עיר לכולנו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עיר לכולנו
לוגו עיר לכולנו 2018.png
מנהיגים דב חנין, אהרן מדואל
אפיון תנועה חברתית בתל אביב-יפו
אותיות כל
שיא כוחה 5 מנדטים במועצה (המועצה ה-19)

עיר לכולנו היא סיעה פוליטית מוניציפלית הפועלת בעיר תל אביב-יפו. לסיעה שלושה מושבים במועצת העיר. יו"ר התנועה כיום הוא אהרון מדואל, שגם מכהן מטעמה כסגן ראש העיר.

"עיר לכולנו" נוסדה ב-19 בינואר 2008 כתנועה על-מפלגתית המאגדת פעילי שכונות, פעילים סביבתיים ופעילים חברתיים. התנועה הייתה מעורבת במאבקים למען סלילת שבילי אופניים מופרדים מהמדרכות בעיר, למען דיור בר-השגה ודיור מעורב ונגד הריסת בתים במסגרת תוכנית "פינוי-בינוי" של תושבים ותיקים בכפר שלם וביפו[1]. ב-11 באוגוסט 2008 הודיע חבר הכנסת דב חנין כי יתמודד מטעם הסיעה לתפקיד ראש העירייה מול ראש העירייה המכהן, רון חולדאי. ב-16 ביוני 2013 נבחר אהרן מדואל ליו"ר התנועה ומועמדה לראשות העיר.

בבחירות המקומיות שנערכו ב-11 בנובמבר 2008 זכתה רשימת "עיר לכולנו" במספר הבוחרים הרב ביותר[2], וב-5 מנדטים במועצת העיר, אך נשארה באופוזיציה. מועמדה לראשות העירייה, דב חנין, הגיע למקום השני אחרי רון חולדאי עם כ-34% מקולות הבוחרים. בבחירות 2013 זכתה התנועה ל-3 מנדטים. ביוני 2014 חתמה הסיעה לראשונה על הסכם קואליציוני עם רון חולדאי, ובכך הפסיקה לראשונה לאחר כ-6 שנים להוות אופוזיציה עירונית למדיניותו. בעקבות ההסכם מונה מדואל לסגן ראש העיר, ובן יפת מונתה לממונה על קידום יוזמות קהילתיות. בבחירות 2018 כשלה הסיעה בבחירות ולא זכתה באף מנדט.

נציגי התנועה במועצת העיר

המועצה ה-19 (2008)

5 מנדטים: אהרון מדואל, יעל בן יפת, יואב גולדרינג, נח עפרון, ורחל גלעד וולנר, שרון מלכי, שרון לוזון. בשנת 2011 החליפו לוזון ומלכי את עפרון ובן יפת לפי הסכם הרוטציה של התנועה.

המועצה ה-20 (2013)

3 מנדטים: אהרון מדואל, יעל בן יפת, שלי דביר. בשנת 2016 החליף אמיר בדראן את שלי דביר לפי הסכם הרוטציה של התנועה.

מועמדים למועצה ה-21 (2018)

0 מנדטים: אהרון מדואל, גלי הררי, רועי אדמוביץ. (רשימת מועמדים מלאה ראו כאן)

מצע

מצע התנועה מתמקד בנושאים כגון אופי הקהילה, שירותי החינוך והתרבות בעיר, מדיניות התחבורה, מדיניות התכנון העירוני ואיכות הסביבה.[3]

תחבורה

התנועה קוראת להעניק עדיפות לתנועת תחבורה ציבורית על פני תחבורה פרטית בתוך מרכז העיר. תוכנית זאת כוללת הגברת פעילות התחבורה הציבורית בעיר והפרדה של תנועת האוטובוסים מתנועת הרכבים הפרטיים, באמצעות נתיבים ייעודיים בצירים מרכזיים בעיר. זאת במטרה להפחית את עומסי התנועה בעיר, לצמצם את זיהום האוויר והרעש ולהביא לפתרון בבעיות החנייה בעיר[4].

על פי התוכנית המוצעת יוסבו 14 נתיבי תחבורה עיקריים, דוגמת רחוב בן-יהודה בכיוון צפון-דרום ורחוב ארלוזורוב בכיוון מערב-מזרח, לנתיבים ייעודיים לתחבורה ציבורית. האוטובוסים שישרתו את הקווים המרכזיים יהיו בעלי קיבולת גדולה ותדירות גבוהה. אל נתיבי התחבורה המרכזיים תתחבר רשת קווים משניים, שיקשרו אותם אל השכונות השונות בעיר ובהם ינועו אוטובוסים קטנים יותר. מערכת זו מתוכננת לפעול בכל ימי השבוע ובלילות, כולל שבתות. לאחר מכן תושת אגרת גודש לכניסה בכלי רכב פרטיים למרכז העיר.

בנוסף מציעה התנועה לסלול שבילי אופניים מופרדים וייעודיים ברחבי העיר, שייבנו במסלולים נפרדים מהכבישים ומהמדרכות. בנוסף לכך, תופעל מערכת של השכרת אופניים.

בטווח הבינוני-רחוק תומכת התנועה בהקמה של מערכת של רכבת קלה ורכבת תחתית.

