הרב יצחק ברדא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף יצחק ברדא)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב יצחק ברדא
יצחק ברדא.jpeg
לידה 9 במאי 1952 (גיל: 71)
י"ד באייר תשי"ב
טבריה, ישראל
מקום פעילות אשקלון
השתייכות חרדים ספרדים
תחומי עיסוק הלכה
רבותיו רבי שלום יעיש רבי מאיר ועקנין, רבי יוסף ילוז, רבי משה חדאד
חיבוריו שו"ת יצחק ירנן, קנין תורה

הרב חיים יצחק ברדא (נולד בי"ד באייר תשי"ב, 9 במאי 1952) הוא רב חרדי ספרדי, פוסק, מקובל ומחבר ספרי הלכה. עומד בראש מוסדות 'יצחק ירנן' באשקלון.

קורות חייו

הרב ברדא נואם בהילולת הרב נתן בוקובזה בנתיבות

נולד בי"ד באייר ה'תשי"ב בטבריה. הוריו הרב ישראל ואסתר, ילידי תוניסיה. מצד אביו, הוא צאצא לרב משה ברדע מרבני תוניס וחבר בבית הדין של רבי ישועה בסיס[1]. ייחוסו מגיע גם לרבי יוסף אלבו מחבר ספר העיקרים. מצד אמו - שהיא אחות רבי כרייף אלגבסי - לרבי אברהם אסכנדרי.

בילדותו למד בתלמוד תורה על שם הרב רפאל ביבאס. מגיל 12 ולמשך שנים רבות למד אצל רבי יוסף ילוז. בגיל 15 נתמנה כמלמד בתלמוד התורה.בגיל 17 שימש בהוראה אצל רבי מאיר ועקנין, רבה הראשי של טבריה, אותו הוא רואה כרבו.

בשנת ה'תשל"ד (1973) התחתן עם אביבה מרים, בת רבי מצליח מאזוז מחבר שו"ת 'איש מצליח' ומייסד ישיבת כסא רחמים בתוניס. בגלגולה של ישיבה זו בבני ברק, שבראשות גיסו הרב מאיר מאזוז, הוא לימד.

הרב ברדא נסמך לרבנות על ידי הרב הראשי לישראל איסר יהודה אונטרמן, רבי סלמן חוגי עבודי, רבי מאיר ועקנין, הרב שריה דבליצקי, וגיסו הרב מאיר מאזוז.

בשנת ה'תשל"ו (1975) בהיותו בן 24, נתמנה לרב מושב שרשרת[2] הסמוך לעיר נתיבות, למלא את מקום הרב נסים הכהן שנפטר בתשל"ד. שם החל בפעילות ציבורית נרחבת, במסירת שיעורי תורה לנוער ולמבוגרים, ואף הקים ישיבה לבעלי תשובה.

החל משנת ה'תש"ם (1979) הוא עורך את הירחון התורני 'אור תורה', היוצא לאור על ידי ישיבת 'כסא רחמים'.

בשנת ה'תשמ"א החל בהוצאת סדרת ספרי השו"ת 'יצחק ירנן'. בשנת תשד"מ (1983) זכה על חיבורו זה בפרס הרב טולידאנו לספרות תורנית. וכך נכתב בנימוקי החלטת הוועדה:

”המחבר מגלה כוחו בבקיאות נפלאה בתלמוד ופוסקים, ראשונים ואחרונים, כאחד מבעלי ההוראה המובהקים. הוא קבע לעצמו את הדרך שהלכו בה רבני ספרד, והיא, לברר את הנושאים הן בהלכה למעשה, והן ביסודות האמונה העומדים ברומו של עולם, עד לאסוקי שמעתא אליבא דהלכתא. עם זאת בולט גוון מיוחד לספרו של המחבר, הצולל לא רק בים המקורות של ראשונים ואחרונים בתורת הנגלה, כי אם כמעשהו בנגלה כך מעשהו בתורת הנסתר”.

