שפות באמריקה הצפונית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

השפות המדוברות באמריקה הצפונית כוללות את שפותיהם של העמים הילידיים ביבשת, וגם את שפות השלטונות הקולוניאליים האירופאיים. השפות המדוברות ביותר באמריקה הצפונית (כולל אמריקה המרכזית והקריביים) הן אנגלית, ספרדית ובמידה פחותה יותר צרפתית. כמו כן, בעיקר בקריביים, מדוברות שפות קריאוליות שמושפעות מהשפות הללו.

שפות ילידיות

ערך מורחב – שפות ילידי אמריקה
 

אמריקה הצפונית היא בית למשפחות שפות רבות ומספר שפות מבודדות. בצפון הארקטי, מדוברות שפות אסקימו-אלאוט (אנ') מאלסקה עד לגרינלנד. המשפחה הזו כוללת את השפה האלאוטית בהאיים האלאוטיים, שפות יופיק (אנ') באלסקה והמזרח הרחוק הרוסי, והשפות האינואיטיות באלסקה, יוקון, הטריטוריות הצפון-מערביות, נונאווט וגרינלנד.[1]

שפות ממשפחת נא-דנה (אנ'), שמתוכן הנפוצות ביותר הן שפות אתבסקה, כוללות את השפות של מרכז ומזרח אלסקה וצפון-מזרח קנדה, וכמו כן גם את משפחות השפות האפאצ'יות (אנ') בדרום-מערב ארצות הברית.[2] השפות האלגיות (אנ'), שכוללות את ענף השפות האלגוקניות (אנ') הגדול, נמצאות בקנדה ובארצות הברית. הן כוללות את שפות הקרי, אוג'יבווה (אנ') שפת מי'קמק (אנ') ושפת בלאקפוט (אנ').[3] שפות אירוקוי (אנ') שולטות באזור סביב נהר סנט לורנס ובאגמים הגדולים המזרחיים, וכוללות גם את צ'ירוקי.[4] השפות הסיואניות (אנ'), כולל שפות קרואו (אנ') וסיו (אנ'), נפוצות על המישורים הגדולים.[5] משפחות שפות קטנות רבות מדוברות בצפון מערב האוקיינוס השקט, מקולומביה הבריטית ועד קליפורניה.[6]

שפות יוטו-אצטקיות נמצאות ברחבי מערב ארצות הברית, צפון ומרכז מקסיקו, ודרומה עד אל סלבדור; הן כוללות בין השאר את שפות הופי (אנ') או'אודהם (אנ') ו- נאוואטל.[7] משפחות גדולות אחרות במקסיקו כוללות את שפות המאיה (המדוברות גם בבליז ובגואטמלה), [8] שפות מיהיי-זוקיי (אנ'),[9] ושפות אוטו-מנגיאניות (אנ'). [10] באיים הקריביים שפות אראוואק היו נפוצות בעבר, אך כיום הן מוגבלות לשפת גריפונה (אנ') במרכז אמריקה; המשפחה עדיין מיוצגת היטב בדרום אמריקה.[11] שפות צ'יבצ'ניות (אנ') מדוברות בקוסטה ריקה ובפנמה, כמו גם בדרום אמריקה.

שפות זרות

השפה המדוברת ביותר באמריקה הצפונית היא אנגלית, והבאות אחריה בשכיחות הן ספרדית וצרפתית. שלוש השפות הללו הובאו לאמריקה הצפונית כתוצאה מקולוניזציה של היבשת על ידי מתיישבים קולוניאליים מאירופה.

אנגלית היא השפה העיקרית בארצות הברית, קנדה, ברמודה ואיי קיימן, והיא מדוברת לצד שפות קריאוליות המבוססות על אנגלית (אנ') באנגווילה, אנטיגואה וברבודה, איי בהאמה, ברבדוס, בליז, גרנדה, ג'מייקה, מונסראט, סנט קיטס. ונביס, סנט וינסנט והגרנדינים, טרינידד וטובגו, איי טורקס וקייקוס ואיי הבתולה.[12] זוהי גם השפה הרשמית של דומיניקה וסנט לוסיה, שם מדוברת גם קריאולית אנטילית (אנ') המבוססת על צרפתית.

ספרדית היא השפה העיקרית במקסיקו ובכל מרכז אמריקה מלבד בליז, ובנוסף גם בקובה, ברפובליקה הדומיניקנית ובפוארטו ריקו (בה מדוברת גם אנגלית); היא מדוברת גם בארצות הברית.[13]

צרפתית היא השפה הדומיננטית בקוויבק ובסן-פייר ומיקלון, והיא מדוברת גם במניטובה, אי הנסיך אדוארד, אונטריו, ניו ברונסוויק, נובה סקוטיה, מיין, ניו המפשייר, ורמונט ולואיזיאנה. היא מדוברת לצד שפות קריאוליות מבוססות צרפתית בסנט לוסיה, דומיניקה, גוודלופ, האיטי, מרטיניק, סנט ברתלמי, ובצד הצרפתי של סן מרטן.[14] צרפתית היא אחת משתי השפות הרשמיות של קנדה.

