הלגיון השני פרתיקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הלגיון השני פרתיקה
Legio II Parthica
מטבע אנטוניאן של הקיסר גליאנוס, אשר בצדו השני קנטאור - סמל הלגיון
מטבע אנטוניאן של הקיסר גליאנוס, אשר בצדו השני קנטאור - סמל הלגיון
מטבע אנטוניאן של הקיסר גליאנוס, אשר בצדו השני קנטאור - סמל הלגיון
פרטים
מדינה האימפריה הרומית
שיוך הצבא הרומי
סוג לגיון
אירועים ותאריכים
תקופת הפעילות 197 – לא ידוע
מקים היחידה ספטימיוס סוורוס
מלחמות המלחמות הפרתיות
מלחמות כנגד האלמאנים
מלחמות אזרחים ברומא
נתוני היחידה
ציוד עיקרי נשק קר, בעיקר פילום, גלדיוס, סקוטום, לוריקה לוריקה סקוומטה (שריון שרשראות)

הלגיון השני פרתיקהלטינית: Legio II Parthica) היה לגיון רומאי, אשר הוקם בידי הקיסר ספטימיוס סוורוס ופעל כנגד האימפריה הפרתית.

היסטוריה

הלגיון השני פרתיקה הוקם יחד עם הלגיון הראשון פרתיקה והלגיון השלישי פרתיקה בידי הקיסר ספטימיוס סוורוס בשנת 197 כהכנה לקראת מסע המלחמה שתכנן סוורוס כנגד האימפריה הפרתית. המסע הצליח מאוד, ושיאו היה בכיבוש עיר הבירה הפרתית קטיספון. לאחר סיום המלחמה, סוורוס סיפח את אזור מסופוטמיה והלגיונות הראשון והשלישי נותרו שם כחיל מצב. הלגיון השני לעומת זאת הוחזר לאיטליה והוצב בהרי אלבן ליד רומא עצמה.[1] לפיכך, הלגיון היה ידוע לעיתים קרובות בשם "הלגיון האלבני" וחייליו בשם "האלבנים". מחנה הלגיון - "קסטרה אלבינה" יחד עם בית הקברות של הלגיון, משמש כיום כאתר ארכאולוגי.

הלגיון שימש כיחידת משטרה שחלשה על רומא ומרכז איטליה, אך גם ככח עתודה לשעת חירום. ככל הנראה ספטימיוס סוורוס השתמש בעתודה הזו במלחמתו בבריטניה בין השנים 208211. קרקלה השתמש בו במלחמתו כנגד האלמאנים ב-213, ומאוחר יותר במלחמתו כנגד הפרתים בין 214217. מפקד הלגיון, מקרינוס, אשר שימש גם כמפקד המשמר הפרטוריאני, יזם קנוניה אשר במהלכה רצח את קרקלה והכתיר את עצמו כקיסר. בחורף 217/218 נותר הלגיון באפמאה שבסוריה שם הצטרף, לצד הלגיון השלישי גאליקה, למרד של בסיאנוס הידוע יותר בכינוי אלאגבאלוס כנגד מקרינוס. כאשר המרד הצליח ואלאגבאלוס הפך לקיסר, הוא העניק ללגיון את התואר "פיה פילדיס פליקס אטרנה" ("נאמן ואדוק ובר מזל לנצח").

במשך אחת עשרה השנים הבאות הוצב הלגיון מחוץ לאיטליה, ולקח חלק במערכות בסקוטלנד וכנגד האלמאנים והפרתים. בשנת 231 השתתף הלגיון במסעו של אלכסנדר סוורוס כנגד האימפריה הסאסאנית. המסע הצליח, והסאסאנים פסקו ממתקפותיהם כנגד רומא. לאחר מכן יצא סוורוס למסע כנגד האלמאנים, וניסה לשחד אותם בזהב כדי שיפסיקו את התקפותיהם. החיילים ראו את צעדו זה כפחדנות ורצחו אותו במיינץ. הלגיון השני תמך בנאמנות ביורשו של סוורוס מקסימינוס תראקס, אשר סיים בהצלחה את המלחמה עם האלמאנים. בשנים שלאחר מכן שרת הלגיון את מקסימינוס במלחמתו כנגד הסרמטים באזור הונגריה המודרנית. לאחר מכן נאלץ מקסימינוס לצעוד חזרה לאיטליה לאחר שהסנאט הרומי התמרד והכתיר את פופיאנוס ובלבינוס כקיסרים שותפים. מקסימינוס ולגיונותיו הטילו מצור על העיר אקוויליה. אולם חיילי הלגיון השני התמרדו מחשש שהסנאט יורה לפגוע בבני משפחותיהם ורצחו את מקסימינוס.

בינתיים, הוכתר ברומא קיסר חדש - גורדיאנוס הראשון. מצבה שנמצאה באפמאה מעידה שהלגיון נשבע אמונים לקיסר החדש, ואף השתתף במסע המלחמה שלו למסופוטמיה בין השנים 242244. ב-249 הלגיון חזר לאיטליה, ושרת את הקיסר פיליפוס הערבי בתחילת שלטונו. בהמשך סייע הלגיון לקיסר כנגד יריבו דקיוס, אולם הובס בקרב שנערך בוורונה. בין 260268 לחמו חיילי הלגיון לצד הקיסר גליאנוס כנגד פוסטומוס קיסר האימפריה הגאלית. בין 272273 הוא לחם לצד אורליאנוס כנגד זנוביה מלכת תדמור. בשנים הבאות שרת הלגיון גם בנומידיה ובקיליקיה, אולם לא ידוע בדיוק מתי. בין 276282 הוא היה בסיציליה.

בשנת 312 הקיסר קונסטנטינוס הגדול פרק את המשמר הפרטוריאני כעונש על תמיכתו במקסנטיוס במהלך מלחמת האזרחים ביניהם. מקובל להניח שבאותה העת פורק גם הלגיון השני.[2] עם זאת הוא הוקם מחדש בהמשך, ולצד הלגיון השני ארמניקה והלגיון השני פלביה קונסטנטיה הגן על זביידה (גזיירה) מפני הסאסאנים. שלושת הלגיונות לא הצליחו למנוע את נפילת העיר לידי הסאסאנים בשנת 360. לאחר מכן לא ידוע דבר על הלגיון.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הלגיון השני פרתיקה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ דיו קסיוס, היסטוריה רומאנה, 55.24.4.
  2. ^ הלגיון השני פרתיקה, באתר livius.org (באנגלית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29192419הלגיון השני פרתיקה