בהסכמה לחלק השני של הספר (שנת תשד"מ), כתב רבי עובדיה יוסף:

”והנה עברתי בין בתריו ומצאתיו מלא דבר, "איל מנגח קדמה וימה", חריף ומקשה בדברי הפוסקים, ראשונים ואחרונים. חדשים וגם ישנים. בבקיאות רבה, גמר חיפוש מחיפוש, וכל הרואה אומר ברקאי”.

מאבקים שניהלו נגדו במושב, גרמו לו לבעיות לב, והוא חלה ואושפז בטיפול נמרץ באור לז' באדר תשמ"ב. כשחלה גורש מהמושב, וחזר להתגורר בבני ברק, שם המשיך להוציא את ספריו.

בשנת תשנ"ז (1996) עבר להתגורר באשקלון, שם הקים את מוסדות 'יצחק ירנן', הכוללים: גני ילדים, תלמוד תורה, ישיבת 'יצחק ירנן', כולל אברכים, מדרשה לבעלי תשובה, ארגון נשים 'אם בישראל', ובית דין לענייני ממונות 'צדקתך ירננו'.

הרב גם מעורב פוליטית בעיר, והקים בה את סיעת 'אחדות בתכלית', שמנתה שלושה נציגים במועצת העירייה, ראש העירייה כיום הוא תומר גלאם מסיעתו[3].

הרב יצחק ברדא בשיעור בישיבת תורת החיים כג שבט תשפ

בבחירות לכנסת העשרים תמך במפלגת 'יחד' שמנהיגה הרוחני הוא גיסו הרב מאיר מאזוז[4], בעקבות כך כאשר נפטר רבה של אשקלון, הרב יוסף שרביט, רבנים המזוהים עם המפלגה קראו לו להתמודד על רבנות העיר אשקלון[5], בעוד מפלגת ש"ס העמידה מתמודד אחר מולו[6]. בבחירות לכנסת ה-23 תמך ביהדות התורה[7]. בבחירות לכנסת ה-24 תמך במפלגת 'הציונות הדתית של בצלאל סמוטריץ'[8] ואף השתתף בכינוס של המפלגה בעיר לקראת מערכת הבחירות לכנסת ה-25 [9].

פסיקתו ההלכתית

בשונה מהמקובל בפסיקה הרבנית, לפסוק כדעת השולחן ערוך והבאים אחריו, הרב ברדא סבור שפסיקת ההלכה למעשה היא כדעת הרמב"ם (משנה תורה), ושהוראותיו התקבלו בכל העולם היהודי מעין הלכה למשה מסיני. לדבריו, שיטת פסיקתו היא שיטת רבו הרב מאיר ועקנין. כמו כן, לדעתו דעת האר"י, מכריעה אף את דעת הראשונים והאחרונים, ואילו הם ראו את דבריו היו חוזרים בהם, ולא עליו נאמר הכלל "תורה לא בשמים היא".

שיטתו ההלכתית של הרב ברדא עוררה עליו התנגדות, הרב עובדיה יוסף - שכאמור נתן הסכמה לספריו - תקף אותו במילים חריפות ביותר, בגלל מאמר הלכתי שכתב בקובץ 'ויען שמואל' (תשס"ה, הוצאת ישיבת כסא רחמים) שבו כתב שאדם ששכח לספור ספירת העומר יום אחד יכול להמשיך לספור בברכה, נגד דעת השולחן ערוך.

לימים הותקף הרב ברדא בספרו של הרב עובדיה יוסף 'חזון עובדיה' – חנוכה (עמוד סג), בגלל פסיקתו בעניין צאת הכוכבים, כינו אותו "אברך צעיר" ש"הרהיב עוז לצאת נגד מרן והאחרונים", וכתוב: "וידעתי בני ידעתי כי הנ"ל עומד במרדו וממשיך לפסוק גם בעניינים אחרים נגד פסקי מרן השולחן ערוך, וכל יראי ה' יתרחקו מהוראותיו". בעוד יש הטוענים שלא הרב עובדיה כתב את זה[10].

