דוד רפאל בן-עמי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דוד רפאל בן-עמי
דדי בן עמי 2.JPG
לידה 8 באוקטובר 1950
כ"ז בתשרי תשי"א
נהלל
פטירה 9 באוקטובר 2020 (בגיל 70)
כ"א בתשרי תשפ"א

דוד (דדי) רפאל בן-עמי (פיינשיל) (כ"ז בתשרי תשי"א, 8 באוקטובר 1950כ"א בתשרי תשפ"א, 9 באוקטובר 2020) היה זמר, במאי ויוצר ישראלי חוזר בתשובה חסיד ברסלב.

ביוגרפיה

דוד רפאל בן-עמי (כונה מילדותו בשם "דָּדִי") נולד ב-8 באוקטובר 1950 במושב נהלל למשפחה חילונית מסורתית ממקימי המושב. בצעירותו למד משחק. את שירותו הצבאי עשה בלהקת פיקוד דרום ולהקת פיקוד צפון. לאחר שחרורו מהצבא החל ללמוד בחוג לתיאטרון באוניברסיטת תל אביב ועבד כשחקן בתיאטרון הקאמרי.

אחרי מלחמת יום הכיפורים החל להתקרב ליהדות בהשפעת הרב ישראל מאיר לאו והרב יצחק גינזבורג. בהשפעת חברים מחסידות חב"ד הוא נסע לחצרו של רבי מנחם מנדל שניאורסון בניו יורק ושהה שם במשך פרק זמן, אך לבסוף חזר לירושלים ובחר בדרכה של חסידות ברסלב. בראיון עיתונאי שהעניק לימים[1] סיפר כי קיבל אישור מרבי מנחם מנדל שניאורסון לפנות לחסידות ברסלב.

כחלק מתהליך חזרתו בתשובה החל להשתמש בשמו הפרטי הכפול, "דוד רפאל", ובשם המשפחה "פיינשיל" ששימש את אבותיו בגולה לפני שסבו יוסף, איש העלייה השנייה, החליף אותו בשם העברי "בן-עמי". במאה שערים התקרב למשפיע רבי משה ובר, סעד על שולחנו מדי שבת והיה לבן-ביתו ואחד מתלמידיו הקרובים.

במשך שנים ארוכות התמקד בליקוט ניגונים חסידיים עתיקים מזקני מאה שערים, אותם הוא מבצע באלבומיו שהחלו לצאת משנת 1988. לדבריו, "השליחות שלי היא הנחלת השירים והנצחת הניגונים". בהופעותיו היה מבצע שירים ישראלים, וגם באלבומו האחרון נמצאים שירים ולחנים ישראלים שהושרו עוד לפני קום המדינה. על השיר "שם במקום ארזים", אמר "אני נושא בשיר הזה את כל זקני וזקנותי, ואת כל הכיסופים שלהם במשך מאות שנים לארץ ישראל. כל נפשם הייתה לעלות ולמסור את נפשם על ארץ ישראל".

ב-2005 שודר בערוץ הראשון הסרט "מנהלל לירושלים" המתאר את המפגש של בן-עמי עם הדמויות איתן גדל במושב ואת אורח חייו כחסיד ברסלב בירושלים.[2]

ביצע בין היתר גם את שירי הרב יצחק גינזבורג, וכן את לעד חיה בלבבנו של הראי"ה קוק.

בן-עמי נישא לדליה לבית כהן, ילידת באר שבע, ונולדו להם ארבעה ילדים. בשנותיו האחרונות התגורר בעיר ביתר עילית.

בהושענא רבה תשפ"א נפטר בבית חולים הדסה בירושלים מנגיף הקורונה ונטמן בהר המנוחות.[3][4]

דיסקוגרפיה

  • ניגוני הרבי נחמן מברסלב ותלמידיו - 3 דיסקים
  • אנו לה' ולה' עינינו (2006)
  • בוקע חלוני רקיע

קישורים חיצוניים

סמל וידיאו מחודש 5.svg קליפים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0