וולטרה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
וולטרה
Volterra
סמל וולטרה
סמל וולטרה
סמל וולטרה
מדינה איטליהאיטליה איטליה
מחוז טוסקנהטוסקנה טוסקנה
נפה פיזה
שטח 253 קמ"ר
גובה 531 מטרים
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 10,760 (2017)
 ‑ צפיפות 41.15 נפש לקמ"ר (2017)
אזור זמן UTC +1
http://www.comune.volterra.pi.it

וולטרה (איטלקית: Volterra) היא עיר בטוסקנה שבאיטליה, כ-50 ק"מ דרומה לפיזה. וולטרה היא עיר עתיקה שנוסדה על ידי האטרוסקים במאה ה-7 לפנה"ס. העיר פרחה בימי הביניים המאוחרים והרובע העתיק שלה, המוקף בחומה, שומר על אופיו מתקופה זו.

גאוגרפיה

וולטרה נמצאת במערב טוסקנה, בנפת פיזה, כ-50 ק"מ מזרחה מחוף הים הליגורי, וכ-50 ק"מ מדרום לפיזה. היא שוכנת על פיסגת הר המתנשא מעל עמק קצינה (Val di Cecina), בגובה 531 מטר מעל פני הים.

היסטוריה

וולטרה, בשמה הקדום וולטרי (Velathri), היא אחת הערים העתיקות בטוסקנה. נוסדה על ידי האטרוסקים במאה ה-7 לפנה"ס. הייתה אחת משתים עשרה הערים החברות ב“ליגה האטרוסקית“. וולטרי שלטה על רצועת חוף נרחבת של הים הליגורי ובאיים קורסיקה ואלבה. היו לה קשרי סחר ימי עם יוון, קפריסין ופיניקיה. העיר נכבשה על ידי רומי במאה ה-3 לפניה"ס, הרומאים נתנו לה מעמד של עיר חופשית ונתנו לה את השם Volaterrae. בתקופת מלחמת האזרחים הרומית (בעשור השני של המאה הראשונה לפנה"ס) תמכה וולטרה בסיעה הפופולרית, עם ניצחון הסיעה היריבה בראשות סולה, נשלל ממנה המעמד של עיר חופשית. מעמד שהוחזר לה במהרה בהמלצת קיקרו. בתחילת המאה הראשונה לספירה תיאר אותה סטראבון, גאוגרף והיסטוריון יווני, בספרו גאוגרפיקה:"עיר בעלת חומות גבוהות הנמצאת על פסגת הר שמדרונותיו תלולים". באותה מאה נולד בוולטרה האפיפיור השני לינוס ה"קדוש". במאה השלישית או הרביעית ניתן לעיר מעמד של בירת מחוז כנסייתי (דיוקסיה). בישופי העיר היו גם השליטים הפיאודליים שלה. בסוף המאה ה-12 החל מאבק של תושבי העיר כנגד השלטון הפיאודלי של בישופי העיר. שבסופו השתחררה העיר משלטון הבישופים והפכה לעיר מדינה עצמאית. העיר ניהלה מאבק ממושך עם ערים שכנות על ההגמוניה באזור ובעיקר על השליטה במכרות האלום ששימש לתעשיית הטקסטיל. בסופו של דבר, במאה ה-14, נכנעה לפירנצה והפכה לבת חסותה. ובהמשך לחלק מהדוכסות הגדולה של טוסקנה. במקביל החלה דעיכה כלכלית של העיר שנמשכה עד המאה ה-19. אז החלה תקופת שגשוג חדשה בעקבות העניין הרב במוצרי בהט ותעוש מכרות האלום.

