וסבולוד איוואנוביץ', נסיך רוסיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
וסבולוד איוואנוביץ', נסיך רוסיה
Всеволод Иоаннович Романов
לידה סנקט פטרבורג, האימפריה הרוסית האימפריה הרוסיתהאימפריה הרוסית
פטירה לונדון, הממלכה המאוחדת הממלכה המאוחדתהממלכה המאוחדת
בת זוג ליידי מרי ליגון
אמיליה דה גוסטוני
וואלי קנוס
שושלת בית רומנוב
אב יואן קונסטנטינוביץ', נסיך רוסיה
אם ילנה, נסיכת סרביה

וסבולוד איוואנוביץ', נסיך רוסיהרוסית: Всеволод Иоаннович Романов;‏ 20 בינואר 191418 ביוני 1973) היה בן-נין זכר של הצאר ניקולאי הראשון, קיסר רוסיה ואחיינו של אלכסנדר הראשון, מלך יוגוסלביה. הוא היה הגבר האחרון בשושלת רומנוב שנולד ברוסיה הקיסרית.[1] הוא היה בן דוד רחוק ובן סנדק של הצאר ניקולאי השני, קיסר רוסיה, כמו גם בן דודם השני של הנסיך פיליפ, דוכס אדינבורו ושל הנסיכה מרינה, הדוכסית מקנט.

במהלך המהפכה אביו ושני דודיו נכלאו ולאחר מכן נרצחו יחד עם קרובי משפחה נוספים של רומנוב ביולי 1918. באוקטובר 1918 נמלטה סבתו עם הנסיך וסבולוד בן הארבע לשוודיה, שם הצליח להתאחד עם אמו, ילנה, נסיכת סרביה. לאחר תקופה בצרפת ובבלגרד הם התיישבו בסופו של דבר באנגליה. הנסיך וסבולוד התחנך באיטון ובאוקספורד. הוא בילה את שארית חייו בגלות בבריטניה הגדולה. בשנת 1939 הוא התחתן עם ליידי מרי ליגון מבית המשפט של מדרספילד. הם התגרשו ב-1956. הנסיך וסבולוד נישא פעמיים נוספות, אך לא היו לו ילדים מאף אחד מנישואיו.

ביוגרפיה

ראשית חייו

הנסיך וסבולוד איוואנוביץ' נולד ב-20 בינואר 1914 בארמון השיש בסנקט פטרבורג, והיה ילדם הבכור של יואן קונסטנטינוביץ', נסיך רוסיה וילנה, נסיכת סרביה. במניפסט שפורסם למחרת, הצאר ניקולאי השני הגדיר את וסבולוד כנסיך הדם הקיסרי.[1] ב-25 בינואר השתתף הקיסר, יחד עם אשתו אלכסנדרה ואמו, הקיסרית האלמנה מריה פיודורובנה, בהטבלה של הנסיך בטקס שנערך בקפלה של ארמון השיש על ידי המוודה האישי של הזוג הקיסרי. יחד עם סבתו של הילד הנסיכה הגדולה יליזבטה מאבריקייבנה, ניקולאי השני מונה לאחד מסנדקיו.[2] את שנותיו הראשונות הוא חי עם הוריו בסוויטת חדרים באגף הצפוני של פבלובסק[3] במהלך מלחמת העולם הראשונה, אביו של וסבולוד, הנסיך יואן לחם בצבא ועטור כגיבור מלחמה, הוא היה בחזית כשהחלה המהפכה הרוסית של 1917. אמו של וסובלוד שימשה כאחות במהלך המלחמה, בעוד וסבולוד ואחותו יקטרינה נותרו בסנקט פטרבורג תחת השגחת סבתם מצד האבא.

