אפטאר
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
אִפְטַאר (בערבית: إفطار) היא ארוחת הערב השוברת את הצום היומי בחודש הרמדאן המוסלמי. הארוחה נערכת לאחר תפילת המע'רב (مَغْرِب; תפילת הערבית), בעת שקיעת השמש. יש הנוהגים לאכול את האפטאר במסגרת קהילתית. הענקת ארוחת אפטאר לזולת נחשבת צדקה מתגמלת, והיא כדרכו של מוחמד. באופן מסורתי, המאכל הראשון שאוכלים באפטאר הוא פרי התמר.
מנהגי אפטאר סביב העולם
- בבנגלדש מכינים מגוון מאכלים לשבירת הצום, ביניהם: פייג'ו (עשוי מבצל וקמח קטניות), בגוני (חציל טבול בבלילה ומטוגן בטיגון עמוק), צ'ולה (חומוס) וכן מגוון פירות ומיצי פרי. נהוג לאכול בחיק המשפחה אם כי מתקיימות גם ארוחות המאורגנות על ידי משרדים וארגונים שונים.
- בהודו פופולרי "חלים" - נזיד בשר כבש, חיטה ועדשים, האהוד כיוון שהוא עשיר בטעמו ומשביע.
- באינדונזיה הארוחה מכונה "בוקה" שמשמעותה - לפתוח. בשווקים נמכרים המאכלים המסורתיים, ביניהם התמר הפופולרי, במגוון רב של דוכני מזון. מאכלי האפטאר נמכרים בדרך כלל רק בתקופת הרמדאן. בין המאכלים המקומיים הנהוגים בארוחה זו - "קולק", קינוח העשוי סוכר תמרים וחלב קוקוס ומכיל לעיתים ירקות או פירות כגון בננה, בטטה, דלעת ועוד. באפטאר הוא מוגש לרוב קר.
- שעת המגרב מסומנת על ידי תיפוף ה"בדוק" - תוף אינדונזי מסורתי, ולקראתה נוצרים פקקי תנועה. יש הנוהגים להזמין יתומים לאכול עמם את הארוחה. לאחר הארוחה נהוג ללכת למסגד, לתפילה והאזנה לדרשה.
- בפקיסטן מסמנים את שעת סיום הצום בצלצולים וצפירות, המופעלים על ידי מסגדים ומרכזים קהילתיים. ההכנות לארוחה מתחילות כשלוש שעות קודם לכך, הן בבתים והן בדוכני רחוב. המעדנים הנפוצים הם ג'לבי (מאכל מבצק בבלילה מתוקה, בטיגון עמוק), סמוסה ופקורה (מעין לביבות מירקות שונים, בטיגון עמוק), הנאכלים לצד תמרים ומים. בחלק מהמקומות המים מוחלפים במשקה מקומי - סירופ "רוח אפזה".
- בארצות הברית נהוגות במכללות ואוניברסיטאות רבות ארוחות אפטאר, אליהן מוזמנים הן מוסלמים והן לא מוסלמים. מחלקת המדינה של ארצות הברית עורכת סעודת אפטאר שנתית[1]. בבית הלבן נערכת קבלת פנים ארוחת האפטאר בבית הלבן.
- בלבנון קינוח חגיגי המקובל בסיום הצום הוא לילות ביירות, פודינג סולת עם קצפת ופיסטוקים.
- בישראל פותחים את סעודת אפטאר בתמרים ומשקאות מתוקים. הארוחה מפוארת ומרובת מנות, ובסיומה מגוון קינוחים מסורתיים מהמטבח הערבי כמו כנאפה, קטאיף ועוואמה. לאחר הארוחה מקובל לבקר קרובים ומכרים ולהשתתף באירועי תרבות המתקיימים בשעות הלילה (שכן בחודש הרמדאן אסור לחגוג במהלך היום).
- משרד החוץ מארח שגרירים ונציגים מוסלמים בארוחת אפטאר שנתית[2]. גם "יוזמות קרן אברהם", עמותה לקידום דו-קיום בין אזרחי ישראל היהודים והערבים, מארחת אירוע אפטאר שנתי[3]. יש בין ערביי ישראל המוחים כנגד קיום אירועים אלו בהם משתתפים חברי הממשלה[4].
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: אפטאר |
- יעל מורג, ככה שוברים צום: הארוחה המפסקת של הרמדאן, באתר ynet
- "מצווה עליכם לצום", על המשמעויות, החובות והמנהגים של חודש הרמדאן, באתר הספרייה הווירטואלית של מט"ח.
הערות שוליים
- ^ Remarks at the Annual State Department Iftaar Dinner, באתר מחלקת המדינה של ארצות הברית
- ^ שרת החוץ לבני אירחה לסעודת אפטאר לשבירת צום הרמדאן שגרירים ונציגים מוסלמים, באתר משרד החוץ
- ^ אירוע אפטאר שנתי של יוזמות קרן אברהם, באתר היוטיוב של העמותה
- ^ איתמר ענברי, בציבור הערבי לא רוצים לחגוג עם השרים, אתר nrg
30825918אפטאר