קציצה
קציצה היא מאכל העשוי מרכיבים קצוצים או טחונים המעוצבים באמצעות חומר מדביק לכדי צורה אחידה. קציצות מעוצבות לרוב ככדור או ככדור משוטח מעט. הרכיב המרכזי בקציצה הוא לרוב בשר, קטניות או ירקות ממינים שונים.
קציצות קיימות בכל התרבויות, מקורן לרוב כמאכל עממי וביתי ומתכוניהן מגוונים מאוד. גם בספר הבישול הרומי העתיק של אפיסיוס כלולים מתכוני כדורי בשר.
מרכיבי הקציצה
בין המרכיבים המרכזיים בקציצות אפשר למצוא קציצות בשר (המכונות גם כדור בשר), קציצות מקטניות (לדוגמה, קציצות פלאפל העשויות מחומוס או פול), קציצות דגים (למשל גפילטע פיש, או תחליפם בויז'ניץ לפסח - פאלטשע פיש, העשויות מבשר) וקציצות ירקות שונים. לביבות הן קציצות העשויות מירקות שורש. ישנן גם קציצות מתחליפי בשר, לצמחונים.
קציצות מכילות גם חומר מצמיד המונע מהקציצה להתפורר, חומר מקשר זה יכול להיות לחם, פירורי לחם, קמח, ביצים או טחינה. לרוב מוסיפים לקציצה גם עשבי תיבול, כגון בצל קצוץ, פטרוזיליה, שמיר ועוד.
קציצות עשויות להיות מטוגנות, מבושלות במים או ברוטב או מאודות.
סוגי קציצות מרחבי העולם
- במטבח הישראלי סוגי קציצות רבים, בהשפעת מטבחי העדות השונות. ביניהן קציצות מטוגנות מבקר, עוף והודו, קציצות עוף מבושלות ברוטב עגבניות, קבב מסוגי בשר שונים ובתיבולים שונים ומגוון סוגי קובה - כופתה עשויה מסוגי קמח שונים, ממולאת במילויים שונים ומטוגנת או מבושלת במרק.
- המבורגר הוא קציצה גדולה שמקורה בגרמניה ואהודה מאד בארצות הברית ובעולם המערבי בכלל.
- בארצות הברית מקובל להגיש קציצות עם ספגטי, מאכל שמקורו איטלקי אם כי בארצות הברית הקציצות גדולות יותר ממקבילותיהן האיטלקיות.
- באפגניסטן נהוגות קציצות המוגשות במרק. כיום נוהגים גם לאפות אותם על גבי פיצה.
- באלבניה נהוגות קציצות מטוגנות, בין השאר במילוי גבינת פטה.
- בברזיל ופורטוגל קציצות "אלמונדגס" מטוגנות מוגשות עם ספגטי.
- באינדונזיה כדורי בשר מוגשים עם נודלס, טופו ולעיתים בשר צלוי.
- באיטליה קציצות מוגשות כמנה עיקרית או במרק.
- ביפן נמכר המבורגר על מקל.
- הקציצות הרומניות מטוגנות לרוב בטיגון עמוק, עשויות עוף או חזיר, מכילות לחם מושרה במים או חלב ושום. לעיתים מצופות פירורי לחם בטרם הטיגון. גרסה שלהן מבשר גולמי משמשת למרק החמוץ "צ'ורבה דה פרישוארה" - מרק כדורי בשר.
- בספרד, מקסיקו וארגנטינה קציצות נקראות אלבונדיגס, מילה שמקורה בערבית - אל-בונדוק, שמשמעותה אגוז ובהשאלה - עצם עגול קטן. משערים שמקורן במאכל ברברי או ערבי שהגיע לספרד בתקופת אל-אנדלוס. בספרד הן מוגשות כמתאבן או מנה עיקרית, לרוב ברוטב עגבניות. במקסיקו הן מוגשות במרק בשר עם ירקות.
- בהולנד כדורי בשר מוגשים לרוב עם תפוחי אדמה מבושלים וירקות. זוהי מנה מסורתית ונפוצה מאד במטבח ההולנדי.
- בטורקיה קיימים למעלה מ-80 סוגי קציצות ("קופטה"), רוב המתכונים הינם אזוריים. קציצות טורקיות בגרסאות שונות ובשמות דומים נפוצות ברחבי המזרח התיכון.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ספר לימוד בוויקיספר: ספר מתכונים: קציצות מטוגנות |
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: קציצות |
- קציצות בשני צבעים, מאתר מתכונים.נט
- גיל חובב, גונדי - קציצות עוף וחומוס פרסיות, מאתר "אכול ושתה"
- בסטיל - קציצה טריפוליטאית כשרה לפסח, מאתר "רול"
- nrg מעריב, הכדור הוא טעים: שלושה מתכוני קציצות, באתר nrg, 6 באוגוסט 2012
- קְצִיצָה, כְּתִיתָה, שניצל, באתר האקדמיה ללשון העברית, שגיאה: זמן שגוי