סטיביה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןסטיביה
Stevia rebaudiana flowers.jpg
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: אסטראים
משפחה: מורכבים
סוג: סטביה
מינים

כ-240 מינים, כולל

  • Stevia rebaudiana (המשמש לייצור ממתיקים),
  • Stevia eupatoria
  • Stevia ovata
  • Stevia plummerae
  • Stevia salicifolia
  • Stevia serrata
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Stevia

סטביה (שם מדעי: Stevia) הוא סוג של צמחים בעלי פרחים ממשפחת המורכבים. הסוג כולל כ-240 מינים של שיחים וצמחים עשבוניים, הנפוצים בדרום ומרכז אמריקה. אחד ממיניו, סטביה רבאודיאנה,[1] מגודל לשם מיצוי חומרי המתקה המצויים בעליו. מין זה של סטביה כולל מספר חומרי המתקה סטיביולים, בעלי עוצמת המתקה הנעה מפי 100 ועד פי 300 מסוכרוז. ניתן לייצר ממתיקים טבעיים מחומר המתקה אחד או יותר, לפי עוצמת ההמתקה וטעם הלוואי. למיצוי עלי סטיביה השפעה זניחה על רמת הגלוקוז בדם של אדם הצורך את החומר, ועל כן נחשב כממתיק נטול קלוריות.

מקור השם

הסוג נקרא על שמו של הרופא והבוטנאי הספרדי פדרו חאימה אסטבה (Pedro Jaime Esteve) בן המאה ה-16. הסוג תועד לראשונה בשנת 1797 על ידי הבוטנאי הספרדי אנטוניו חוזה קאוונילס (Antonio José Cavanilles).

שימוש כממתיק

השימוש בצמח כממתיק נעשה בכמה אופנים - שימוש בעלים טריים או מיובשים, מיצוי מימי של העלים ואבקות. המתיקות של העלים המיובשים היא פי 10–15 משל סוכר.[2] באמצעות תהליכים כימיים ניתן לבודד את חומרי ההמתקה שבסטיביה. לחלק מחומרי ההמתקה טעם לוואי ניכר של אניס, שומר פשוט או שוש. מבין חומרי ההמתקה המצויים בסטיביה, ארבעה משמשים לייצור תחליפי סוכר:

  • סטיביוזיד - stevioside (מתוק פי 250–300 מסוכרוז). מהווה כ-5-10% ממשקלו היבש של הצמח.
  • רבודיוזיד A - או rebaudioside A (מתוק פי 350–450 מסוכרוז) יחסית בעל פחות טעם לוואי. מהווה 2-4% ממשקלו היבש של הצמח.
  • רבודיוזיד C, או rebaudioside C, מהווה בין אחוז לשני אחוזים ממשקלו היבש של הצמח.
  • דולקוזיד A או dulcoside A, מהווה בין חצי אחוז לאחוז ממשקלו היבש של הצמח.

רבודיוזיד B, D ו-E מצויים אף הם בעלי הסטביה, אך לרוב אינם בשימוש בייצור תחליפי סוכר. הסטיביוזיד והרבודיוזיד בודדו לראשונה על ידי שני כימאים צרפתים בשנת 1931. תחליף הסוכר הראשון שיוצר מהם לשימוש מסחרי היה ב-1971 ביפן, על ידי התאגיד מוריטה קגאקו קוגיו (Morita Kagaku Kogyo Co). התחליף עדיין מצוי בשימוש פופולרי ביפן, וקיים בגרסת תוסף מזון מאושר בקנדה. בחלקים מסוימים בדרום אמריקה, נוהגים להמתיק את משקה המאטה בעזרת עלי הסטיביה.

רביאנה (Rebiana) הוא שמו המסחרי של ממתיק נטול קלוריות המבוסס בעיקר על רבודיוזיד A או Reb-A בקיצור. Truvia הוא שם המותג של ממתיק המופק מרביאנה ורבי-כהלים נוספים, שפותח על ידי תאגיד קרגיל וחברת קוקה-קולה. PureVia הוא שמו של מותג מקביל שפותח בשיתוף פפסי קולה.

