בדמינטון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף כדור נוצה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שחקן בדמינטון
מגרש בדמינטון

בדמינטוןאנגלית: Badminton; בעברית: נוצית), הוא ענף ספורט ממשפחת משחקי הכדור והמחבט, שבו ה"כדור" מורכב מבסיס ונוצות, ונקרא נוֹצִית (כשם המשחק). במשחק מתחרים שני יחידים או שני זוגות, שמטרתם היא לחבוט את הנוצית מעל הרשת כדי שתפגע ברצפת מגרשו של היריב, או שהוא לא יוכל להחזיר אותה בהצלחה. בעברית נקראים שחקני המשחק נוצאים או שחקני נוצית. המשחק נערך במגרש עם רשת באמצעו. הבדמינטון הוא ספורט אולימפי, ונערכות בו תחרויות בישראל ובעולם.

ההיסטוריה של הבדמינטון

באלף ה-2 לפני הספירה שיחקו בסין במשחק דומה לבדמינטון. קיימות עדויות למשחקים דומים לבדמינטון בימי יוון העתיקה ומצרים העתיקה. משחק דומה היה קיים במאה ה-18 בהודו ונקרא "פונה". קצינים בריטים אשר הוצבו בהודו הביאו את המשחק למולדתם ועדויות ראשונות למשחק באנגליה קיימות משנות השישים של המאה ה-19. המשחק הרשמי הראשון ששוחק באנגליה שוחק שם בטירה הנקראת 'בדמינטון' בשנת 1870 ומשם קיבל את שמו המודרני. כללי המשחק נקבעו בהודו, צורת המשחק כמו שהיא ידועה כיום התפתחה באנגליה. בשנת 1893, הוקמה התאחדות הבדמינטון האנגלית אשר עדכנה את חוקי המשחק (ואלו חוקי המשחק הקיימים עד היום) וכן ערכה את אליפות ה-All England הראשונה ב-1899.

ב-1934 הוקמה התאחדות הבדמינטון הבינלאומית שכללה את המדינות: אנגליה, קנדה, דנמרק, הולנד, צרפת, אירלנד, ניו זילנד, ויילס וסקוטלנד.

כללי המשחק

משחק הבדמינטון נערך באולם על מגרש שאורכו 13.40 מטרים ורוחבו 5.20 מטרים. את המגרש חוצה רשת שגובהה 1.55 מטרים.

המשחק בנוי משתיים או שלוש מערכות לפי התפתחות המשחק. כל מערכה נמשכת עד שאחד הצדדים משיג 21 נקודות. בתחילת המשחק עורכים השחקנים הגרלה בה נקבע מי פותח את המשחק ומי בוחר את הצד בו ישחק. נקודה ניתנת לשחקן אם השחקן השני לא הצליח להעביר את הנוצית מעבר לרשת או אם חבט אותה מחוץ לגבולות המגרש. מי שהשיג את הנקודה מגיש את הנקודה הבאה.

אם התוצאה היא 20-20, ממשיכים השחקנים לשחק עד שצד אחד מוביל על השני ב-2 נקודות, או עד שאחד הצדדים מגיע ל-30 ואז נגמרת המערכה בכל מקרה, והצד שהגיע ל-30 מוכרז כמנצח המערכה. לאחר שאחד הצדדים ניצח מערכה, אם הוא מנצח גם במערכה הבאה הוא מנצח במשחק. אם הצד השני מנצח במערכה השנייה, משחקים מערכה שלישית מכריעה.

בין המערכה הראשונה למערכה השנייה השחקנים מחליפים ביניהם את צדדי המגרש. במערכה השלישית מחליפים השחקנים צדדים כשהשחקן הראשון מגיע ל-11 נקודות. בכל מערכה, בעת שהצד הראשון מגיע ל-11 נקודות, רשאים השחקנים לעשות הפסקה לשתייה. בין המערכות רשאים השחקנים לעשות הפסקה לשתייה ולשיחה עם מאמניהם.

