כדורשת

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כַּדוּרֶשֶת הוא משחק כדור קבוצתי בעל מאפיינים הדומים לכדורעף. בישראל הוא משוחק בעיקר על ידי נשים.

תיאור המשחק

למשחק הכדורשת מאפיינים הדומים למשחק הכדורעף כאשר ההבדל העיקרי הוא שבמקום להדוף את הכדור במכות עילית ותחתית, תופסים את הכדור בידיים לפרק זמן של עד שנייה אחת. המטרה במשחק היא לגרום לכדור לפגוע במגרש הקבוצה היריבה, תוך העברתו מעבר לרשת. רוב הליגות בישראל משחקות לפי החוקה הרשמית של איגוד הכדורשת הישראלי.

שדה המשחק

עמדות במגרש

המשחק מתבצע על מגרש בגודל של מגרש כדורעף (באורך 18 מטר וברוחב 9 מטרים). המגרש מחולק לשתי מחציות, עם רשת במרכזו, בגובה 2.24 מטר (גובה הרשת לנערות הוא 2 מטר). כל מחצית מגרש מחולקת בקו לחלק קדמי ולחלק אחורי. בכל קבוצה 6 שחקנים, המסודרים בשתי שלשות, בהתאם לעמדות שונות, הממוספרות מ-1 עד 6 (ר' איור). עמדה מספר 1 נמצאת בצד הימני של הקו האחורי והעמדות הבאות אחריה מסודרות נגד כיוון השעון.

מהלך משחק

מהלך משחק מתחיל בזריקת פתיחה (סרב) - זריקה של הכדור אל עבר המגרש של הקבוצה היריבה. זריקת הפתיחה נעשית על ידי שחקנית הנמצאת בעמדה מספר 1 ועליה לעמוד מחוץ לקו המגרש.

בקבוצה התופסת מותרות לכל היותר 3 נגיעות בכדור: תפיסה ועוד שתי מסירות ואחריהן חייבים להעביר את הכדור מעבר לרשת למגרש הקבוצה היריבה. אז הקבוצה היריבה יכולה גם היא לבצע עד 3 נגיעות: תפיסה ושתי מסירות ולהעביר את הכדור מעבר לרשת. כך ממשיכים עד אשר הכדור נופל על הרצפה, ובכך מזכה בנקודה את הקבוצה אצלה לא נפל הכדור.

חסימה – בכל מצב, פרט לזריקת הפתיחה, אפשר לבצע חסימה. חסימה היא בלימת הנחתה או כל כדור של שחקנית יריבה בשתי ידיים מעל הרשת. חסימה איננה נחשבת כנגיעה לצורך מניין 3 הנגיעות המותרות, וגם לחוסמת מותר לאחר החסימה לתפוס את הכדור.

חילוף\סבב - אם הקבוצה שזרקה את מכת הפתיחה זוכה בנקודה באותו מהלך, הכדור נשאר אצלה ומתחילים מהלך חדש בזריקת פתיחה. אם הקבוצה שלא זרקה את מכת הפתיחה זוכה בנקודה באותו מהלך, הכדור עובר אליה ומתבצע חילוף (סבב) בין השחקניות: כל שחקנית עוברת לעמדה הבאה עם סיבוב השעון.

למשל: שחקנית בעמדה מספר 1 עובדת לעמדה 6, שחקנית בעמדה 6 עוברת לעמדה 5, וכן הלאה. כאשר השחקניות עומדות בעמדות החדשות זורקים מכת פתיחה ומתחיל מהלך משחק מחדש.

כל מהלך משחק מזכה בנקודה. המטרה לצבור נקודות עד ניצחון במערכה.

אורך מערכה הוא 25 נקודות ויש לנצח בהפרש של שתי נקודות. משחקים שתי מערכות ובמקרה של שוויון במערכות תתקיים מערכה שלישית מכריעה בה משחקים עד 15 נקודות.

מספר הנקודות לזכייה במערכה, וכן מספר המערכות הדרושות לניצחון יכול להשתנות בין הליגות ובין טורנירים.

אפשרויות נוספות לקבלת נקודות הקבוצה היריבה מקבלת נקודה במקרים הבאים:

  • כאשר הכדור נופל בחלקת קבוצתך
  • כאשר הכדור מוצא בידי הקבוצה החוצה לגבולות המגרש ("חוץ"). אם התבצעה חסימה שהסיטה את הכדור ל"חוץ", הנקודה תקבע לרעת הקבוצה החוסמת.
  • כאשר יש נגיעה ברשת תוך כדי מהלך משחק.
  • כאשר נעשו יותר מ-3 נגיעות בכדור (חסימה אינה נספרת כנגיעה)
  • במקרה של "השהייה": אחיזה בכדור למשך זמן של יותר משנייה אחת
  • כאשר נעשית הדיפה של הכדור בכוונה (אם כדור נזרק על שחקנית בטעות ייחשב הדבר בספירת נגיעות אך לא כהדיפה)
  • כאשר יש שתי נגיעות רצופות של אותה שחקנית בכדור (לא כולל חסימה).
  • כאשר יש עבירת מיקום (הסבב\חילוף לא נעשה לפי הסדר)

חוקים נוספים נהוגים לפי תקנונים של הליגות השונות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כדורשת בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34172590כדורשת