אסלאמיזציה
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
| ||
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי. |
אסלאמיזציה (בערבית: أسلمة, באנגלית: Islamization) הוא מונח המשמש לתיאור תהליך של חיזוק ההשפעה של דת האסלאם בתחומים שונים של המדיניות הציבורית והחיים הציבוריים, כמו גם לתיאור תהליך המרת דת המוני של אוכלוסייה אשר מוביל לעלייה במספר האנשים המאמינים באסלאם.
רקע היסטורי
בעבר
גל האסלאמיזציה הראשון התרחש במהלך סוף המאה ה-6 ותחילה המאה ה-7 לספירה כאשר מייסד האסלאם, הנביא מוחמד, הצליח לגבש קהילה מוסלמית חזקה שכבשה את העיר מכה ואסלם אותה. תהליך האסלאמיזציה התפשט בקרב העמים שאכלסו את השטחים העצומים שנכבשו על ידי צבאות ערב במאות הראשונות לאחר מותו של מוחמד. תהליך המרת הדת של האוכלוסייה המקומית נמשך בפועל זמן רב. למרות שהתהליך לא נכפה, מעמדם הציבורי וזכויותיהם של רבים מקרב האוכלוסייה הלא מוסלמית נפגעו, ובשל כך רבים החליטו בסופו של דבר להמיר את דתם.
למרות שההתרחבות הצבאית וההשפעה של האימפריות הערביות דעכה לבסוף, תהליך האסלאמיזציה המשיך להתקיים בדרכים אחרות. מדינות מוסלמיות ששלטו בסחר באוקיינוס ההודי ובאזור מדבר הסהרה הפיצו לאורך השנים את דת האסלאם באמצעות הסחר, והאינטראקציה עם האוכלוסייה המקומית, תהליך אשר הוביל לכך שהאסלאם התפשט באזורים כגון צפון אפריקה, חבל הארץ סאהל באפריקה ובדרום מזרח אסיה (שם נמצאת כיום הקהילה המוסלמית הגדולה ביותר בעולם). השלטון המוסלמי באזורים הללו הגיע רק לאחר שחלקים נרחבים ומשמעותיים של האוכלוסייה באזורים הללו התאסלמו.
בהווה
כיום, במדינות שבהן האסלאם היא הדת השלטת, קיימת חדירה של דוקטרינות האסלאם כמעט בכל תחומי החיים וחיי הפרט.
על אף שבמרבית מדינות המערב כיום קיימת מדיניות סובלנית לכל הדתות, ארגונים ואישים בולטים שונים בעולם המערבי, בעיקר פוליטיקאים מן הימין הקיצוני, מתייחסים למספר ההולך וגדל של המהגרים המוסלמים במדינות מערב אירופה בעשורים האחרונים ולתהליך האסלאמיזציה המתרחש במדינותיהם כתופעה שלילית ואף מסוכנת וטוענים באופן מוצהר כי יש להתנגד להתפשטות האסלאם במדינותיהם (ראו לדוגמה ז'אן-מארי לה פן ו-חרט וילדרס).
המתנגדים להתפשטות של האסלאם באירופה מצביעים על המחלוקת והחיכוכים הקיימים כיום בין האוכלוסייה המקומית למהגרים המוסלמים השמרנים בנושאים חברתיים ובשל החשש הקיים מצמיחה מהירה של הקהילות המוסלמיות באירופה בשל שיעורי הילודה הגבוהים יחסית של האוכלוסייה המוסלמית, בניגוד לשיעורי הילודה הנמוכים המאפיינים את האוכלוסייה בעולם המערבי – מגמה אשר עלולה להשפיע בעתיד באופן מהותי על אורח החיים החילוני-מערבי אשר קיים במדינות הללו כיום.
ראו גם
אסלאמיזציה34247951Q931510