אבגושט
אַבּגוּשְט (בפרסית: آبگوشت; מילולית "מרק בשר") הוא תבשיל מהמטבח האיראני. הוא נקרא גם דיזי בפרסית: دیزی), שמתייחס לכלי החרס המסורתיים שבהם הוא מוגש. יש המתארים אותו כ"מרק פרסי עשיר בבשר כבש מעובה בחומוס".[1]
הכנה
אבגושט עשוי בדרך כלל מכבש, חומוס, שעועית לבנה, בצל, תפוחי אדמה, עגבניות, כורכום ולימון פרסי (לומי) שהוא ליים מיובש. קיימות וריאציות אחרות בשעועית המשמשת להכנת המנה, כמו שעועית לבנה ושעועית שחורת עין.[2] המרכיבים משולבים ומבושלים עד שהם מוכנים, ואז התבשיל מסונן. המוצקים (בפרסית: گوشت کوبیده, מילולית: "מחית בשר") נצרכים בשני שלבים; ראשית, אוכלים את המיץ של המנה עם חתיכות לחם או לחם מיובש (כדי להשתמש בלחם יבש) ואת שאר מרכיבי המנה נאכלים כאשר הבשר המבושל טחון או לא טחון ונצרך עם לחם, בצל ותבלינים וכן חמוצים וירקות. המאכל האזרביג'אני-קווקאזי הפופולרי פיטי הוא סוג של אבגושט ומקיף מנות דומות רבות באזור.[3]
סוגים
אבגושט אשורי
אשורים מצפון מערב איראן, במיוחד סביב אורמיה, מכינים באופן מסורתי אבגושט באמצעות בשר בקר, ליים, שעועית לבנה וחימצה, המוגש במרק ליים עם תפוחי אדמה שנאכל עם בצל ולוואשה (לחם אשורי) בצד. אשורים בדרך כלל מכינים אבגושט בחורף. ההגייה האזורית היא "אבגוש", ללא ה'ט' ܐܒܓܘܫ).
אבגושט ארמני
מנה דומה בארמניה נקראת גם אבגושט. ההבדל הוא שבארמניה משתמשים בבשר בקר ולא בכבש.[4]
-
אבגושט עם תוספות שונות בארמניה
פיטי (הקווקז ומרכז אסיה)
פיטי (או פוּטוּק) הוא וריאציה של אבגושט במטבחי הקווקז ומרכז אסיה.
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ Rajendra, Vijeya; Kaplan, Gisela T.; Rajendra, Rudi (1 במאי 2003). Iran. Marshall Cavendish. p. 127. ISBN 978-0-7614-1665-4. נבדק ב-27 באוגוסט 2012.
{{cite book}}
: (עזרה) - ^ Shirin Simmons (15 באוקטובר 2007). Treasury of Persian Cuisine. Stamford House Publishing. pp. 67–69. ISBN 978-1-904985-56-3. נבדק ב-27 באפריל 2010.
{{cite book}}
: (עזרה) - ^ "؛ذاهای محلی آذربایجان". Buyqoosh. Buyqoosh.
- ^ "Abgoosht: One of the Most Traditional Foods of Iran". נבדק ב-20 בדצמבר 2014.
{{cite web}}
: (עזרה)