הוקי רולר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קובץ:Inline Hockey at Albuquerque 4.jpg
שחקני הוקי רולר


הוקי רולר הוא ענף משחק ספורט קבוצתי הדומה להוקי קרח, ממנו התפתח. במשחק משתתפות שתי קבוצות, שמנסות להבקיע דיסקית או כדור פלסטיק לשער הקבוצה היריבה, באמצעות מחבט ייעודי בעל להב מעוקל ותוך כדי החלקה על רולרבליידס. הקבוצה שהבקיעה יותר שערים מיריבתה היא המנצחת במשחק.

שני גופים מתחרים מנהלים את ענף ההוקי רולר בעולם. האחד הוא פדרציית ההוקי קרח הבינלאומית (IIHF, ראשי תיבות של International Ice Hockey Federation) בו חברות 74 מדינת נכון ל-2015. גם הפדרציה הבינלאומית לספורט הגלגיליות (FIRS) מנהלת טורנירים משלה בענף.

הגוף המנהל את הענף בישראל הוא התאחדות ההוקי קרח הישראלית, שהיא חברה ב-IIHF מאז 1991.

הוקי רולר הוא ענף ספורט לא אולימפי.

נתונים בסיסיים

במשחק הוקי רולר משתתפות 2 קבוצות המונות 6 שחקנים כל אחת: 5 שחקני שדה ושוער (במקרים מסוימים, כגון פיגור לקראת סיום המשחק, נוהגים להוציא את השוער ולהכניס שחקן שדה נוסף כדי לנסות ולהשוות). מטרת המשחק היא לחבוט את הדיסקית אל תוך שער היריב באמצעות מקלות הוקי - מחבטים בעלי להב מעוקל בקצוותיהם, והקבוצה אשר חבטה את הדיסקית יותר פעמים לתוך שער הקבוצה היריבה היא המנצחת.

ארבעת שחקני השדה שעל המגרש מתחלקים בדרך כלל לשני מגינים ושני חלוצים. בפועל כל ארבעת השחקנים משתתפים במאמצי ההגנה וההתקפה גם יחד.

משחק הוקי רולר נמשך שתי מחציות בנות 25 דקות כל אחת. אם בתום המחציות לא הושגה הכרעה, מתקיימת הארכה בת 5 דקות, שנערכת בשיטת "שער זהב" - הקבוצה הראשונה להבקיע בהארכה מוכרזת כמנצחת. אם המשחק לא הוכרע לאחר ההארכה, מתקיים דו-קרב מכות עונשין.

הוקי רולר הוא משחק מהיר ומתיש, ומסיבה זו מחליפות הקבוצות את השחקנים על הקרח לעיתים תכופות - כל חצי דקה עד דקה. ההחלפה יכולה להתבצע כאשר המשחק מופסק מסיבה כלשהי, או תוך כדי שהמשחק משוחק (באנגלית: changing on the fly). לצורך כך נרשמים בסגל של כל קבוצה למשחק הוקי בינלאומי 16 שחקנים ועוד שני שוערים.

בשונה מהוקי קרח, השחקנים לא יכולים לפגוע אחד בשני בעזרת המותניים או הכתף, מה שמוריד באופן משמעותי את רמת האגרסיביות. המשחק עצמו דורש מיומנות החלקה, זריזות, אגרסיביות, מיומנות גבוהה בשליטה בדיסקית באמצעות מקל ההוקי, תגובה מהירה ויכולת חבטה חזקה.

מגרש המשחק

קובץ:Minoru Arenas.jpg
מגרש הוקי רולר, קנדה

המשחק משוחק על זירת פלסטיק מלבנית בעלת פינות מעוגלות, הסגורה סביבה בלוחות עשויים זכוכית אקרילית שקופה, על מנת למנוע מהדיסקית לצאת החוצה מהמגרש מצד אחד, ולאפשר לקהל צפייה במתרחש מצד שני. מבנה המגרש מאפשר המשך המשחק לאחר שהדיסקית פוגעת בקירות.

