אגרות משה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אגרות משה
מידע כללי
שפת המקור עברית
סוגה שו"ת בהלכה
הוצאה
תאריך הוצאה 1959–2011
מהדורות נוספות
תאריך מהדורה ראשונה 1959
תאריך מהדורות נוספות 2011
מספר כרכים 9

אגרות משה היא סדרת ספרי שאלות ותשובות שכתב הרב משה פיינשטיין בנושאי הלכה, הנחשבת ליצירתו העיקרית והחשובה ביותר. הסדרה כוללת 9 כרכים וכרך מפתחות.

הסדרה

הסדרה כוללת תשובות הלכתיות שכתב הרב משה פיינשטיין לשאלות שנשאל עליהן. הסדרה מהווה אבן דרך בפסיקה ההלכתית, ובהתייחסות ההלכתית לבעיות החדשות, כגון טכנולוגיה ורפואה. הסדרה מסודרת על פי סימני השולחן ערוך.

שבעה כרכים מסדרה זו הדפיס בחייו. הכרך השמיני והתשיעי יצאו לאור לאחר פטירתו, על ידי חתנו, הרב משה דוד טנדלר, וחתנו של הרב טנדלר, הרב שבתי רפפורט. יש שטענו כי כרכים אלו כוללים דברים שלא רצה להדפיס והיו בגדר הוראת שעה, ואף ש"ידים זרים שלטו בהם"[1]. כרך נוסף הקרוי "יד משה" מכיל מפתחות לכל סדרת השו"ת.

פסיקות משמעותיות

בין אלפי התשובות שכתב בסדרה, יש תשובות רבות שהשפיעו על עולם ההלכה.

  • התיר במקרים מסוימים הפריה מלאכותית של אישה מזרע של גבר לא יהודי[2], דבר שאחרים ראו בו איסור לא תנאף[3].
  • התיר לצרף מחלל שבת למניין בתנאים מסוימים, כאשר הוא מביא ראיה מהמרגלים[4].
  • בניגוד לאיסור המקובל על חלב נוכרי, התיר חלב נוכרי (בארצות הברית בלבד) בשל הפיקוח הקפדני של הממשלה על חלב[5].
  • התיר לשים את רוב סוגי ספרי הקודש במיכלי מיחזור נייר, מלבד "חומשים וספרי תנ"ך, שבהם נמצאים שמות, וכן סידורים מאלו שמדפיסים בשמות ממש"[6]
  • קבע שטקס בת המצוה הוא "רק דברי רשות והבל בעלמא ואין שום מקום להתיר לעשות זה בבית הכנסת", והוסיף כי אם היה לו הכח, היה מבטל גם את אירועי בר המצוה של הבנים[7].

הכרכים


לקריאה נוספת

  • יהודה זוסמן, ודברת בם... וכתבתם אותם - משנת פסיקותיו של הרב משה פיינשטיין: השוואת דברות משה לאגרות משה, עבודת גמר (מ"א), אוניברסיטת בר-אילן, תשס"ח.
  • הרב שבתי רפפורט, "זכרו תורת משה עבדי - לדרכו של הגר"מ פיינשטיין בפסיקה בשאלות זמננו", בתוך: ממלכת כהנים וגוי קדוש, ירושלים תשמ"ט, עמ' 366–384.
  • דניאל אידנסון, יד משה - מפתח לכל חלקי האגרות משה, ירושלים תש"ס.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. הרב אפרים גרינבלאט, תלמידו המובהק של הרב פיינשטיין, כתב ביחס לכרכים אלו: "הרבה תשובות לא היו לעיני מו"ר הרה"ג ר' משה פיינשטיין זצ"ל, וידים זרים שלטו בו... אלו שהוציאו ספרו הוסיפו דברים, ולא ידוע מדוע הוסיפו, וממילא אין לדון בזה כלל... זרים מהמשפחה השיגו הכתב יד ועשו מה שרצו". (התשובה נדפסה בקובץ מה טובו אוהליך יעקב, קובץ יא', עמ' לג'). לעומת זאת נדפס בתחילת כרך ט' של אגרות משה מכתב מבניו וחתנו של הרב פיינשטיין ובו כתבו "אנו חוזרים ומדגישים שוב שכל התשובות בתשעת כרכי אגרות משה הן אמיתיות כפי שכתבן אאמו"ר, ונדפסו כפי רצונו ורוחו לפרסמם". ראה גם מאמרו של משה שור (אנגלית) בספרים בלוג, ינואר 2019, שמצדד באמינות הכרכים. הנושא מעורר דיון רב בפורומים תורניים, ראו את הדיונים בפורום לתורה, בפורום ספרים וסופרים של אתר בחדרי חרדים ובפורום מטפחת ספרים ועיטור סופרים של אוצר החכמה.
  2. שו"ת אגרות משה, אבן העזר, א, עא.
  3. כתב העת האמריקאי "המאור" פרסם מספר מאמרים על גישתו המקלה; מ' אמסעל, "עוד פרטים נחוצים באיסור ההזרעה המלאכותית", המאור, שנה טז (1965), עמ' 147.
  4. שו"ת אגרות משה, אורח חיים, ב, יט.
  5. שו"ת אגרות משה, יורה דעה, א, מז.
  6. שו"ת אגרות משה, אורח חיים חלק רביעי, לט
  7. שו"ת "אגרות משה", אורח חים, א, קד
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אגרות משה32305261Q106853062