הר הטייסים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הר הטייסים
האנדרטה הישנה בהר הטייסים
האנדרטה הישנה בהר הטייסים
מידע כללי
מדינה ישראלישראל ישראל
מיקום ממערב לירושלים
עמודי הזיכרון עליהם חקוקים שמות נופלי חיל האוויר
טקס יום הזיכרון בהר הטייסים (נערך במתכונת מצומצמת של התפרצות נגיף הקורונה בישראל), 2020. ניתן לראות מבנה חסר של מטוסי חיל האוויר.

הר הטייסים בהרי ירושלים נמצא במרכזה של שלוחת הר היורדת מאזור הקסטל מערבה, גובהו 796 מטר מעל פני הים. ההר נמצא בין מושב רמת רזיאל לאיתנים, כשלצדו כביש 395 מעין כרם לאשתאול. שמורת הטבע הר הטייסים משתרעת על פני 453 דונם[1]. על המורדות המזרחיים, בערוץ היורד אל נחל צובה, נמצא עין טייסים, מעיין שכבה קטן הנובע מתוך ניקבה אל בריכת אגירה.

גלעד לחללי חיל האוויר

בראש ההר נמצא גלעד לחללי חיל האוויר הישראלי והמקום הוא אתר ההנצחה המרכזי של חיל האוויר. הגלעד הוקם מספר שנים לאחר מלחמת העצמאות. הוא בנוי מאבן ירושלמית ובחלקו העליון מנוע מטוס הרוס עם מדחף מעוקם. שרידים אלו הם של מטוס תובלה קל חד מנועי מסוג "נורסמן" שהתפוצץ והתרסק על פסגת דיר עמר, היום הר איתנים הסמוך, ב-10 במאי 1948. המטוס נשלח למשימת הפצצה מן האוויר כסיוע אווירי בכיבוש הכפר בית מחסיר (היום בית מאיר) על ידי חטיבת הראל של הפלמ"ח. הלחימה הייתה במסגרת מבצע מכבי לכיבוש פרוזדור ירושלים. מטוס הנורסמן נשא פצצה ניסיונית חדשה – חבית נפץ במשקל 200 קילוגרמים. צוות המטוס כלל את שני הטייסים יריב שיינבוים ודניאל בוקשטיין, את האלחוטן/צלם אווירי שלמה כהן ושלושה מומחי חימוש, שלמה רוטשטיין, יצחק שקלנביץ וצבי שוסטרמן - כולם נהרגו. נסיבות נפילתו של המטוס עלומות עד עצם היום הזה[2]; שברי המטוס נמצאו בנחל כסלון הסמוך רק לאחר כיבוש האזור ופריצת הדרך לירושלים בספטמבר 1948. עצמותיהם של הנופלים, שנטמנו על ידי הערבים בבאר בכפר הסמוך, לוקטו והובאו לקבורה בקבר אחים בקריית ענבים. מספר שנים לאחר מלחמת העצמאות הועברו מנוע המטוס ומדחפו לראש ההר ונקבעו כגלעד. אנדרטה נוספת לצוות מטוס זה ועליה חלק ממנוע המטוס נמצאת במושב גבעת יערים הסמוך.

החל משנות ה-50 הפך הגלעד למקום התכנסות לאנשי חיל האוויר ולמשפחות השכולות לציון יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל. בשנת 1999 הוקמו בחורשה סמוך לגלעד עמודי זיכרון בהם מונצחים שמות חללי חיל האוויר מהקמתו ועד היום.

מדי שנה במהלך יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, מתכנסים בהר הטייסים נציגי פיקוד החיל, נספחי חילות האוויר הזרים והמשפחות השכולות, לטקס הזיכרון המרכזי של החיל. בטקס זה מתקיים מנהג ייחודי כאשר בו ברגע שנשמעת הצפירה בשעה 11:00 בבוקר, חולף מעל ההר מבנה של מטוסים או מסוקים, כאשר אחד מהרביעייה נפרד מחבריו והשלושה ממשיכים ב"מבנה חסר" לציון זכרם של הנופלים. בנוסף, בסופו של שלב ה״מכין״ בקורס הטיס, עולים פרחי הטיס החדשים במסע לפסגת ההר ושם מתקיים טקס לציון סוף השלב.

ח"כ צבי האוזר מסיעת דרך ארץ נשא ב-28 באפריל 2020 נאום במליאת הכנסת, לציון יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, והקדיש אותו ליריב שינבוים ז"ל, אשר נפל במשימה להפצצת כפר בית מחסיר במלחמת העצמאות:

השבוע, בדרכי לכנסת, החלטתי לסטות מהדרך ולעלות לראשונה לקברו של יריב, בבית העלמין הצבאי שבקריית ענבים. שם, בינות הקברים שמספרים את סיפור גבורתם העילאית של לוחמי תש"ח, מצאתי קבר אחים, בו הוא קבור יחד עם חבריו לטיסה.
יריב נהרג בגיל 25, ארבעה ימים בלבד לפני הכרזת העצמאות. הוא לא זכה לשמוע את דוד בן-גוריון מכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל – שבקרב על הקמתה נפל.
הוא לא זכה לראות את הבית הזה בו אני,השכן שלו עומד, ושעל קיומו חלם ולחם, טובי בניה ובנותיה של הארץ הזו איבדו את חייהם בקרב על מימוש חזון הנביאים: להיות עם חופשי בארצנו.
אנחנו זכינו.
היום, הבית הזה, ומדינת ישראל כולה – זוכרים אותם, כולם ביחד, אבל בעיקר אחד אחד.[3]

אירועים

השרפה בהרי ירושלים באוגוסט 2021 פגעה גם בהר הטייסים והעצים באזור כולו נשרפו.

מקורות ולקריאה נוספת

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הר הטייסים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ חוברת, טקס יום הזיכרון לחללי חיל-האוויר גלעד חיל-האוויר ב"הר הטייסים",התש"ע, 2010
  2. ^ בספר "טייסת הפילים" מספר הטייס גדעון שוחט (גדע) על כך שפגש את צבי שוסטרמן בתל אביב לפני יציאתו לטיסה האחרונה (עמוד 20) וצבי סיפר על קשיים בשיחרור חבית חומר הנפץ במהלך ההכנות להפצצה
  3. ^ ח"כ צבי האוזר בציון יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, בכנסת, באתר של צבי האוזר
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0