מבצע יונתן (סרט)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מבצע יונתן
הופק בידי יורם גלובוס
מנחם גולן
רוני יעקב
תסריט מנחם גולן
קן גלובוס
שחקנים ראשיים יהורם גאון
אסי דיין
אריק לביא
גילה אלמגור
קלאוס קינסקי
הקרנת בכורה 17 במרץ 1977
משך הקרנה 128 דקות
שפת הסרט עברית
אנגלית
ערבית
גרמנית
צרפתית
פרסים
יהורם גאון בתפקיד יוני נתניהו בסרט מבצע יונתן, 22 בדצמבר 1976

מבצע יונתן הוא סרט קולנוע ישראלי שהופק בשנת 1977, בבימויו של מנחם גולן, המשחזר את חטיפת נוסעי מטוס "אייר פראנס" לאנטבה שבאוגנדה וחילוצם ב"מבצע יונתן". הסרט זכה להצלחה רבה בישראל ובעולם. הסרט זכה בפרס כינור דוד לסרט השנה 1977, ואף היה מועמד לפרס אוסקר בקטגוריית "הסרט הזר הטוב ביותר". זהו אחד הסרטים הנצפים ביותר בתולדות הקולנוע הישראלי.[1] הסרט מלווה בנעימת השיר "ארץ צבי" מאת תלמה אליגון, שביצע השחקן הראשי בסרט יהורם גאון, השיר נכתב בעקבות המבצע, ומזוהה בעקבות האירוע.

עלילה

החטיפה
ביום ראשון, 27 ביוני 1976 (כ"ט בסיוון ה'תשל"ו), נחטף מטוס איירבוס A300 של חברת התעופה הצרפתית אייר פראנס, בטיסה 139 מנמל התעופה בן-גוריון לפריז. המטוס נחטף לאחר שערך חניית ביניים בנמל התעופה של אתונה. במטוס שהו באותה עת 248 נוסעים ו-12 אנשי צוות.
החוטפים היו שני מחבלים גרמנים, חברי "תאי המהפכה", ושני מחבלים פלסטינים, חברי החזית העממית לשחרור פלסטין-מבצעים חיצוניים. וילפריד בזה, גרמני, מפקד חוליית חוטפי המטוס. בעל עבר עשיר בפעילות בארגוני השמאל הקיצוני בגרמניה המערבית וברשת הטרוריסט קרלוס באירופה. הצטרף לארגון של ודיע חדאד, והתנדב לביצוע הפעולה.
המבצע הצבאי
מבצע יונתן או מבצע אנטבה (כינויו הצבאי של המבצע היה כדור הרעם) היה פעולה צבאית שביצע צבא הגנה לישראל באוגנדה ביום ראשון, 4 ביולי 1976 (ו' בתמוז ה'תשל"ו), במטרה להציל 105 נוסעים יהודים, ישראלים ואנשי צוות מטוס אייר פראנס, שנחטפו על ידי טרוריסטים גרמנים ופלסטינים, למרות התבצרותם של החוטפים במדינה עוינת (אוגנדה), כמעט כל החטופים חולצו בשלום. במהלך המבצע נהרגו שלושה בני ערובה, וכן מפקד סיירת מטכ"ל, יונתן נתניהו, ובעקבות זאת נקרא המבצע על שמו.

הסרט מציג את המבצע משלוש נקודות מבט:

בסרט, שמה של המחבלת הגרמנייה הוא גבריאל הלימה, ושמה האמיתי היה בריגיטה קוהלמן (אנ'), אך שם המחבל הראשי בסרט זהה לשמו במציאות.

בסרט נערכות הקבלות בין החוטפים בשל היותם גרמנים לבין הנאצים, כאשר השחקן ראובן בר יותם מגלם ניצול שואה.[2] דמותו של בר יותם גם נלחמת בתפישה השגויה לפיה השואה הייתה אסון של אשכנזים בלבד. הדמות היא דמות סטראוטיפית של יהודי מעדות המזרח.

מאחורי הקלעים

הסרט הופק בשיתוף פעולה עם חיל האוויר וממשלת ישראל. יצחק רבין, שמעון פרס, יגאל אלון וגד יעקבי הופיעו בסרט לאחר שנתנו הסכמתם לצילומים. סצנות המטוס החטוף שהתרחשו במציאות בלוב צולמו בנמל התעופה בן-גוריון. לצורך צילום הסצנות שמחוץ ובתוך שדה התעופה של אנטבה נבנה בקרבת אילת תעתיק מדויק של שדה התעופה. לתפקיד החיילים האוגנדים לוהקו עולים מאתיופיה. הסרט צולם כולו בגרסה נוספת דוברת אנגלית לצורך הפצתו מחוץ לישראל.

ביום חמישי כ"ז באדר תשל"ז-17 במרץ 1977, בחסות ראש הממשלה יצחק רבין, נערכה הפרמיירה לסרט ב"קולנוע שחף" בכיכר אתרים בת"א - שזה גם חנוכת הקולנוע החדש והמשוכלל ביותר בארץ. בפרמיירה נכחו נשיא המדינה פרופסור אפרים קציר, הרמטכ"ל מוטה גור ואלופי צה"ל. אורח הכבוד היה מפקד מבצע יונתן - הקחצ"ר תת-אלוף דן שומרון. בנוסף נכחו גם חברי כנסת, אישי ציבור, עיתונאים, יוצרי הסרט והשחקנים.

יומיים לאחר מכן, במוצ"ש כ"ט באדר תשל"ז-19 במרץ 1977, הוצג הסרט בהצגת בכורה בכל רחבי הארץ.

הסרט היה מועמד לפרס אוסקר לסרט הזר הטוב ביותר אולם הסרט הזוכה היה הסרט הצרפתי "כל החיים לפניו" בבימויו של הישראלי משה מזרחי.

הסרט זכה בפרס כינור דוד - סרט השנה 1977[3].

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מבצע יונתן בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ דורון פישלר, מאה הסרטים הישראליים הנצפים בכל הזמנים, באתר עין הדג, 25 בספטמבר 2016
  2. ^ ליאת שטייר-לבני, שתי פנים במראה – ייצוג ניצולי השואה בקולנוע הישראלי 1945 - 2008, ירושלים: מאגנס-אשכולות, 2009, עמ' 91
  3. ^ נשיא המדינה אפרים קציר, פרס כינור דוד 1977 (עמ' 32), באתר ISA-President-LetterCredence-000dkxu, ‏25.2.1978
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0