ביוני 2010 יצאה התנועה בקמפיין ציבורי בשם "מהיר בעיר - פותרים את משבר התחבורה בת"א"[5]. במרכז הקמפיין נמצאת תוכנית תחבורה להקמת נתיבי תחבורה ציבורית ייעודיים לאוטובוס מהיר (BRT) בהתבסס על התשתית הקיימת. הקווים יקבלו עדיפות דרך מוחלטת באמצעות הנת"צים (נתיבי תחבורה ציבורית), רציפים, עדיפות ברמזורים, מת"צים (נתיבי תחבורה ציבורית המופרדים מיתר הנתיבים), והגבלת תנועה במקומות מסוימים רק לאוטובוסים. תחילה מדברת התוכנית על שני קווים מרכזיים - חוצה וסובב, שהתדירות בהם תהיה אוטובוס כל שלוש דקות בשעות היום, וכל 15 דקות בלילה.

מכיוון שהתוכנית מתבססת על גבי התשתית הקיימת, הקמתה בפועל תהיה מהירה יותר וזולה בהרבה מחפירת רכבת תחתית/קלה. מחיר הקמת הקו האדום של הרכבת הקלה - באורך של כ-22 ק"מ - נאמד ב-11 מיליארד שקל. לעומת זאת הקמת מערכת ההסעה "מטרונית" (מערכת BRT) בחיפה צפויה לעלות כמיליארד שקל, למסלול באורך של כ-40 ק"מ - כאשר המערכת המוצעת בתוכנית בתל אביב פחות מורכבת משמעותית וקצרה יותר באורכה מהמערכת החיפאית[6].

מדיניות סביבתית

"עיר לכולנו" דוגלת באימוץ עקרונות הקיימות, פיתוח בר קיימא ובעיקר תחבורה בת קיימא, ויצירה של מודל פיתוח סביבתי-חברתי לתכנון ארוך טווח. בין השאר קוראת לאכיפה מוגברת של תקני איכות סביבה, איכות מים והזרמת שפכים לים; הקמה של מערך מחזור פסולת מקיף; שימור המורשת התרבותית והאדריכלית בעיר ותכנון התואם את אופי השכונות; ופתיחה ושיקום של החופים והמרחבים הציבוריים בעיר.

קהילה, תרבות וחינוך

על פי מצע עיר לכולנו יש לעודד יצירת חיי קהילה אורבניים ולמנוע את מגמת ההדרה של תושבים ותיקים ותושבי מעמד הביניים מהעיר. זאת, בין השאר, באמצעות הקמת ועדי שכונות בכל רחבי העיר ושיתופם בהחלטות העירייה; השתתפות פעילה של העירייה במדיניות דיור שתציע דיור בר-השגה לשכירות, דיור מוגן ודיור ציבורי, ובדיקה מעמיקה ותומכת ליוזמות של דיור מעורב; הגדלה של המרחב הציבורי ברבעים השונים והשבחתו; חיזוק של מרכזים קהילתיים ומוסדות שכונתיים של חינוך, תרבות, דת וספורט; יצירת אופציות לחיי קהילה מלאים לנוער ולגמלאים; מתן דגש לצמצום פערי התשתית בין צפון ומרכז תל אביב ביחס לדרום העיר וליפו; וסבסוד של שרותי חינוך ותרבות לאוכלוסיות מוחלשות בעיר.

מהגרי עבודה ומבקשי מקלט

עיר לכולנו מטילה את האחריות למשבר מהגרי עבודה ומבקשי המקלט בדרום תל אביב על מדינת ישראל ועל עיריית תל אביב, הנותנות יד לריכוזם של הנ"ל בשכונות העניות ביותר בעיר. התנועה דורשת מהעירייה לדאוג ל"חלוקה הוגנת של נטל הקליטה של פליטים ברחבי העיר, הן באמצעות העברת תקציבים נוספים ... [ל]אזורים מוחלשים הקולטים פליטים, הן באמצעות ייזום ... שירותים לפליטים בשכונות המבוססות בעיר, והן באמצעות לקיחת אחריות על ביטחונם האישי של תושבי הדרום, ותיקים וחדשים כאחד." [7]

מבנה

התנועה בנויה מפורומים של צוותי תכנון ופעולה המחולקים לפי נושאים ולפי אזורים. פורומים אלו פתוחים להשתתפות תושבי העיר ועצמאיים לקבל החלטות בתחומי פעילותם, במסגרת עקרונות היסוד של התנועה. הפורומים הנושאיים הם: פורום סביבה-תחבורה-בריאות, פורום דיור, פורום חינוך, פורום עבודה ורווחה, פורום נוער, פורום דמוקרטיה, פורום תרבות ולילה, פורום גמלאים ופורום סטודנטים. הפורומים אזוריים מחלקים את תל אביב לחמישה אזורים מרכזיים: יפו, שכונות הדרום והמזרח, לב העיר, הצפון הישן ושכונות עבר הירקון. כלל חברי הפורומים יוצרים יחדיו את האספה הכללית של התנועה, אשר מהווה את הגוף העליון בתנועה, הקובע את מדיניותה.

תוצאות הבחירות הפנימיות

בבחירות הפנימיות שנערכו ב-14 באוגוסט 2008 נבחר ח"כ דב חנין כמועמד התנועה לראשות עיריית תל אביב-יפו. בנוסף, נבחרו שמונת המועמדים הראשונים ברשימת עיר לכולנו למועצת העירייה. כתנועה על מפלגתית היא איחדה דמויות מימין ומשמאל: כאהרון מדואל, מנהיג המאבק בכפר שלם ולשעבר פעיל בליכוד, שנבחר כמספר 2 מצד אחד ודב חנין מחד"ש, מנהיג התנועה. רשימת התנועה למועצת העיר ה-20 תיבחר ב-6 ביוני 2013.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0