רבי משה מזלושין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי משה מזלושין
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה ה'תקמ"ט
פטירה כ"ט בתמוז ה'תקצ"א (בגיל 42 בערך)
מקום פעילות זלושין
תחומי עיסוק חסד, מחשבת ישראל
חיבוריו משפט צדק; תיקוני שבת; סיפורי נפלאות
בת זוג אסתר
אב גרשון
צאצאים רבי יוסף מדווארט
חותן רבי יחיאל מיכל מזלושין

רבי משה מזלושין[1] (ה'תקמ"ט - כ"ט בתמוז ה'תקצ"א) היה רבה של זלושין בפולין ומוהל. מחבר ספר משפט צדק.

ביוגרפיה

נולד לגרשון. נשא את אסתר בת רבי יחיאל מיכל הכהן מזלושין, בנו של רבי שמואל מלאסק[2]. נהג בקביעות לקום בחצות הלילה גם בשבתות וימים טובים. את סדרי לילותיו החל באמירת תיקון חצות בבית הכנסת והמשיך בלימוד ספר הזוהר וזמרה עד לתפילת שחרית. יצחק אלפסי כתב שהיה תלמיד החוזה מלובלין ובהמשך אדמו"ר בעצמו[3], אך חזר בו בחיבור מאוחר יותר משום שכלל לא היה חסיד[4].

עסק רבות בהכנסת כלה, ביקור חולים ומילה. הקים בזלושין חבורות שעסקו בגמילות חסדים, אמירת תהילים ולימוד תורה. יזם ומימן הקמת מצבה חדשה על קברו של המגלה עמוקות.

נפטר במגפת הכולרה בשנת תקצ"א. בנו הוא רבי יוסף רבה של דווארט מחסידי קוצק. נכדתו בת בתו[5] הייתה נשואה לרבי דוד דוב טאוב רבה של דוברז'ינסק.

ספריו

  • סידור תיקון שבת, ליקוטים בענייני תשובה ושבת. צירוף החיבור לסידור התפילה היה מפני זילות העיסוק בלימוד ענייני תשובה, ותקוות המחבר הייתה להרבות את העיון בחיבור אגב השימוש בספר הנפוץ. הסידור נדפס בוורשה בשנת תקפ"ז עם הסכמת רבי עקיבא איגר.
  • ספורי נפלאות, סיפור יציאת מצרים על פי מדרשי חז"ל כדי לפשטם. הספר נכתב במטרה לסייע בסיפור לבני הבית ולהגדיל את שבח ה'. החיבור הודפס לאחר פטירת המחבר בשנת תקצ"ג, בתוך הגדה של פסח "גאולת ישראל". במשך השנים תורגם הספר ליידיש וצורף להגדות שונות.

לקריאה נוספת

  • הרב מאיר ישעיה מייזלר, "אבל משה", בתוך: משפט צדק תק"ץ, בתוך משפט צדק מהדורת תשס"ח ובתוך נר דוד תשס"ג (עם פירוש ביידיש).

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ יש שהחליפו בינו לבין רבי משה מזאלשין, אביו של רבי יעקב אהרן ינובסקי רבה של אלכסנדר. ראו לדוגמא אצל רבי שלום יחזקאל שרגא רובין-הלברשטאם, פנת יקרת, ניו יורק תשכ"ח, עמ' 123. ראו עוד בעניין זה בקובץ נחלת צבי, חלק ד' תשנ"א, עמ' קנא-קנב.
  2. ^ ראו אודותיו אצל פינחס זליג גליקסמאן, "הרב ר' שמואל הכהן", בתוך: עיר לסק וחכמיה, עמ' כ'-כ"ו, לודז תרפ"ו.
  3. ^ ספר החוזה מלובלין עמ' רע"א
  4. ^ תשעים שרים, חלק ב' עמ' 381-382
  5. ^ שהייתה נשואה לרבי מאיר יוסקוביץ
  6. ^ יש משערים כי אין הבדל בין מהדורת ברסלאו תק"ץ למהדורת קראטשין תר"ו, ראו קובץ נחלת צבי, חלק ד' תשנ"א, עמ' קנא-קנב.