נשי ובנות חב"ד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף נשי חב"ד)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
יש להשלים ערך זה: בערך זה חסר תוכן מהותי.
הנכם מוזמנים להשלים את החלקים החסרים ולהסיר הודעה זו. שקלו ליצור כותרות לפרקים הדורשים השלמה, ולהעביר את התבנית אליהם.
לוגו של ארגון נשי ובנות חב"ד בישראל

ארגון נשי ובנות חב"ד (מכונה בקיצור: נשי חב"ד) היא הארגון עולמי של נשות חב"ד. לארגון מאות סניפים ברחבי העולם, בעיקר בישראל ובארצות הברית. הארגון מפעיל את תנועת הנוער 'בת מלך', את ארגון הסיוע 'שפרה ופועה' ומיזמים נוספים.

היסטוריה

הארגון נוסד בשנת תשי"ב, 1952 בניו יורק על ידי רבי מנחם מנדל שניאורסון, זמן קצר לאחר שמונה למנהיג תנועת חב"ד. הארגון היה ראשון מסוגו במגזר החרדי, בכך שהתמקד בנשים עצמן, ומטרותיו לא היו גיוס כספים או פעילויות עזר לארגונים הגבריים. והיה בין ארגוני הנשים הראשונים שקמו בארצות הברית[1].

מטרת הארגון היא העצמה נשית, בין השאר באמצעות לימודי תורה וחסידות[2]. הרבי חלק נחרצות על עמדתם של זרמים מסוימים ביהדות שיש להגביל את לימוד התורה לגברים בלבד, וטען כי הלימוד הנשי של תורה וחסידות מספק תוכן ומשמעות לדרך החיים היהודית הנשית, על ידי הדגשת התפקידים והכוחות הנשיים הייחודיים.

בנוסף מפעיל הארגון תוכניות להבאת יופי התורה והמצוות לידיעתם של אחרים, בעיקר נשים ובנות, חסרות רקע יהודי או תורני[3].

הרבי ייחס חשיבות רבה להתפתחות הארגון, ואף נטל חלק בעצמו בוועידות השנתיות של הארגון שנערך בבית מדרשו שבניו יורק[4]

הארגון מפעיל סמינרים ותוכניות עולמיות לבנות מגיל בית הספר ועד זקנה. מתנועת נוער והדרכת כלות, ועד פעילויות ושיעורים לקשישות. במאות קהילות ברחבי העולם, ארגון נשי חב"ד נותן חסותו ל"שבוע האישה היהודייה". אלפי נשים מכל גוני הקשת נפגשות יחד בוועידות של נשי חב"ד כדי ללמד וללמוד, לתת ולקבל השראה, ולקבוע את האג'נדה של הארגון בשנה הקרובה.

חטיבת בנות חב"ד, מארגנת פעילויות מקבילות עבור בנות בגילאים צעירים.

הארגון בישראל

הרב זושא וולף מרצה בכנס של נשי חב"ד בשנת תשע"א

הארגון מפעיל פעילות תרבותית וחברתית ענפה לנשות ובנות חב"ד בישראל, ופעם בשנה מקיים כנס ארצי לכלל הפעילות והחברות בארגון[5]. הארגון מעודד ומפעיל פעילות חינוכית, ומפגשי יהדות לנשים, שבהם הנשים לומדות מתורת החסידות ועורכות התוועדויות[6].

מטה הארגון בישראל פועל במרכז צעירי אגודת חב"ד בכפר חב"ד, ומחולק ל-12 מחלקות, הפונות לנשים בכל הגילאים והתקופות. כל בנות חב"ד בישראל חברות בארגון[5] או במיזמי הבת. מידי מספר שנים מתקיימות בחירות דמוקרטיות לתפקיד יו"ר הארגון[דרוש מקור]. בבחירות שנערכו בשנת 2012, נבחרה ציפורה וישצקי לתפקיד היו"ר[7].

'שפרה ופועה'

נשי חב"ד מפעילות ארגון עזרה ליולדות בשם 'שפרה ופועה' התומך מדי שנה באלפי יולדות[8].

הפעילות כוללת הכנת ארוחות חמות ליולדות ולמשפחותיהן, שירותי שמרטפות בהתנדבות לילדיהן של היולדות ולעיתים גם סיוע במשק הבית ועוד. אחת המטרות המרכזיות של הארגון היא עידוד הילודה. פעם בשנה במוצאי שבת פרשת שמות מתקיים כנס הצדעה לארגון.

