עראייס
עראייס, תל אביב 2019 | |
מאכלים | |
---|---|
מוצא | אזור המזרח התיכון, בעיקר סוריה, ירדן, ולבנון |
אופן הגשה | מתאבן |
מרכיבים עיקריים | פיתה, בשר טחון |
עראייס או ערוסה או עראיס או אל-אראיס (בערבית: اكلة العرايس) הוא מאכל שמקורו מהמטבח השאמי (לבנטיני)[1]. המנה נפוצה באזור המזרח התיכון, בעיקר סוריה, ירדן, ולבנון. המאכל מבוסס על פיתה משוחה בשומן ממולאת בבשר טחון[2].
מרכיבים
עראייס צמחוני/טבעוני לרוב יכיל סייטן או תפוחי אדמה וקטניות שונות. ניתן להגיש את העראייס בליווי של ירקות שונים, סלט עגבניות, טחינה, עמבה ועוד[3].
שם המאכל, מקור ומאפיינים
המילה 'עראיס' היא גרסת רבים של 'ערוס' (عروس), 'כלה' בערבית[4].
מקור השם הוא במדינות ערביות ובשבטים מסוימים בהם נהגו להגיש מאכל זה לכבוד נשואים טריים[5].
המאכל נפוץ באזור המזרח התיכון, ישראל, אזור סוריה, לבנון ועוד. גם במרוקו ובעיראק יש גרסאות מקומיות למנה זו.
העראייס נחשב לאחד המאכלים הסוריים והלבנונים המפורסמים ביותר בעולם הערבי, ניתן להכין אותו עם בשר או עוף, ארוחה משולבת. הוא נחשב למאכל קל להכנה, המרכיבים שלו יחסית נפוצים וניתן למצוא אותם בזמינות גבוהה יחסית ברחבי המזרח התיכון והאזור. ניתן להכין עראייס על גז או על גריל פחמים.
העראייס יכול להיות מוגש על רבעי פיתה ממולאים בעיסות בשר מתובלות שונות, אשר עוברים צלייה באש. כתוצאה מכך, מתקבלת פיתה צלויה היטב מבחוץ אשר סופגת חלק מטעמי הקציצה, בעוד והחלק הפנימי של המאכל, הקציצה, שומרת על המיצים שלה ולא מתייבשת[4].
המאכל היה קיים בארץ בעיקר במסעדות ערביות בצפון. בשנת 2016 החלו להגיש את העראייס צלוי על גריל כמנת ביניים במסעדה בתל אביב. משם המנה הפכה לאוכל רחוב פופולרי בישראל, במסעדות, דוכני רחוב ועוד[1]. בישראל ישנם דוכנים רבים ומסעדות שכוללים עראיס בתפריט, בדרך כלל עראיס יופיע בתפריט כמנה ראשונה. רבעי הפיתה הממולאים בבשר הפכו נפוצים בנוף מאכלי הרחוב הישראלים[6].
נוף עתאמנה אסמאעיל: " (...) המנה הפכה ללהיט בישראל, אולי בעצם זה ניצחון של המטבח הערבי. קוראים לה "ערוסה", סנדוויץ' בסוריה. זו מנה שנפוצה מאוד בקצביות (...) ברמאללה ובטולכרם כל קצבייה מוציאה מנגל בחוץ, לוקחים פיתה דקה, מורחים בשמן זית וממלאים בבשר טחון. מרוב שזה קל אתה יכול לאכול 4–5 כאלו (...)"[7] .
ראו גם
קישורים חיצוניים
עיינו גם בפורטלים: | |||
---|---|---|---|
המזון | |||
פורטל המזרח התיכון |
- מדוכני רחוב למסעדות יוקרה: איך הפך העראיס למאכל פופולרי?, עמית אהרונסון, שיטת השקשוקה, החדשות 13
- אז איך באמת מכינים עראייס? הארץ
- מתכון: עראייס בשר בטוסטר, וואלה
- וידאו, מתכון מצולם: עראיס: חצאי פיתות קטנות צלויות, ערוץ היוטיוב של רשת שופרסל
- מתכון לקלאסיקה מהמטבח הערבי הביתי, עראייס של מאיר אדוני, מתכון, הארץ אוכל
- עראיס טלה של אונזה, מאת מולי מגריסו ואריק דרחני, השולחן
- ערייס מושלם על המנגל, מאת מושי אדלר, אוכל רחוב
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 מאת יואב רבינוביץ', עראייס מחניודה: עיצוב מפונפן ומנה טעימה אבל קמצנית, באתר טיים אאוט, 2019-05-27
- ^ כך תכינו את המנה של השנה: עראייס, באתר ynet, 2016-07-23
- ^ מתכון: עראייס | מתכוני בשר, באתר mako
- ^ 4.0 4.1 'עראיס': הסיבה לבקר בשוק מחנה יהודה| ביקורת מסעדות, באתר סרוגים, 2018-05-10
- ^ لماذا سميت اكلة العرايس بهذا الاسم - إسألنا, isalna.com
- ^ הרוס על "ערוסה": הדוכן החדש ששובר את השוק, באתר www.haaretz.co.il
- ^ "השפים הישראלים לא המציאו שום דבר", באתר ynet, 2019-10-11
31184008עראייס