רוסית דוברה פעם באלסקה כשפת השלטון והמסחר ושפת המתיישבים הרוסים שם שהתערבבו לעיתים קרובות עם המקומיים (מספרם היה פחות מאלף), ויצרו אוכלוסייה רב-גזעית ניכרת. השימוש בשפה החל להידרדר לאחר שארצות הברית רכשה את אלסקה מהאימפריה הרוסית. למרות זאת, השפה, שנקראת "רוסית ישנה" בפי דובריה, עדיין מדוברת כיום בחלקים של אלסקה כמו נינילצ'יק (אנ') וקודיאק ידי צאצאי המתיישבים הרוסים וילידי אלסקה שעברו רוסיפיקציה. הניב ידוע בשל אוצר המילים הרוסי הארכאי שלו והשפעות השפות הילידיות עליו. רובם המכריע של דוברי הניב הדוברים הם קשישים, כך שהניב הרוסי הייחודי הזה נמצא בסכנת הכחדה.[15] בנוסף, שפה קריאולית-רוסית דוברה פעם בכמה מהאיים האלאוטיים. רק מספר דוברים קשישים עדיין דוברים אותה. בשל הגירה מרוסיה בעשורים האחרונים, השפה הרוסית חזרה להיות מדוברת בקרב חלק מאוכלוסיית אלסקה.

אף על פי שאף מדינה גרמנית לא שיחקה תפקיד מרכזי בקולוניזציה האירופית ביבשת אמריקה, אנשים בני העם הגרמני כן הקימו מושבות משלהם. הניבים הפנסילבני, ההוטרי והטקסני של השפה הגרמנית, שכולם התפתחו באמריקה הצפונית, כמו גם שפת פלאוטדיץ' (אנ') מבוססת הגרמנית, מדוברים כולם על ידי צאצאים של מתנחלים אלה בארצות הברית, קנדה ומקסיקו.

שפות אחרות שמדוברת ביבשת כוללות את השפה הדנית בגרינלנד,[16] שם היא מדוברת על ידי כמעט כל התושבים (בעיקר כשפה שנייה) בשל מאות שנים של קולוניזציה בידי דנמרק. הדנית הייתה פעם שפת הממשל של איי הבתולה של ארצות הברית לפני רכישתם בידי ארצות הברית. הולנדית נמצאת בארובה ובאנטילים ההולנדיים, שם היא מדוברת לצד שפה קריאולית פורטוגזית בפפיאמנטו. כיום, חיים באמריקה הצפונית מהגרים רבים שדוברים שפות רבות מרחבי העולם. שפות היסטוריות ראויות לציון שמדוברות הן שפת גאלה (אנ'), שפה קריאולית מבוססת אנגלית שמדוברת בארצות הברית, וקצ'ואה.

הודים הובאו לקריביים מדרום אסיה באמצע המאה ה-19 עד תחילת המאה ה-20 כדי לעבוד על מטעי קנה הסוכר, פולי הקקאו, האורז ופולי הקפה לאחר ביטול העבדות. הינדוסטנית קריבית מדוברת על ידי הודים-קריביים באיים באיים קריביים כמו טרינידד וטובגו וג'מייקה שבה רוב ההודים מגיעים מצפון הודו. טמילית וטלוגו דוברו כלינגואה פרנקה של התושבים ההודים באיים כמו מרטיניק וגוודלופ, שם רוב ההודים מגיעים מדרום הודו (דוברי שפות דראווידיות). הגירה החל משנות השישים מהודו לקנדה וארצות הברית הפכה את השפות ההודיות במדינות אלה לשכיחות יותר. כיום הינדי, אורדו ושפות נוספות מדרום אסיה מדוברות ברחבי אמריקה הצפונית.

ראו גם

עיינו גם בפורטל

פורטל בלשנות ושפות הוא שער לכל הנושאים הקשורים חקר השפות. הפורטל מציג את תחומי השפה והבלשנות בהם פונולוגיה, מורפולוגיה, כתב, אישים ועוד.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Eskimo–Aleut Language Family, accessed 2007-08-31.
  2. ^ Athabaskan (Na-Dene) Language Family, accessed 2007-08-31.
  3. ^ Algonquian Language Family, accessed 2007-08-31.
  4. ^ Iroquoian Languages, accessed 2007-08-31.
  5. ^ Parks, Douglas R.; Robert L. Rankin (2001). "The Siouan languages". In R. J. DeMallie (ed.). Handbook of North American Indians: Plains. Vol. 13, Part 1. Washington, D.C.: Smithsonian Institution. pp. 94–114. ISBN 0-16-050400-7.
  6. ^ Mithun, Marianne (1999). The languages of Native North America. Cambridge University Press. ISBN 0-521-23228-7.
  7. ^ Uto-Aztecan Language Family, accessed 2007-08-31.
  8. ^ Mayan Language Family, accessed 2007-08-31.
  9. ^ Mixe–Zoque Language Family, accessed 2007-08-31.
  10. ^ Otomanguean stock, accessed 2007-08-31.
  11. ^ Tronco de lenguas Arawak o Arahuaco, accessed 2007-08-31.
  12. ^ Holm, John A. (1989). Pidgins and Creoles. Cambridge University Press. pp. 444–84. ISBN 0-521-35940-6.
  13. ^ Ethnologue report for Spanish, accessed 2007-08-31.
  14. ^ Ethnologue report for French, accessed 2007-08-31.
  15. ^ Golovko, Evgeny. 2010. "143 Years after Russian America: the Russian language without Russians"(הקישור אינו פעיל, December 2017). Paper read at the 2010 Conference on Russian America, Sitka, Alaska, August 20, 2010.
  16. ^ Ethnologue report for Greenland, accessed 2007-08-31
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31988625שפות באמריקה הצפונית