המהפכה

בתקופת השלטון הכאוטי של הממשלה הזמנית, ולאחר מהפכת אוקטובר, התגורר הנסיך וסבולוד עם סבתו וכמה קרובי משפחה בפבלובסק.[4] כשהנציגות הדיפלומטית הסרבית עזבה את רוסיה ב-1918, הם הציעו לקחת את המשפחה לפינלנד תחת חסות סרביה. הם סירבו. לאחר השתלטות הבולשביקים על השלטון, נשלחו אביו של וסבולוד ושניים מדודיו קונסטנטין ואיגור לגלות פנימית באורל. הם נהרגו באלפאייבסק, יחד עם קרובי משפחה נוספים של רומנוב, ביולי 1918. אמו של וסבולוד, שהלכה בעקבות בעלה, בילתה חודשים רבים בכלא, כשהיא נמלטה בקושי מהוצאה להורג. הנסיך וסבולוד ואחותו היו בטוחים תחת השגחת סבתם בארמון השיש. ככל שחלף הזמן, חייהם הפכו קשים יותר ככל שהארמון ותכולתו נתפסו. סבתם נאלצה למכור בחשאי ירושה משפחתית כדי לפרנס את המשפחה.

לבסוף הם הצליחו להימלט מרוסיה המהפכנית בעזרת דיפלומטים שוודים, בהזמנת המלכה ויקטוריה משוודיה. באוקטובר 1918, הקבוצה המשפחתית הקטנה המורכבת מווסבולוד בן הארבע, אחותו יקטרינה, סבתם מצד אבא, דודו גאורגי, דודתו ורה, מיס ארווין (המטפלת האירית של הילדים) ושלושה מלווים הורשו על ידי הבולשביקים לעזוב את רוסיה. הם נסעו תחילה לטאלין באסטוניה, משם חצו את הים הבלטי לפינלנד. בהלסינקי הם עלו על הספינה השוודית Ångermanland ונסעו דרך מרייהאמן לסטוקהולם. בנמל סטוקהולם הם פגשו את הנסיך גוסטב אדולף, שלקח אותם לארמון המלכותי.

גלות

לאחר שבילו זמן מה בהתאוששות בארמון המלוכה של סטוקהולם, הם עברו לעיר ספא קטנה בשוודיה. שם, בשנת 1919, התאחד וסבולוד עם אמו.[5] הם עברו לפריז ובסופו של דבר נסעו לגור בבלגרד עם סבו מצד אמו, פטר הראשון, מלך סרביה.[5] לאחר מותו ב-1921, דודו של וסבולוד המלך אלכסנדר, קנה וילה ב-Cap Ferrat בדרום צרפת עבור וסבולוד, אמו ואחותו.[5] בסופו של דבר הם התיישבו באנגליה.[5]

הנסיך וסבולוד התחנך באיטון ובאוקספורד.[5] הוא התאגרף ורץ עבור איטון ואוקספורד ותואר על ידי חבר כ"בעל לב גדול".[6] באוקטובר 1933 נותח וסבולוד בגלל דלקת התוספתן בבית רפואה בלונדון. במהלך השנה שלאחר מכן, הנסיך וסבולוד, שהיה בשנות העשרים המוקדמות לחייו, הופיע לעיתים קרובות בחוגים חברתיים. הוא ביקר את המלכה מרי ביולי 1936, השתתף בהטבלה של הנסיך ויטוריו אמנואלה מאיטליה ביוני 1937 וניהל את נשף הצדקה הרוסי באותו דצמבר.[6] בתור מר רומנוף, הוא ניהל עסק בצפון לונדון למכירת חומרי סיכה.[6]

הנסיך והליידי מרי

שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת:
ויליאם רנקן (1881–1941). הנסיך וסבולוד, 1939

אירוסיו של הנסיך וסבולוד עם ליידי מרי ליגון הוכרזו ב-1 בפברואר 1939. הנישואים האזרחיים התקיימו ב-31 במאי 1939, במשרד הרישום של צ'לסי בנוכחות שתיים מאחיותיה של הכלה, שני עדים וכומר רוסי.[6] הטקס הדתי נערך למחרת בכנסייה הרוסית האורתודוקסית, דרך ארמון בקינגהאם. הנסיך הגדול ולדימיר קירילוביץ', הנסיך הגדול דמיטרי פבלוביץ' ודמיטרי אלכסנדרוביץ', נסיך רוסיה היו בין השושבינים.[6] ליידי מרי הפכה לנסיכה רומנובסקי-פבלובסקי, התואר שהעניק הנסיך הגדול ולדימיר קירילוביץ' לבקשתו של וסבולוד.