אורך המגרש הוא 60 מטר, ורוחבו 30 מטר.

במקביל לצלע הקצרה של המגרש נמתח קו הרוחב, המהווה גם את קו השער. מרחקו מקצה המגרש הוא 4 מטר. הדבר מאפשר לשחקנים להחליק או להעביר את הדיסקית גם מאחורי השערים. על מנת ששער ייחשב, הדיסקית צריכה להיכנס לשער כשהיא עוברת את כל רוחבו (5 ס"מ) של קו השער במלוא היקפה.

את המגרש מחלק לשניים קו אמצע אדום.

בשונה מהוקי קרח, בהוקי רולר אין קווים כחולים.

עימות (FaceOff)

סמוך לכל שער מסומנים שני עיגולים בקוטר 4.50 מטר שנקודה מסומנת במרכזו. עיגול דומה משורטט במרכז המגרש. כמו כן, משורטטות שתי נקודות בין כל עיגול לקו מרכז המגרש. תשעת הסימונים האלה משמשים לעימות (faceoff) בין שני שחקנים יריבים, בעוד חבריהם ממתינים מחוץ לעיגול לדיסקית שתימסר לעברם. כל חידוש משחק בהוקי רולר נעשה באמצעות עימות בין שני יריבים, כאשר השופט מטיל את הדיסקית ביניהם וכל אחד מהם מנסה למסור את הדיסקית לחבריו לקבוצה. מיקום העימות על אחת מתשע הנקודות ייקבע לפי מיקום הפסקת המשחק, הסיבה להפסקתו, ונסיבות חידושו.

כיוון שכל חידוש משחק נעשה בעימות, יש חשיבות גדולה לשחקנים המחוננים ביכולת לנצח בעימות את יריביהם ולזכות בדיסקית עבור קבוצתם. אחוז ההצלחה בעימות הוא אחד מנתוני הסטטיסטיקה החשובים לשחקן הוקי רולר.

השער

גובה השער הוא 1.22 מטר ורוחבו 1.83 מטר. לפני פי השער משורטטת רחבת שער (באנגלית: Crease), שצורתה חצי עיגול. לשחקני שדה אסור להיכנס לרחבה כל עוד הדיסקית לא נמצאת שם, על מנת להגן על השוער ולאפשר לו לבצע את תפקידו.

דיסקית או כדור

דיסקית ההוקי - ה"פאק", העשויה מפלסטיק, קוטרה 7.5 ס"מ, עובייה 2.2 ס"מ ומשקלה 112 גרם. במגרשים לא תקניים, בהם גבולות המגרש נמוכים, מאשרת ה-IIHF לשחק עם כדור פלסטיק, שקוטרו 5 ס"מ, ומשקלו 75-85 גרם.

שופטים

על המגרש שלושה שופטים. השופט הוא בעל הסמכות העליונה בזירה. בנוסף לשופטים על המגרש ישנם שופטים מחוץ לו האחראים על ניהול שעון המשחק, אכיפת ביצוע עונשים על עבירות, ופסיקה על שער. במקרה של מחלוקת על שער ניתן, בהתאם לחוקי הליגה ובמידה וניתן, להיעזר גם בווידאו.

חוקי המשחק

חוקי יסוד

בהוקי רולר ישנם שני חוקי יסוד הנוגעים לתנועת הדיסקית:

  • נבדל (Offside)

שחקן הוקי רולר נמצא בנבדל כאשר הוא חוצה עם שתי רגליו את הקו האמצעי האדום אל תוך אזור ההתקפה של קבוצתו, לפני שהדיסקית חוצה אותו. במידה ושחקן שנמצא לפני הקו האדום באזור ההגנה מוסר אליו את הדיסקית, נעברת עבירת נבדל. במידה והשחקן עם הדיסקית עובר את הקו האדום לאזור ההתקפה בזמן שכבר נמצאים שם שחקנים, הוא רשאי למסור להם בלי לעבור על החוק.

