סביח
סביח הוא מאכל עממי יהודי-עיראקי שקנה אחיזה רחבה בישראל. מרכיבי הסביח מהווים את ארוחת הבוקר המסורתית של יהודי עיראק בבוקר שבת. הסביח בישראל נבדל מארוחה זו בכך שכל המרכיבים מוכנסים לפיתה בניגוד לארוחה המסורתית שבה היו המרכיבים מוגשים על מגש גדול.
הסביח נמכר בבתי עסק רבים ברחבי ישראל, אם כי המאכל מוכר יותר באזור מרכז הארץ.
מרכיבי הסביח
פיתה (או חלה) ובתוכה:
- חציל מטוגן
- ביצה קשה (לרוב חומה)
- חומוס
- טחינה
- סלט ירקות
- עמבה
- סחוג
- מלפפון חמוץ
- פטרוזיליה טרייה וקצוצה
- בצל טרי קצוץ בתוספת סומאק ומיץ לימון
- תפוח אדמה מבושל (בחלק מהגרסאות)
שם המאכל
מקור השם בשמו של הראשון שמכרו בארץ, סביח (צבי) חלבי.[1] לפי גרסה נוספת מקור השם הוא בראשי התיבות "סלט, ביצה, חציל" או "סלט, ביצה, יותר חציל". זהו ככל הנראה פרוש הומוריסטי, ולכן, ראשי תיבות אלו מהווים ראשי תיבות בדיעבד.
מכירת סביח בישראל
המאכל נמכר לראשונה בישראל בשנת 1961 בדוכן קטן ברחוב עוזיאל ברמת גן.[2] בעל העסק, עולה בשם סביח (צבי) חלבי זכה להצלחה והעתיק את הדוכן למבנה קבוע כ-500 מטר מהמקום המקורי, שם ממוקם הסביח הראשון בישראל עד היום. הדוכן היה למעשה מבנה קטן בגן בר-אילן כאמור ברח' עוזיאל, בין רחוב החי"ל לרחוב טרומן ומולו הייתה תחנת היציאה של קו 63. נהגי דן בקו 63, בהגיעם מתל אביב נהגו לעצור את האוטובוס מול הקיוסק, לפתוח את הדלת, לצעוק: "סביח תכין לי מנה" ולהמשיך במעלה רחוב עוזיאל על מנת לבצע סיבוב פרסה ולשוב ולחנות בתחנת היציאה של הקו עד שיקבלו את מנתם.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: סביח |
- רונית ורד, האמיתי והמקורי: כיצד בא הסביח לעולם?, באתר הארץ, 13 בדצמבר 2017
- יעל גרטי, אין כמו, אין כמו עמבה: מדריך הסביח - מדן ועד אילת, באתר ynet, 12 בנובמבר 2006
- שרי אנסקי, סביח אל-ח'יר: המתכונים לסביח בלתי מנוצח, באתר nrg, 14 באוגוסט 2010
- רפי כהן, מי צריך מתכון לסביח? רפי כהן עם מתכון, באתר ynet, 27 באוקטובר 2015
הערות שוליים
- ^ ליה אור, השם הוא טאטן. סטפני טאטן, באתר מאקו, 16 באוקטובר 2011
- ^ איתי להט, עודאי וקוסאי, באתר וואלה!, 3 בינואר 2007
עיינו גם בפורטלים: | |||
---|---|---|---|
המזון | |||
פורטל המזרח התיכון |
23613467סביח