בני הזוג הקימו את ביתם בבית גדול בגני לנוקס. וסבולוד עבד ב-Sacone & Speed Wine Merchants ברחוב Sackville, לונדון.[7] עם פרוץ מלחמת העולם השנייה בספטמבר, הנסיך התנדב לשרת בלילה כמנהל הגנה מפני תקיפות אוויריות. תפקידיו כללו לדאוג לשמירה על ההאפלה, השמעת סירנות תקיפות אוויריות, פינוי אזורים סביב פצצות שלא התפוצצו, עזרה לנפגעים מנזקי פצצות ומציאת מקום מגורים לאנשים שבתיהם נהרסו.[7] אשתו ניהלה את יחידת הנסיכה פבלובסקי, יחידת הצלב האדום עם אמבולנס אחד. בשנת 1940 עברו בני הזוג לבית קטן ב-Montpelier Walk, South Kensington.[7] הם חיו בסטייל, למרות ההגבלות בזמן המלחמה, וערכו לעיתים קרובות מסיבות קוקטייל וארוחת ערב לדיפלומטים סרבים. הנסיך וסבולוד הפך למאיור בצבא הסרבי בערך בתקופה זו.[8] באוגוסט 1942, אוולין וו עבר לגור עם בני הזוג, שהה בקוטג' הקטן שלהם בין תפקידי הצבא.[7] וו היה חבר קרוב של ליידי מרי ואחיה מאז 1930. נאמר שמדרספילד קורט, בית האבות של משפחת ליגון היווה את ההשראה לבחזרה לבריידסהד של אוולין וו ושהפלייטים התבססו עליהם. וו בילה את חג המולד 1943 עם הנסיך וסבולוד ואשתו. הסופר המפורסם לא אהב מאוד את הנסיך, וסיפר ביומנו: "אני מוצא את הסלידה שלי מווסבולוד כל כך גדולה שאני לא יכול לשבת איתו בחדר. מאמי [מרי] אבודה לי". הוא חשב שקיומו של הנסיך, ללא יין למכירה, חסר טעם.[8]

לאחר המלחמה הנסיך וסבולוד ואשתו עברו לבית בסגנון פלדיאני בנורת' טראס, קנזינגטון: בית אלכסנדר היה ממוקם בקצה רחוב ללא מוצא מכביש ברומפטון.[8] ללא ילדים משלהם, הם היו מסורים לכלבי הפקינז שלהם. וסבולוד שימש גם כסנדק לג'ורג', בנם של הנסיך והנסיכה ג'ורג' גליצין במאי 1947; ולוויקטוריה, בתם של פרידריך, נסיך פרוסיה ואשתו, במאי 1952.[8] בשנים הבאות החלו נישואיהם להיפרם. שניהם היו שתיינים כבדים וליידי מרי שקעה לתוך אובך אלכוהולי דיכאוני.[8] עד מהרה זרקו בני הזוג קנקני תה חם אחד על השני.[6] חבריה של מרי טענו שהנסיך בזבז את כל כספה.[8] עד 1952 היו בני הזוג שבורים, הם גרו באותן דירות אך לא דיברו. בשנה שלאחר מכן הם עברו לדירה בהוב, סאסקס. מרי פנתה למשכן את התכשיטים שלה. אחיה הבכור (לורד בושאמפ) ואחותה ליידי לטיס הציעו לבני הזוג לעבור לחלופין ביניהם, הצעה שהם דחו. זמן קצר לאחר חג המולד 1953 עזב וסבולוד את הבית הזוגי.[6] במהלך 1954, מצבה הנפשי של מרי הדרדר. בני הזוג קיבלו גט בפברואר 1956 בעילה של ניאוף הנסיך וסבולוד.[8]

אחרית חייו

במרץ 1956 במשרד הרישום של מרילבון, הנסיך וסבולוד התחתן בשקט עם פילגשו, האצילה ההונגרית אמיליה דה גוסטוני (בודפשט 19 באפריל 1914 - מונטה קרלו 9 ביולי 1993), בתם של אויגן דה גוסטוני ואתל ג'ולן טורו דה ת'ורי. אמילי הייתה נשואה בעבר לרוזן זיגיסמונד פון ברכטולד צו אונגרשיץ (1900-1979), בנו של הרוזן לאופולד פון ברכטולד, שהיה גרוש מאתי פלש.