אתרים בולטים

  • התיאטרון הרומאי - נבנה במאה ה-1 לפני הספירה. נחשף בחפירות שנערכו ב-1950. נמצא מחוץ לחומה הצפונית.
  • פיאצה דיי פריורי - הכיכר המרכזית בעיר.
  • פלאצו דיי פריורי - ארמון מושל העיר, כיום בית העירייה. גובל בפיאצה דיי פריורי. הוא הארמון העתיק מסוגו בטוסקנה. הוחל בבנייתו ב-1208 והיא הסתיימה באמצע המאה ה-13.
  • קתדרלת וולטרה - גובלת בפיאצה דיי פריורי. נבנתה מחדש והוגדלה במאה ה-13, לאחר רעידת אדמה. בין היתר, מצויים בקתדרלה יצירות אמנות של הפסל מינו דה פיאזולה ( Mino da Fiesole) והציירים: סנטי די טיטו ( Santi di Tito), ג'ובאני בלדוצ'י ( Giovanni Balducci), אגוסטינו וראצ'יני ( Agostino Veracini) ניקולו צ'ירציניאני (Niccolò Circignani), אנדראה דלה רוביה (Andrea della Robbia) ובנוצו גוצולי (Benozzo Gozzoli).
  • מוזיאון אטרוסקו גוארנאצ'י - מצוי בחלקה המזרחי של העיר. המוזיאון נוסד ב-1761. הוא המוזיאון הציבורי הראשון באירופה וכולל ממצאים רבים מהתקופה האטרוסקית.[1]
  • מבצר מדיצ'י - מבצר הנמצא בפינה הדרום-מזרחית של העיר בנקודה הגבוהה ביותר בה. הוא נבנה ב-1474 - שנתיים לאחר כיבוש העיר על ידי פירנצה שנשלטה על ידי בית מדיצ'י. מטרתו הייתה גם הגנה על העיר וגם שליטה בה כנגד מרד. כיום משמש כבית סוהר באבטחה מוגברת, לאסירים שנידונו לתקופת מאסר ארוכות.

חומות העיר

שער הקשת בוולטרה. במשקופי השער בולטות האבנים הגדולות שהן שריד מהחומה האטרוסקית

וולטרה מוקפת בשתי חומות שחופפות בחלקן; החומה האטרוסקית העתיקה שמקיפה שטח גדול של העיר והחומה המדיוולית, הקיימת עד היום, המקיפה שטח מצומצם יותר של העיר.

החומה האטרוסקית נבנתה סביב המאה ה-4 לפני הספירה. היא עשויה מאבני אבן חול גדולות, ללא חיזוק אדמה ומלט, והיקפה הוא 7.28 קילומטר. השטח שבתוך חומה זו הוא 1,160 דונם. החומה נבנתה כדי להגן על העיר מפני הפשיטות של הקלטים ושל העמים האיטלקים שבצפון דרומה. בניגוד לחומה המדיוולית התוחמת את פסגת ההר עליו מצויה העיר, החומה הקדומה תוחמת שטחים נמוכים יותר ובעלי תווי שטח משתנה. באותה תקופה הייתה אוכלוסיית העיר גדולה יותר ובנוסף, החומה הגנה על מקורות מים ועל שטחים חקלאיים שנדרשו להזנת האוכלוסייה. כמו כן, יועד השטח הנמוך יותר לאכסון האוכלוסייה הכפרית שבסביבה שהתכנסה לעיר בעיתות צרה. שני שערים בחומה האטרוסקית קיימים עד היום: "שער הקשת" (Porta all'Arco) ו"שער דיאנה" (Porta Diana).

החומה הנוכחית נבנתה במהלך המאה ה-13, החלק הראשון הושלם ב-1238 וכל שאר החומה עד 1266. היא נבנתה באותה תקופה שבה נבנו חומות סביב ערים רבות באיטליה. הצטמצמותה של האוכלוסייה באותה תקופה והקושי של אותה אוכלוסייה להגן על החומה האטרוסקית הארוכה, הביאו ליצירת חומה בעלת היקף מצומצם. בנאי החומה השתמשו בלבנים קטנות בהרבה מהאבנים האטרוסקיות הגדולות. כמו כן, במקומות בהן הגישה לחומה הייתה קלה נחפרו גם חפירים.

יהודים בוולטרה

בימי הביניים המאוחרים הייתה קהילה יהודית בעיר. בן מפורסם של קהילה זו הוא משולם בן מנחם שהיה שולחני אמיד שיצא בשנת 1481 למסע למצרים וארץ-ישראל אותו תיאר בספרו "מסע משולם מוולטרה בארץ-ישראל".

כלכלה

כלכלת העיר מבוססת כיום בעיקר על תיירות ועל תעשיית הבהט.

ערים תאומות

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ד"ר ורדה רוטשטיין מאייר, פניני אמנות בטוסקנה, וולטרה – זוג נשוי על סרקופג אטרוסקי, באתר של ורדה מאייר
מראה כללי עם בית הטבילה
מראה כללי עם בית הטבילה