גיימך
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
גיימך (בפרסית: قیمه; באנגלית: Gheimeh או Qeimeh) הוא תבשיל איראני (כלומר חורש (מאכל)) המורכב מבשר כבש חתוך לקוביות, עגבניות, אפונה יבשה, בצל ולימון פרסי, מעוטר בתפוחי אדמה פריכים זהובים פרוסים דק. לעיתים מעטרים את התבשיל בחציל מטוגן ומוגש לרוב עם אורז לבן.[1]
אטימולוגיה
המילה הפרסית gheimeh (בתעתיק גם כ-qeimeh) מקורה ב-qeema הפרסית הקלאסית שמקורה במילה הטורקית qıyma 'בשר טחון', כמו באורדו qīmā/keema, kıyma הטורקית ו־kimás יוונית.[2] [3]
גרסה עיראקית
הקימה העיראקית עשויה מבשר חתוך לקוביות דקות ואפונה יבשה כתושה ומכינים אותה לעשוראא.
גרסאות איראניות
- Gheimeh sibzamini (בפרסית: قیمه سیب زمینی): עם טוגנים חתוך דק.
- Gheimeh bademjan (בפרסית: قیمه بادمجان): עם חצילים שלמים או חתוכים במחבת.
- Gheimeh nesar (בפרסית: قیمه نثار): עם שקדים ובצל מטוגן; מומחיות של קזווין.
- Pichagh gheimeh (בפרסית: پیچاق قیمه): מנה אחרת עם שקדים ובצל מטוגן; מומחיות של ארדביל. Pichagh (איות אזרי pıçaq) פירושו סכין בשפה האזרית והוא מתייחס לשקדים.
- Gheimeh rashti (בפרסית: قیمه رشتی): עם רסק רימונים חמצמץ, מיץ רימונים, עגבנייה ו-verjuice; מומחיות של רשת.
- Gheimeh nokhoud (בפרסית: قیمه نخود): עם חומוס במקום אפונה יבשה; התמחות של חוף המפרץ הפרסי של איראן; דומה לאבגושט.
- Gheimeh kadou (בפרסית: قیمه کدو): עם דלעת שלמה או חתוכה במחבת.
- Gheimeh beh (בפרסית: قیمه به): עם חבושים שלמים או חתוכים ארוכים מטוגנים במחבת.
- Gheimeh bamieh ( בפרסית: قیمه بامیه): עם במיה מטוגנת במחבת. יש בו גם מיץ לימון וקינמון.
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ Shaida, Margaret (2018-04-10). The Legendary Cuisine of Persia (באנגלית). Grub Street Publishers. ISBN 978-1-911621-59-1.
- ^ Platts, John (1884). A Dictionary of Urdu, Classical Hindi, and English. London: W. H. Allen & Co. p. 797. ISBN 81-215-0098-2.
- ^ Oxford English Dictionary, s.v.
38255116גיימך