוזונים (אנ') (אנשי לוזון, שבפיליפינים) מתיישבים במזרח טימור וסוחרים בזהב פיליפיני תמורת אלמוגים ממזרח טימור[1].

מאז, הפיליפינים שמרה על קשרים חזקים עם המדינה העצמאית שזה עתה נולדה, ושלחה כוח שמירת שלום למדינה מאז 1999 על רקע מאבקה לעצמאות מאינדונזיה. שתי המדינות נכבשו על ידי המעצמות האיבריות, בעיקר על ידי ספרד ופורטוגל במאה ה-16.

היחסים בין המדינות

ב-2008, מזרח טימור והפיליפינים חתמו על שלושה הסכמים להגברת שיתוף הפעולה בנושאי ים ודיג, חינוך והכשרה בשירותי חוץ. נשיאת הפיליפינים לשעבר, גלוריה מקפגל ארויו, ונשיא מזרח טימור לשעבר, ז'וזה רמוס הורטה, היו עדים לחתימת ההסכמים במהלך פגישתם הדו-צדדית. הפיליפינים התחייבה להגביר את יחסי המסחר עם מזרח טימור וגם ביקשו לטפח חילופי תרבות וחינוך בין המדינות[2]. בשנת 2010, כאשר הנשיא הפיליפינים הנבחר בניגנו אקינו השלישי הושבע לתפקידו, נשיא מזרח טימור ז'וזה רמוס הורטה אמר כי הוא מצפה לחיזוק היחסים הדיפלומטיים ויחסי הסחר עם הפיליפינים תחת ממשלו[3]. שר החוץ של מזרח טימור, חוסה לואיס גוטרש, ניהל שיחות דו-צדדיות עם מקבילו הפיליפיני אלברט דל רוסריו ונפגש עם הנשיא בניגנו אקינו השלישי במהלך שהותו במנילה.

הפיליפינים, אחת משתי מדינות קתוליות באסיה, היא התומכת החזקה ביותר באיגוד מדינות דרום-מזרח אסיה בבקשת החברות של מזרח טימור בארגון[4]. רוב הפיליפינים מחזיקים בדעה חיובית על מזרח טימור ותומכים בהצטרפותה של מזרח טימור לאיגוד מדינות דרום-מזרח אסיה מאז הקמתה.

סיוע צבאי

הפיליפינים הציעו לעזור לצבא מזרח טימור לשפר את יכולותיו באמצעות חינוך והכשרה בסיוע הכוחות המזוינים של הפיליפינים. דובר הצבא הפיליפיני אל"ם ארנולפו מרסלו בורגוס הזכיר: "מכיוון שמזרח טימור היא אומה צעירה מאוד עם כוח הגנה מאורגן חדש, הכוחות המזוינים של הפיליפינים הציעו את סיועו בבניית יכולתם הצבאית"[5].

הערות שוליים

  1. ^ The Mediterranean Connection By William Henry Scott (Published in "Philippine Studies" ran by Ateneo de Manila University Press)
  2. ^ "Philippines, East Timor sign three agreements to boost relations". TopNews.In. נבדק ב-12 באוגוסט 2008. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ "Stronger trade, diplomatic relations seen between East Timor, Philippines". GMA News Online. נבדק ב-1 ביולי 2010. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ "Philippines, Timor-Leste affirm strong relations; 3 pacts inked". Sun Star. SDR/Sunnex. 6 ביוני 2013. אורכב מ-המקור ב-22 באוגוסט 2016. נבדק ב-3 בנובמבר 2015. {{cite news}}: (עזרה)
  5. ^ "AFP offers to help East Timor". Malaya Business Insight. אורכב מ-המקור ב-30 ביולי 2012. נבדק ב-26 ביולי 2012. {{cite web}}: (עזרה)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

יחסי הפיליפינים – מזרח טימור34888178Q15948922