הקשת הדמוקרטית המזרחית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לוגו הקשת הדמוקרטית המזרחית

הקשת הדמוקרטית המזרחית (או בשמה הרשמי: שיח חדש – למען השיח הדמוקרטי והרב-תרבותי בישראל) מוכרת בציבור גם בשם המקוצר: הקשת המזרחית היא תנועה חברתית שנוסדה בשנת 1996 על ידי צאצאי עולים מארצות ערב והמזרח בישראל.

התנועה מגדירה עצמה כתנועה חוץ ממסדית הפועלת לצמצום פערים בחברה הישראלית, אשר מותירים, לדעת התנועה, מזרחים ואוכלוסיות אחרות בשולי השיח הכלכלי, החברתי והפוליטי בישראל, ומחוץ למוקדי ההשפעה והכוח של החברה הישראלית. לאחרונה החלה התנועה לפעול גם למען קידום האינטרסים של ערביי ישראל ושילובם בחברה.

התנועה לא הצליחה לצרף אליה חברים מזרחיים רבים. לדעתה, הדבר נובע, בין השאר, מסירובם של רבים להשתתף בפוליטיקה של זהויות המעצימה את הזהות המזרחית כפי שהתנועה תופסת אותה. בנוסף, האוריינטציה הפוליטית השמאלנית והחילונית של חברי "הקשת המזרחית" רחוקה מהאוריינטציה הפוליטית הימנית והמסורתית של חלק הארי מהמזרחיים בישראל.

עם מייסדי התנועה וחבריה הבולטים במשך השנים נמנים בין היתר: סמי שלום שטרית, שוש גבאי, יהודה שנהב, יוסי דהאן, יוסי יונה, יצחק ספורטא, משה קריף, ויקי שירן, הנרייט דהאן כלב, חנה אזולאי הספרי, דודי מחלב, פנינה מוצפי האלר והני זובידה.

כמנכ"ל התנועה בין השנים 2001–2009 כיהנה נורית חג'אג'. החליפה אותה יעל בן יפת, שהייתה חברת מועצת עיריית תל אביב מטעם סיעת עיר לכולנו. שתיהן חברות בתנועת התחברות-תראבוט ובחד"ש.

בין השנים 2006–2009 הייתה הקרן החדשה לישראל התורמת העיקרית לארגון.[1]

מפעולותיה

הקשת המזרחית הייתה שותפה לבג"ץ הקרקעות. בשנת 2001 הגישה עתירה לבג"ץ בייצוגו של עו"ד אביגדור פלדמן בדרישה למה שהיא הגדירה כ"צדק חלוקתי" בנושא קרקעות המדינה. פסק הדין התקדימי לטובת הקשת ביסס את עקרון הצדק החלוקתי בשיח החברתי והמשפטי בישראל. הישג בולט נוסף של התנועה היה קידום חוק הדיור הציבורי, עם חבר הכנסת רן כהן.

התנועה הביעה תמיכה במרדכי ואנונו וטענה שהוא "לוחם אמיץ למען התרחבות השיח הדמוקרטי במדינת ישראל".[2]

ב-2010 הייתה התנועה ממארגני ההפגנה במלאת שנה למבצע עופרת יצוקה שבה קראו המשתתפים ל"להסרה מיידית של המצור על עזה ולהעמדה לדין של האחראים לביצוע פשעי מלחמה".[3]

התנועה תמכה במחאת האוהלים בקיץ 2011, אבל מנקודת המבט של המזרחים בשכונות ובעיירות הפיתוח[דרושה הבהרה], והייתה חברה מרכזית ובין המקימות של פורום גוש הפריפריות.

כיום הקשת המזרחית היא חלק מפורום הדיור הציבורי ופועלת למען מה שהיא תופסת כצדק חלוקתי בקרקעות, לאור החלטות חדשות[דרושה הבהרה] של מינהל מקרקעי ישראל המיטיבות עם הקיבוצים ועם המגזר החקלאי כולו[דרושה הבהרה].

ראו גם

לקריאה נוספת

  • סמי שלום שטרית, המאבק המזרחי בישראל: בין דיכוי לשחרור, בין הזדהות לאלטרנטיבה 1948-2003, תל אביב: ספרית אופקים, עם עובד, תשס"ד 2004
  • משה קריף, המזרחית: סיפורה של הקשת הדמוקרטית המזרחית והמאבק החברתי בישראל 2005-1995, תל אביב: הוצאת גלובס, 2005
  • יוסי יונה, יונית נעמן, דוד מחלב (עורכים), קשת של דעות: סדר יום מזרחי לחברה בישראל, 2007
  • יוחנן פרס ואליעזר בן-רפאל, קירבה ומריבה - שסעים בחברה הישראלית, תל אביב: הוצאת עם עובד, 2006

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24663962הקשת הדמוקרטית המזרחית