מרבית המשחקים התחרותיים הנערכים בקרב ילדי הבדמינטון הצעירים משוחקים גם כן עד לשלוש מערכות, כאשר כל מערכה משוחקת עד 11 נקודות במקום 21, לרבות שובר שוויון.

קטגוריות

בדמינטון משוחק במספר קטגוריות:

  • יחידים - בקטגוריה זו משחקים אחד נגד אחד, גבר נגד גבר ביחידים גברים או אישה נגד אישה ביחידות נשים. המגרש בקטגוריה זו, הוא מאחורה הקו הרחוק יותר, ובצדדים הקו הקטן יותר.
  • זוגות - בקטגוריה זו משחקים שניים נגד שניים, שני גברים נגד שני גברים או שתי נשים נגד שתי נשים. המגרש בקטגוריה זו הוא על הקווים הרחוקים יותר, חוץ מבזמן ההגשה. בזמן ההגשה הקו מאחורה הוא הקו הקצר יותר. במשחק זה מנסים השחקנים לחלק את המגרש ביניהם בתיאום כך שיהיה להם הכי קל להחזיר את הכדור בצורה הטובה ביותר לצד השני. לרוב בעת הגנה יעמדו השחקנים אחד לצד זה ובעת התקפה יעמדו אחד מאחורי השני.
  • זוגות מעורבים - בקטגוריה זו משחקים שניים נגד שניים, בן ובת נגד בן ובת. המגרש בזוגות מעורבים הוא אותו מגרש כמו בזוגות. במשחק זה משתדלים השחקנים להביא אחד את השני למצב של הנחתה כדי שהזוג השני לא יוכל להחזיר את הכדור. לרוב הבחורה מקדימה והבחור מאחורה ובהגנה לרוב הבחורה באלכסון לתוקף והבחור מולו.

ציוד

מחבטי בדמינטון
כדור נוצה

מחבט

מחבט הבדמינטון הוא קל משקל ומשקל מחבט מקצועי נע בין 80 ל-95 גרם (ללא גידים). המחבטים עשויים בעיקר מגרפיט המעניק להם חוזק ועוצמה. מחבטים ישנים היו עשויים תחילה מעץ ובהמשך יוצרו מאלומיניום ומתכות שונות על מנת להפחית את משקלם. כיום ניתן למצוא מגוון רחב של מחבטים בעיצובים שונים, אף על פי שגודל המחבט וצורתו מעוגנים בחוקת הבדמינטון. כל עיצוב מעניק למחבט תכונות שונות ומתאים לסגנון משחק שונה.

כדור (נוצית)

בשונה ממשחקי כדור אחרים, צורתו של כדור הבדמינטון אינה באמת "כדור", אלא צורה של חצי כדור מוארך עם הארך עשוי נוצות, דבר היוצר צורה קונית ייחודית. ראש הכדור עשוי שעם ומצופה עור ואילו זנב הכדור עשוי 16 נוצות מכנפו השמאלית של האווז מסודרות סביב ראש הכדור. צורתו הייחודית של הכדור ומשקלו הנמוך (כ-4 גרם בלבד) מאפשרות לו להגיע למהירויות גבוהות - כדור בדמינטון עשוי לצבור מהירות גבוהה יותר מ-400 קמ"ש בעת החבטה. חסרונם הגדול של הכדורים העשויים נוצות הוא בכך שהם נשברים בקלות לכן ישנם כדורי פלסטיק המתאימים לחובבים ולמתחילים.

נעליים

נעלי הבדמינטון הן נעליים קלות, נמוכות וגמישות הכוללות סוליית גומי רבת חיכוך המאפשרת לשחקן אחיזה על המגרש ויכולת לשנות כיוון במהירות. בשונה מנעלי ריצה סטנדרטיות, נעלי הבדמינטון כוללות גם תמיכה צידית, זאת בשל הלחץ המופעל על צידי הנעל בעת שינוי כיוון חד.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

28352743בדמינטון