אחרי מותו של רבי עובדיה יוסף, תקף בנו, הראשון לציון הרב יצחק יוסף, את הרב ברדא במסגרת שיעורו השבועי בערב חג הפסח ה'תשע"ז (2017), זאת בעקבות הלכות שכתב נגד דעת השולחן ערוך בהגדה של פסח שהוציא לאור והפיץ באשקלון. הרב יוסף כינה את הרב ברדא "חצוף" ו"מחטיא את הרבים", טען שאילו אביו היה חי לא היה מעז לנהוג כך, ואף תקף את ראש העיר אשקלון איתמר שמעוני על שסייע בהפצת החוברת[11]. גם הרב ציון בוארון התייצב לצד הראשון לציון והתנגד לרב ברדא, ואמר "שאצל האשכנזים היו רוגמים אותו באבנים"[12].

אחרי הדברים אמר הרב ברדא במסגרת שיעורו הקבוע, שרבי עובדיה יוסף נשאל על הדבר, והכחיש לאברכים השואלים שהוא כתב את זה וכשהראו לו את הדברים שכתב בספר שלו, קרא למי שקרא, ושאל אותו מי כתב את הדברים בספר שלו? לטענת הרב ברדא הדברים האלו מוקלטים ומוסרטים.[13] ואז אמר דברי שבח עליו, ואף שלח עמם אליו ספר, הנמצא ברשותו, עם הקדשה.

ספריו

  • שו"ת יצחק ירנן – שלושה עשר חלקים[14].
  • ספר קנין תורה (בעניין פסיקת ההלכה כהרמב"ם וקבלת הוראותיו כהלכה למשה מסיני) – חמישה חלקים.
  • ערך והגיה את הספר אשר לשלמה – שו"ת על ארבעת חלקי השולחן ערוך, מאת הרב שלמה ילוז.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ע"פ, קובץ 'אור הגנוז', שנה ד' חוברת ח'.
  2. ^ ילקוט הפרסומים 2420 רשומה 88
  3. ^ "כשהרב אמר שאהיה ראש עיר אף אחד לא האמין", באתר אשקלונים
  4. ^ ישי כהן, ‏הרב יצחק ברדא הודיע על תמיכה ב'יחד' של אלי ישי, באתר כיכר השבת, 7 בפברואר 2015
  5. ^ חיים בוזגלו, רבנים פנו לגר"י ברדא: תתמודד על רבנות העיר אשקלון, באתר כל הזמן
  6. ^ ישראל פריי, האם ש"ס מעדיפה מועמד ללא חתימת זקן על פני רב מוכר?, באתר קול חי
  7. ^ גיסו של הגר"מ מאזוז: לבחור ביהדות התורה, באתר כיכר השבת, ‏2020-02-24
  8. ^ הרב יצחק ברדא: מצווה להצביע לסמוטריץ, באתר כיכר השבת, ‏2021-03-22
  9. ^ אסף אוהב ציון, סמוטריץ: ״מפלגת ציונות דתית גדולה שתהיה הבית של הימין המאמין, האידיאולוגי והערכי", באתר דתילי אתר חדשות, ‏2022-07-13
  10. ^ אבישי בן חיים, אין עוד מלבדו, באתר nrg‏, 29 בדצמבר 2007
  11. ^ ישי כהן, ‏הראשון לציון נגד הרב ברדא: "מחטיא את הרבים, חצוף", באתר כיכר השבת, 8 באפריל 2017
    10.04.17 י"ד בניסן תשעז, ‏ראש העיר לרב יצחק יוסף: "אין לי קשר להגדה", באתר "סרוגים", 10 באפריל 2017
  12. ^ ישי כהן, ‏הרב בוארון נגד הרב ברדא: "האשכנזים היו רוגמים אותו באבנים", באתר כיכר השבת, 18 באפריל 2017
  13. ^ הרב יצחק ברדא הם לא מעיינים!! בספרי הרב עובדיה בחלו בו ידיים, נבדק ב-2022-08-03
  14. ^ הכרכים שנמצאים באתר hebrewbooks: חלק א, חלק ב, חלק ג, חלק ד, חלק ה. ספרים נוספים הנמצאים באתר מוסדות הרב – http://harav-barda.co.il/Books.aspx

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0