נכון לדצמבר 2008 אישר ה-FDA האמריקני תוספי מזון המכילים REB-A וממתיקי סטיביה אחרים[3] על בסיס "נחשב כבטוח" (Generally Recognized as Safe). האישור גרם לחברות משקאות גדולות בארצות הברית כמו קוקה-קולה ופפסיקו לצרוך כמויות גדולות מהצמח להמתקת מוצריהן. שוק הסטיביה העולמי, שלא היה ערוך דיו לשינוי בצריכה, נקלע למחסור שהשפיע גם על צרכני הסטיביה לתעשיית תוספי המזון בישראל. כדי לפתור את המחסור הקימו בארץ שדות גידול מסודרים של סטיביה במושב דלתון, במושבה יבנאל, ובקיבוץ מירב שיספקו חומרי גלם עבור יצרני תוספי מזון מקומיים.

מחקרים שבוצעו בעשור השני של המאה ה-21 לא מצאו סיכונים בשימוש בסטיביה בכמויות סבירות[4][5]. עם זאת, יש הטוענים כי תמציות הסטיביה המרוכזות עלולות לגרום נזק בריאותי חמור.[6]

תפוצה

סוג הסטביה כולל כ-240 מינים, רובם באזור דרום ומרכז אמריקה וחלקם פרושים עד צפון מקסיקו, ואף חלקים דרומיים בארצות הברית, כגון ניו מקסיקו, אריזונה וטקסס. המין סטביה רבודיאנה מגודל למטרות חקלאיות בסין, קוריאה, יפן ומלזיה. הוא נמכר למאכל (כתוסף מזון או ממתיק) גם בחלקים מדרום אמריקה (ברזיל, קולומביה, פרו, אורוגוואי ופרגוואי), איי סנט קיטס ונוויס וישראל.

שתיל סטיביה

מינים בולטים

שם קיצור הבוטניקאי המגדיר בסוגריים.

  • Stevia amambayensis (B.L.Rob).b
  • Stevia ammotropha (B.L.Rob).b
  • Stevia amplexicaulis (Hassl).b
  • Stevia apensis (B.L.Rob).b
  • Stevia aristata (D. Don ex Hook. & Arn).b
  • Stevia villaricensis (B.L.Rob).b
  • Stevia balansae (Hieron).b
  • Stevia breviaristata (Hook. & Arn).b
  • Stevia catharinensis (Cabrera).b
  • Stevia commixta (B.L.Rob).b
  • Stevia cuneata (Hassl).b
  • Stevia entreriensis (Hieron).b
  • Stevia estrellensis (Hassl. ex B.L.Rob).b
  • Stevia eupatoria (Spreng).b
  • Stevia leptophylla (Baker).b
  • Stevia selloi (Spreng).b
  • Stevia parvifolia (Hassl).b
  • Stevia purpurea (Pers).b
  • Stevia rebaudiana (Bertoni).b
  • Stevia rojasii (Hassl).b
  • Stevia sabulonis (B.L.Rob).b
  • Stevia satureiifolia (Lam.).b
  • Stevia selloi (Spreng).b
  • Stevia serrata (Cav).b
  • Stevia spathulata (Cabrera).b
  • Stevia sphacelata (Nutt. ex Torr).b
  • Stevia veronicae (DC).b
  • Stevia villaricensis (B.L.Rob).b

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סטיביה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ אופיין על ידי הבוטניקאי השווייצרי מויסס סנטיאגו ברטוני (Moisés Santiago Bertoni) וקרוי לעיתים על שמו.
  2. ^ סטיביה, מתיקות טבעית רבת עוצמה מאת יעל קחל. עבודה המוגשת למדען הראשי
  3. ^ Stevia sweetener gets US FDA go-ahead
  4. ^ Goyal, S.K.; Samsher; Goyal, R.K. (בפברואר 2010). "Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: A review". Int J Food Sci Nutr. 61 (1): 1–10. doi:10.3109/09637480903193049. PMID 19961353. {{cite journal}}: (עזרה)
  5. ^ Ulbricht, C.; Isaac, R.; Milkin, T.; Poole, E.A.; Rusie, E.; et al. (באפריל 2010). "An evidence-based systematic review of stevia by the Natural Standard Research Collaboration". Cardiovasc Hematol Agents Med Chem. 8 (2): 113–127. doi:10.2174/187152510791170960. PMID 20370653. {{cite journal}}: (עזרה)
  6. ^ סטיביה – האמנם תחליף הסוכר "הטבעי" הטוב ביותר? מאת הפרופ' חיים גמליאל
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0