סביח

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סביח

סביח הוא מאכל עממי יהודי-עיראקי שקנה אחיזה רחבה בישראל. מרכיבי הסביח מהווים את ארוחת הבוקר המסורתית של יהודי עיראק בבוקר שבת. הסביח בישראל נבדל מארוחה זו בכך שכל המרכיבים מוכנסים לפיתה בניגוד לארוחה המסורתית שבה היו המרכיבים מוגשים על מגש גדול.

הסביח נמכר בבתי עסק רבים ברחבי ישראל, אם כי המאכל מוכר יותר באזור מרכז הארץ.

מרכיבי הסביח

פיתה (או חלה) ובתוכה:

שם המאכל

מקור השם בשמו של הראשון שמכרו בארץ, סביח (צבי) חלבי.[1] לפי גרסה נוספת מקור השם הוא בראשי התיבות "סלט, ביצה, חציל" או "סלט, ביצה, יותר חציל". זהו ככל הנראה פרוש הומוריסטי, ולכן, ראשי תיבות אלו מהווים ראשי תיבות בדיעבד.

מכירת סביח בישראל

דוכן סביח בתל אביב

המאכל נמכר לראשונה בישראל בשנת 1961 בדוכן קטן ברחוב עוזיאל ברמת גן.[2] בעל העסק, עולה בשם סביח (צבי) חלבי זכה להצלחה והעתיק את הדוכן למבנה קבוע כ-500 מטר מהמקום המקורי, שם ממוקם הסביח הראשון בישראל עד היום. הדוכן היה למעשה מבנה קטן בגן בר-אילן כאמור ברח' עוזיאל, בין רחוב החי"ל לרחוב טרומן ומולו הייתה תחנת היציאה של קו 63. נהגי דן בקו 63, בהגיעם מתל אביב נהגו לעצור את האוטובוס מול הקיוסק, לפתוח את הדלת, לצעוק: "סביח תכין לי מנה" ולהמשיך במעלה רחוב עוזיאל על מנת לבצע סיבוב פרסה ולשוב ולחנות בתחנת היציאה של הקו עד שיקבלו את מנתם.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ליה אור, ‏השם הוא טאטן. סטפני טאטן, באתר ‏מאקו‏‏, ‏‏16 באוקטובר 2011‏
  2. ^ איתי להט‏, עודאי וקוסאי, באתר וואלה!‏, 3 בינואר 2007
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23613467סביח