במידה ונשרקת עבירת נבדל, המשחק יתחדש בעימות (faceoff) באחת מהנקודות הייעודיות לכך באזור ההגנה של הקבוצה שביצעה את הנבדל.

  • אייסינג (Icing)

כאשר שחקן או שוער חובט בדיסקית מחצי המגרש שלו אל מאחורי קו ההשער של היריבה מבלי שאף שחקן אחר יגע בה בדרכה. המשחק יתחדש בעימות באחד מעיגולי העימות הקרובים לשער הקבוצה שביצעה את ההפרה.

עבירות ועונשים (Penalties)

בהוקי רולר ישנן מספר פעולות אסורות שמהוות עבירה, והעונש עליהן הוא הרחקת השחקן מהמגרש לפרק זמן מוקצב, או לכל המשחק, בהתאם לאופי וחומרת העבירה. שחקן שהורחק לפרק זמן מוקצב ירצה את עונשו באזור מיוחד התחום בצידי המגרש, הנקרא "תיבת עונשין" (באנגלית: penalty box). שחקן שנמצא בתיבת העונשין לא יוחלף על ידי שחקן אחר, וקבוצתו תשחק בחסרון מספרי למשך זמן העונש.

מרבית העבירות גוררות עונש הרחקה מסוג minor, של שתי דקות. במידה והקבוצה הנמצאת ביתרון מספרי מבקיעה שער, מסתיים עונש ההרחקה. עבירות חמורות יותר גוררות עונש minor כפול (ארבע דקות הרחקה הנותנות לקבוצה היריבה הזדמנות להבקיע שני שערים ביתרון מספרי) או עונש major שאורכו חמש דקות, שבמהלכן יש לקבוצה היריבה אפשרות להבקיע כמה שערים שתוכל.

עבירות חמורות במיוחד, כגון עבירה מכוונת וקשה שהביאה לפציעת שחקן יריב, או התנהגות לא נאותה כלפי השופטים, יכולים להביא להרחקת שחקן ל-10 דקות או לשארית המשחק. הפעם יש אפשרות לקבוצתו להחליף אותו, אולם רק לאחר שריצה עונש minor או major נלווה בתיבת העונשין.

כאשר השופט רואה עבירה עליה הוא מתכוון לפסוק עונש, הוא ירים את ידו כדי לסמן על העבירה. המשחק יימשך עד שהקבוצה שעברה את העבירה תיגע בדיסקית, ואז תישרק העבירה והמשחק יופסק. הדבר מאפשר לקבוצה היריבה להוציא את השוער שלה זמנית ולהכניס שחקן שדה נוסף כדי להגביר את הלחץ ההתקפי על יריבתה שביצעה את העבירה, בלי לחשוש מספיגת שער.

סוגים נפוצים של עבירות

אלה הן העבירות הנפוצות ביותר:

