חורש (מאכל)
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
חורש (בפרסית: خورش; או חורשט, בפרסית: خورشت; בכורדית סורנית: خۆرشت; באנגלית: Khoresh) הוא כינוי איראני כללי למנות תבשילים במטבח הפרסי, המטבח האפגני, המטבח הטג'יקי וגם המטבח הכורדי. המילה נובעת מהמילה הפרסית "חורדאן" (בפרסית: خوردن) שפירושה "לאכול" ומילולית "ארוחה".
מאפיינים
חורש או חורשט מתייחס בדרך כלל לנזידים שונים במטבח האיראני, האפגני והכורדי והוא מוגש בדרך כלל לצד פילאף (אורז). במטבחים האיראניים יש הרבה חורשים שונים עם הרבה מרכיבים ייחודיים. חורשים צמחוניים נפוצים. תבשילים איראניים משתמשים בכמויות מתאימות של זעפרן, כדי לתת טעם ייחודי וריחני. החורשים הפופולריים ביותר במטבח האיראני הם גיימך, חורשט סבזי ופסנג'אן.
סוגים
- Khoresh bademjan (בפרסית: خورش بادمجان) (תבשיל חצילים): כולל חצילים, שוק כבש, עצמות או בשר בקר מבושל אופציונלי, בצל, כורכום, רסק עגבניות ועגבניות בינוניות
- Khoresh Bādemjān Lapeh (תבשיל חצילים ואפונה צהובה מיובשת): זהה לקודם עם תוספת של אפונה מיובשת צהובה ואדוויה (תערובת תבלינים)
- Khoresh Bāmieh (תבשיל עגבניות במיה): תבשיל טלה או בקר, במיה, תפוחי אדמה, בצל, מיץ ליים טרי ורסק עגבניות.[1][2]
- Khoresh bāmieh lapeh (במיה ואפונה צהובה מיובשת): זהה לקודם עם תוספת של אפונה צהובה מיובשת ואדוויה
- Khoresh beh (תבשיל חבוש): נתחי טלה מבושלים עם פרוסות או קוביות של חבוש, ואפונה מיובשת צהובה; המנה הזו מוגשת תמיד עם אורז.[3]
- Khoresh ālu (תבשיל שזיפים מיובשים)
- Khoresh ālu esfenaj (תבשיל שזיפים מיובשים ותרד)
- Khoresh khalal (תבשיל בקר שקדים): תבשיל מקומי של העיר כרמאנשאה שבמערב איראן, מרכיביו הם בצל, כבש טלה ובשר כבש בפיסות קטנות מאוד, זעפרן והרבה שקדים פרוסים. ניתן להשתמש גם בשמן מקומי (roghan kermanshahi).
- Khoresh Fesenjān או Fesenjun (תבשיל רימונים) כולל ברווז או עוף, או קציצות בקר, אגוזי מלך טחונים, בצל, מולסה רימונים וסוכר
- Khoresh havij (תבשיל גזר)
- Khoresh kadu (תבשיל קישואים): קישואים שלמים או חתוכים פרוסים במחבת, כבש מבושל, בקר או עוף, בצל, רסק עגבניות ועגבניות שלמות או מפרוסות.
- Khoresh qārch (תבשיל פטריות)
- חורש גיימך (תבשיל טלה מפוצל) כולל טלה או בקר מבושל, אפונה מפוצלת, בצל, תפוחי אדמה, רסק עגבניות וליים מיובשים
- חורשט או גורמה סבזי (תבשיל עשבי תיבול וטלה) כולל שעועית אדומה או עיניים שחורות, חילבה טרייה, פטרוזיליה, כוסברה או פטרוזיליה, בצל אביבי או כרישה, עצם טלה, בצל וליים מיובשים
- Khoresh kangar (תבשיל גדילן מצוי)
- Khoresh karafs (תבשיל בקר סלרי) כולל כבש או בקר, סלרי, בצל, מיץ ליים טרי, נענע ופטרוזיליה
- Khoresh lubia sabz (תבשיל שעועית ירוקה)
- Khoresh rivās (נזיד ריבס)
- Khoresh vij vij (תבשיל בשר וירקות) מלח, פלפל, אדוויה וגם שמן בשימוש במנות אלה.
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ Willis, Virginia (2014-03-10). Okra: a Savor the South cookbook. UNC Press Books. p. 66. ISBN 978-1-4696-1443-4.
- ^ Alikhani, Nasim; Gambacorta, Theresa (2023-06-27). Sofreh: A Contemporary Approach to Classic Persian Cuisine: A Cookbook. Knopf Doubleday Publishing Group. pp. 129–130. ISBN 978-0-593-32075-4.
- ^ Ramazani, Nesta. "Uses of the Fruit in Cooking". Encyclopedia Iranica. נבדק ב-2008-10-11.