רבי יעקב קנטורוביץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף יעקב קנטורוביץ)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי יעקב קנטורוביץ
תמונה זו מוצגת במכלול בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.
לידה 1873
תרל"ג
רוסיה הלבנה
פטירה 1945 (בגיל 72 בערך)
כ"א בתשרי ה'תש"ו
ארצות הברית
מקום קבורה ארצות הברית - ישראל
מקום פעילות בלרוס וארצות הברית
רבותיו רפאל שפירא
חיבוריו ראו "ספריו"

הרב יעקב קנטרוביץ (תרל"ג, 1873 - כ"א בתשרי ה'תש"ו, 1945) היה רבה של אוזדה ולאחר מכן מרבני יהדות ארצות הברית, חבר הנשיאות של אגודת הרבנים באמריקה וראש ישיבת תורה ודעת.

תולדותיו

נולד באוזדה שברוסיה הלבנה לאביו זאב חיים ולאמו העניא האדע - שהיגרו לארצות הברית. למד בישיבת וואלוז'ין שם נתיידד עם רבי איסר זלמן מלצר וכן היה לתלמידו של הרב רפאל שפירא ופעמים אף מילא את מקומו בבית דין. נישא לשיינדעל - בתו של הרב יצחק יחיאל דוידוביץ, חותנם של הרב אליהו הלוי פיינשטיין אב"ד פרוז'ין והרב דוד פיינשטיין רבה של אוזדה וסטארבין (אביו של הרב משה פיינשטיין). אביה הרב יצחק יחיאל דוידוביץ נפטר בעודה בת שנה, והיא אומצה על ידי גיסה הגדול הרב אליהו הלוי פיינשטיין.

היה מעשרת האברכים בכולל אברכים הראשון - 'כולל בראדסקי', לה נבחר על ידי הגדול ממינסק, ובה למד שש שנים. בתקופה זו חזר לביתו רק לסוכות ופסח.

שימש ברבנות כשלש שנים בעיר ווארטישצינא, ובשנת תרס"ז קיבל את משרת הרבנות באוזדא, לאחר מכן בעיר שאצק ומשם בטימקאוויץ שם התמנה תחת רבי מנחם קרקובסקי שעבר לחסלביץ'. היה בקשר הדוק עם הרב משה פיינשטיין[1] ואחיו הרב מרדכי - בני גיסו.

בשנת תרפ"ח הצליח לברוח מרוסיה הקומוניסטית לארצות הברית, בסיועו של רבי משה אהרן פולייב ראש ישיבת רבנו יצחק אלחנן. מצבה הרוחני של יהודי המקום שבר את רוחו ובחר להיות רב בטרנטון שבניו ג'רזי, והתפרנס בדוחק ממתן כשרות למפעלים, היה טורח רבות בהכנת דרשות "בלי תוכן רב" כפי שהורגל ברוסיה. היה מחברי הנשיאות של אגודת הרבנים באמריקה, בשהותו שם היה בקשר הדוק עם הרב משה רוזין.

בשנת תרצ"ג התמנה על ידי הרב שרגא פייבל מנדלוביץ לראש ישיבת תורה ודעת, לה הקדיש שלושה ימים בשבוע, עד שנפצע בתאונה קשה, גם לאחר שהחלים מחמת בריאותו הרופפת התפטר ממשרתו שהועברה אל הרב שלמה היימן, היה בא מפעם לפעם למסור שיעורים בישיבה ונותר להיות "הרב המסמיך" של הישיבה וכל בחור נבחן אצלו טרם קיבל כתב סמיכה, בין אלה שקיבלו ממנו סמיכה הוא רבי אברהם יעקב פאם. וכן היה מוסר שיעורים מפעם לפעם בישיבת נר ישראל.

נפטר בהושענה רבה בשנת תש"ו, נקבר בארצות הברית, בשנת תשמ"ה הועלו עצמותיו ועצמות אשתו לארץ ישראל.

ספריו

משפחתו

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ראו: הקדמה לספר אגרות משה חלק ה, עמוד 11
  2. ^ ר' הנצחה בספר מעט צרי, עמוד 4
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0