  • Body Checking - התנגשות בשחקן יריב באמצעות הכתף או המותן. (בשונה מהוקי קרח שם מותר)
  • Hooking - משיכת שחקן יריב מאחור באמצעות מקל ההוקי.
  • High Sticking - פגיעה בשחקן יריב עם המקל מעל גובה הכתף.
  • Holding - תפיסת שחקן יריב באמצעות הידיים.
  • Interference - חסימת התקדמותו של שחקן יריב אשר לא מחזיק בדיסקית.
  • Elbowing - מכה ביריב באמצעות המרפק.
  • Kneeing - מכה ביריב באמצעות הברך.
  • Checking from behind - כניסת גוף בגוף בגבו של יריב שלא רואה את הפוגע ולא יכול להתגונן.
  • Cross-checking - מכה ביריב באמצעות מקל מורם מהקרח ומוחזק בשתי ידיים.
  • Tripping - הכשלת יריב באמצעות המקל.
  • Slashing - מכה לכוון יריב באמצעות מקל היורד מלמעלה כלפי מטה, גם אם המקל לא פגע ביריב.
  • Boarding - הטחת יריב אל הלוחות בכוח מופרז, כאשר היריב עם פניו כלפי הלוחות.
  • Fighting - קטטה בין שחקנים. בדרך כלל יורחקו היריבים המתקוטטים משתי הקבוצות.
  • Spearing - דקירת יריב באמצעות להב המקל. נחשבת לעבירה מסוכנת, הגוררת עונש major ולאחריה הרחקה לשארית המשחק.
  • Too many players - יותר מחמישה שחקנים על המגרש בו זמנית. בדרך כלל מצב כזה קורה בשל חילוף שחקנים לא מתואם, שגורם לכך שמחליפים נכנסו למגרש לפני שהמוחלפים יצאו. אחד משחקני הקבוצה שעברה את העבירה ירצה עונש minor בתיבת העונשין.
  • Body Checking - התנגשות בשחקן יריב באמצעות הכתף או המותן. בניגוד להוקי קרח, בו במשחקי גברים המהלך הוא חוקי ומהווה אבן יסוד של משחק ההגנה, בהוקי רולר המהלך אסור.

מכת עונשין

מכת עונשין (penalty shot) נפסקת במקרים שונים במשחק. המקרה הנפוץ ביותר הוא עבירה על שחקן שהגיע בהתקפה מתפרצת לבדו מול השוער היריב. מכת עונשין מבוצעת על ידי כך שהשחקן המבצע מוביל את הדיסקית ממרכז המגרש אל שער היריב לבדו מול השוער, כשבסוף המהלך יש לו ניסיון אחד להבקיע שער. כמו כן, במקרה בו משחק לא מוכרע גם לאחר הארכה, מתקיים דו-קרב מכות עונשין כדי להכריע אותו.

פסק זמן

כל קבוצה זכאית במהלך המשחק לפסק זמן בודד באורך דקה אחת.

ציוד

קובץ:Casque hockey.png
קסדת שחקן שדה
קובץ:Ice hockey sticks - Lausanne Hockey Club vs. HC Viège, 01.04.2010.jpg
מקלות הוקי. המקל השני משמאל הוא מקל שוער

שחקן הוקי רולר זקוק, בנוסף לציוד המשחק הבסיסי, גם לאמצעי הגנה מפציעה כתוצאה מהתנגשות עם שחקנים אחרים ומפגיעה ממקלות ההוקי או מהדיסקית.

ציוד שחקן שדה

  • רולרבליידס
  • מקל הוקי
  • מכנסיים מרופדים
  • קסדה
  • מגן שיניים
  • כפפות
  • מגיני שוקיים וברכיים
  • מגיני מרפקים
  • מגן אשכים

ציוד שוער

  • רולרבליידס לשוער - נמוכים יותר מהרולרבליידס של שחקני השדה, כדי לאפשר לשוער ירידה אל המשטח הפלסטיק וקימה מהירה.
  • מקל הוקי מיוחד לשוער - בעל להב רחב יותר וחלק רחב יותר במוט, עד אמצעו. מוחזק על ידי השוער ביד אחת.
  • קסדת שוער - עוטפת את הראש כולו, מכילה סורגים להגנת הפנים וניתן להוסיף לה מגן תלוי לצוואר. שוערים רבים נוהגים לעטר את קסדותיהם בציורים צבעוניים, שהופכים את קסדת השוער לפריט ייחודי.
  • מכנסיים מרופדים להגנת האגן והירכיים.
  • מגן חזה וכתפיים.
  • כפפת שוער - מולבשת על היד שאינה אוחזת במקל.
  • חוסם (Blocker) - משמש לעצירת הדיסקית, מולבש על אמת הזרוע האוחזת במקל.
  • מגיני רגליים - לכל אורך הרגל, מהאגן עד כפות הרגליים.
  • מגן אשכים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0