די אידישע היים

רבעון 'די אידישע היים' הוא ביטאון שיוצא לאור על ידי 'נשי ובנות חב"ד' בשפת היידיש והאנגלית, העלון נכתב על ידי נשים והוא מיועד לנשים, הרבי נהג להגיה בקביעות את העלון לפני הוצאתו לאור - וזאת כדי לבטא את החשיבות שהוא ייקר למעמד האישה[9]. שמו של העלון בתרגום לעברית הוא 'הבית היהודי'.

תנועת הנוער בת מלך

תנועת הנוער בת מלך מיועדות לבנות ונערות עד גיל 14. המדריכות הן תלמידות הכיתות ט' עד י"ב. במסגרת הפעילות, הבנות מחולקות לקבוצות לפי שכבות גיל, לכל כיתה - קבוצה עם מדריכה משלה. פעם או פעמיים בשבוע מתאספות הבנות בשעות אחר הצהריים לפעילות חווייתית.

מדי שנה מתקיים 'כנס בת מלך' (בדרך כלל בתאריך פטירתה של הרבנית חיה מושקא שניאורסון, אשת רבי מנחם מנדל שניאורסון) בבנייני האומה בירושלים. לכנס מגיעות הבנות מכל הסניפים בארץ יחד עם המדריכות או המורות שלהן בבית הספר. לכל כנס יש נושא משלו והוא מוצג בצורה אומנותית על במה בשילוב מסכים. התוכנית כוללת הצגות, ריקודים של סניפים נבחרים, נאומים, אמירת 12 הפסוקים, והחלטות טובות.

בשנת 2014 הפכה תנועת הנוער לארגון נוער רשמי המוכר מטעם משרד החינוך, כאשר התאחדה עם ארגונים נוספים לעמותה בשם 'ארגון נוער חב"ד: בת מלך, הפנסאים - צבאות ה', מועדון המעשים הטובים'[10].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אלדד וייל, הפמיניזם של הרבי מלובביץ', באתר ynet, 25 ביוני 2009
  2. ^ אלדד וייל, תחילתה של תקופת הנשים, נשים ונשיות במשנתו של הרבי מלובביץ'. עמודים 65-69
  3. ^ ספר היום יום, שושלת היחס, מדור ז, תולדות הרבי מליובאוויטש. הוצאת ספרים קה"ת, תשי"ג. הנשים בחב"ד אתר בית חב"ד. אודות ההקמה ראה: שניאור זלמן ברגר, 'הפרטיזן', כפר חב"ד 2005 תשס"ה. פרק יא, עמודים 107-111.
  4. ^ רגעים נצחיים: נשי ובנות חב"ד, 15 במאי 1988. שיחה לנשים, 28 במאי 1988.
  5. ^ 5.0 5.1 6,000 נשות חב"ד רוצות "לקדש" את היכל נוקיה, באתר ynet, 2 ביולי 2009
  6. ^ ראו גם במבוא ל"אלבום חב"ד" בהוצאת אגודת חסידי חב"ד בארצנו הקדושה (ע"ר) - ה'תשס"ט (2008), מצוטט באתר צעירי חב"ד בישראל
  7. ^ נשי חב"ד: הגב' ציפורה וישצקי נבחרה ליו"ר הארגון
  8. ^ יצחק טסלר, נשות חב"ד יגיעו לנוקיה כדי ליצור שיא עולמי בלימוד תורה משותף, באתר nrg‏, 29 ביוני 2009
  9. ^ הרבי מליובאוויטש - "פמיניזם יהודי" - ד"ר סוזן הנדלמן מספרת על הגהת הרבי, סרטון באתר יוטיוב
  10. ^ בכל שנה, ישנו נושא שנתי ביחד עם המנון מקפיץ ולוגו, בנוסף לכך יש גם המנון קבוע שלא מתחלף. בשנות הממ"ים הרבי הורה כיצד לעצב את לוגו 'בת מלך' ובשנת ה'תשע"ז בקיץ בחרו החברות בבת מלך את הלוגו המחודש, על בסיס הלוגו הישן מופיע באתר רשות התאגידים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

נשי ובנות חב"ד24559609