כבת לאציל הונגרי זוטר, אמיליה קיבלה את התואר הנסיכה רומנובסקי על ידי הנסיך הגדול ולדימיר.[8] חסר כסף, במרץ 1957, מכר הנסיך כמה ציורים ותיקים בכריסטי'ס, ביניהם דיוקן של הקיסר פאבל, הנסיך הגדול קונסטנטין והקיסר אלכסנדר הראשון.[8] לאחר חמש שנים, נישואיו השניים של הנסיך וסבולוד הסתיימו בגירושים בפברואר 1961.[9] לא היו לו ילדים מהנישואים האלו.

ב-8 ביוני 1961, התחתן וסבולוד שוב, הפעם עם וואלי קנוס (נולדה בלונדון, 4 באפריל 1930, נפטרה שרבורן, דורסט ב-10 ביולי 2012), אישה צעירה ממנו בשש עשרה שנים. היא קיבלה את התואר הנסיכה רומנובסקי קנוסט; נישואיהם היו מאושרים מאוד, אבל לא היו להם ילדים.[9] בינואר 1966 מונה הנסיך וסבולוד לעוזר אישי של היו"ר והמנכ"ל של United Guarantee, אחזקות.[9] ביוני 1970 עבר וסבולוד ניתוח בלונדון, תחילתו של מאבק כואב ארוך במחלת הסרטן.[9] הוא מת בלונדון ב-18 ביוני 1973.[9] טקס האשכבה שלו התקיים שבוע לאחר מכן בכנסייה הרוסית האורתודוקסית בקנזינגטון.[9] בין הנוכחים היו פאבלה, נסיך יוגוסלביה ואשתו ווסילי אלכסנדרוביץ', נסיך רוסיה ואשתו.[9]

אילן יוחסין

קונסטנטין ניקולאייביץ', הנסיך הגדול של רוסיה
 
אלכסנדרה, נסיכת סקסוניה-אלטנבורג
 
מוריץ, נסיך סקסוניה-אלטנבורג
 
אוגוסטה, נסיכת סקסוניה-מיינינגן
 
אלכסנדר קאראג'ורג'ביץ', נסיך סרביה
 
פרסידה ננאדוביץ'
 
ניקולה הראשון, מלך מונטנגרו
 
מילנה ווקוטיץ'
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
קונסטנטין קונסטנטינוביץ', הנסיך הגדול של רוסיה
 
 
 
 
 
אליזבת, נסיכת סקסוניה-אלטנבורג
 
 
 
 
 
פטר הראשון, מלך סרביה
 
 
 
 
 
זורקה, נסיכת מונטנגרו
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
יואן קונסטנטינוביץ', נסיך רוסיה
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ילנה, נסיכת סרביה
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
וסבולוד איוואנוביץ', נסיך רוסיה


קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 King & Wilson, Gilded Prism, p. 122
  2. ^ King & Wilson, Gilded Prism, p. 123
  3. ^ King & Wilson, Gilded Prism, p. 163
  4. ^ King & Wilson, Gilded Prism, p. 164
  5. ^ 5.0 5.1 5.2 5.3 5.4 Zeepvat, Romanov Autumn, p. 230
  6. ^ 6.0 6.1 6.2 6.3 6.4 6.5 6.6 Hall, Lady Mary and the Pauper Prince, p. 51
  7. ^ 7.0 7.1 7.2 7.3 Hall, Lady Mary and the Pauper Prince, p. 52
  8. ^ 8.0 8.1 8.2 8.3 8.4 8.5 8.6 8.7 8.8 Hall, Lady Mary and the Pauper Prince, p. 53
  9. ^ 9.0 9.1 9.2 9.3 9.4 9.5 9.6 Hall, Lady Mary and the Pauper Prince, p. 54
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38984282וסבולוד איוואנוביץ', נסיך רוסיה