הפארק הלאומי קומואה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הפארק הלאומי קומואה

אתר מורשת עולמית
מראה בפארק
מראה בפארק
מראה בפארק
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית טבעי בשנת 1983, לפי קריטריונים 9, 10
מדינה חוף השנהבחוף השנהב חוף השנהב
הערות אתר מורשת עולמית בסיכון 2003-2017
הפארק הלאומי קומואה בחוף השנהב בדרך לגאואי מרכז השמורה על גדות הנחל קומואה

הפארק הלאומי קומואהצרפתית: Parc national de la Comoé) הוא פארק לאומי בצפון מזרחה של חוף השנהב כ-600 ק"מ צפונית לעיר אביג'אן. זהו אחד האזורים המוגנים הגדולים ביותר במערב אפריקה. גודלו ומגוון האזורים האקלימיים עליהם הוא מתפרש מצפון לדרום מאפשרים שפע בתי גידול וגיוון ניכר בצורות החיים הנמצאות בו. הפארק מוכרז מאז שנת 1983 כאתר מורשת עולמית.

האתר מוגדר כאתר בסיכון מאז 2003, ביוני 2017 פורסם על ידי איגוד השימור העולמי שהאתר מועמד לצאת מרשימה זאת.[1]

גאוגרפיה ואקלים

שטחו של הפארק הוא כ-12,000 קמ"ר, וגובהו הממוצע מעל פני הים בין 250 ל-300 מטר. המקום הנמוך ביותר בפארק שוכן בגובה של 120 מטר, ושיא הגובה הוא בהר יֶוֶולֶה (Yévelé) בגובה של 600 מטר. הפארק משתרע במישור סחף קדום של שני נהרות - נהר קומואה ויובליו הזורמים מצפון לדרום, ונהר וולטה במזרח. רוב האדמה באזור אינה פוריה ואינה מתאימה לעיבוד חקלאי.

האקלים באזור הוא אקלים טרופי לח. ממוצע הגשמים השנתי הוא כ-1,200 מ"מ, והעונה הגשומה נמשכת מיוני עד אוקטובר. העונה היבשה נמשכת כששה חודשים בדרומו של הפארק וכשמונה חודשים בצפונו, אזור חם ויבש יותר. הטמפרטורה הממוצעת היא כ-26°.

צומח וחי

פארק קומואה הוא דוגמה מיוחדת לאזור ובו מגוון בתי גידול שונים, המציגים מעבר מיער ראשוני, סוגי יער שונים, סוואנה וסוואנה מיוערת, וכן ערבה. הגיוון בבתי הגידול מתבטא גם בגיוון במיני בעלי החיים הנראים בפארק, ובהם 11 מיני קופים, 11 סוגי טורפים[2] (בהם אריה, צבוע נקוד, זאב טלוא ונמר), פנגולין ענק, שנבוב, פיל סוואנה אפריקני, ו-21 מינים של מכפילי פרסה, שכוללים חזיר יבלות, חזיר הסבך, היפופוטם, תאו סודאני, ומספר אנטילופות כדוגמת אנטילופת סוס קצרת-קרן, קודו הביצות, קודו משורטט, קובוס המים, קובוס שחור-רגל, צביון אדום ואוריבי. בין הזוחלים בפארק נמצאים גם שלושה מינים של קרוקודילים, שלושתם בסיכון. על העופות בפארק ניתן למנות עשרה סוגים של אנפות, חסידות, ברווזים, נשר, נץ, ועוד.

נוכחות אנושית

סביב הפארק חיים מספר שבטים מקומיים, העוסקים בחקלאות ובציד. צפיפות האוכלוסייה בפארק נמוכה יחסית, אך בשנת 2003 החליט ארגון אונסק"ו להוסיף אותו לרשימת האתרים הנתונים בסכנה, בשל המצב הפוליטי ההפכפך בחוף השנהב, אשר הביא לירידה בפיקוח על הפארק, עלייה בציד הבלתי חוקי וברעיית בקר בתוך תחומי השמורה.

ביערות שוכנים כמה אתרים הנחשבים מקודשים, אך לא כולם ידועים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ IUCN
  2. ^ באתר UNEP מוזכרים 17 מיני טורפים.



הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
הפארק הלאומי קומואה27007708