דונלד קנות'

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: יתכן ומופיעים בערך דעות הנוגדות את ההשקפה התורנית.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: יתכן ומופיעים בערך דעות הנוגדות את ההשקפה התורנית.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
דונלד קנות'
Donald Knuth
שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת:
לידה 10 בינואר 1938 (גיל: 86)
ענף מדעי מדעי המחשב
מקום מגורים ארצות הברית
פרסים והוקרה זכה בפרס טיורינג
תרומות עיקריות
תרומות בסיסיות לשטחים רבים במדעי המחשב. הוא יצר למעשה את התחום של אנליזה של אלגוריתמים

דונלד ארווין קְנוּת'אנגלית: Donald Ervin Knuth, נהגה: Ka-Nooth[1]; נולד ב-10 בינואר 1938), פרופסור באוניברסיטת סטנפורד, מהאבות המייסדים של מדעי המחשב.

קנות' ידוע בזכות תרומותיו הבסיסיות לשטחים רבים במדעי המחשב. הוא יצר למעשה את התחום של אנליזה של אלגוריתמים וזרע את הזרעים לפיתוחם של מספר תחומים במדעי המחשב התאורטיים. קנות' כתב ספרים רבים בנושא ובמיוחד ידועה סדרת הספרים (נכון ל-2017, עדיין בכתיבה) The Art of Computer Programming ("אמנות התכנות"), שנחשבת לאחד המקורות החשובים ביותר בספרות של מדעי המחשב.

במהלך עבודתו על סדרת ספריו חש שמערכות הדפוס אינם מספקות לו כלים באיכות ראויה, ולכן יצר את מערכת סַדָּר לדפוס TEX ואת מערכת עיצוב הגופנים METAFONT.

מחלוצי התחום של literate programming, ויצר את שפת התכנות WEB (שמאוחר יותר נקראה CWEB).

השכלה ועבודה אקדמית

קנות' נולד במילווקי שבויסקונסין. אביו לימד הנהלת חשבונות בבית ספר תיכון לותרני והיה בעל בית דפוס קטן. קנות' למד באוניברסיטת קייס וסטרן רזרב וקיבל בו זמנית תואר ראשון ותואר שני במתמטיקה, בשנת 1960. הוא המשיך את לימודיו במכון הטכנולוגי של קליפורניה (CalTech) וקיבל תואר דוקטור ב-1963. לאחר מכן הצטרף למכון כחבר סגל והחל לעבוד על "אמנות התכנות", שבמקור היה אמור להיות סדרה בעלת שבעה כרכים. בשנת 1968 פרסם את הכרך הראשון בסדרה. באותה שנה הצטרף לאוניברסיטת סטנפורד. כהוקרה על תרומותיו בתחום מדעי המחשב הוא זכה בשנת 1990 לתואר האקדמי הייחודי "פרופסור לאמנות תכנות המחשב" (ולאחר פרישתו ל"פרופסור אמריטוס לאמנות תכנות המחשב").

לאחר שבשנת 1976 פרסם את הכרך השלישי בסדרה "אמנות התכנות" הוא היה מתוסכל מהמצב העגום של כלי הפרסום האלקטרוניים החדשים שפותחו באותה תקופה. הדבר הניע אותו ליצור את הכלים TEX - תוכנת סַדָּר דפוס ממוחשב ו-METAFONT - כלי לעיצוב גופנים. מטרתו הייתה לבנות מערכת שתאפשר לכל אחד להפיק במאמץ סביר ספרים באיכות גבוהה וכן שהמערכת תפיק בדיוק אותן תוצאות בכל מחשב ובכל זמן. התוכנה שכתב ופרסם הייתה אחת הדוגמאות הראשונות של תוכנה חופשית. TEX, דרך ההרחבה שלה LATEX שפותחה על ידי לסלי למפורט, נמצאת בשימוש נרחב בפרסומים אקדמיים מדעיים וחלקים מהפורמט שלה נתמכים גם על ידי כלים מסחריים, כגון עורך הנוסחאות בחבילת Microsoft Office.

קנות' היה החתן הראשון של פרס גרייס מוריי הופר מה-ACM, בשנת 1971. הוא קיבל שלל פרסים אחרים כולל פרס טיורינג (ב-1974), המדליה הלאומית למדעים (ב-1979), המדליה על שם ג'ון פון נוימן, פרס קיוטו ופרס הארווי שמוענק על ידי הטכניון. הוא חבר במספר אקדמיות לאומיות למדע, בהן האמריקאית, הצרפתית (חבר זר) והחברה המלכותית.

בשנת 1992 פרש ממחקר והוראה באוניברסיטת סטנפורד כדי לסיים את העבודה על "אמנות התכנות". מאז שנת 2004, שלושת הכרכים הראשונים בסדרה שלו יצאו לאור בעריכה מחודשת. קנות' עובד כעת על הכרך הרביעי שקטעים ממנו נחשפים פעם בפעם באתר האינטרנט שלו. קנות' גם מעביר הרצאות לא פורמליות מספר פעמים בשנה באוניברסיטת סטנפורד שמכונות "הרהורים אודות המחשב". קנות' הוא גם פרופסור אורח במעבדה למחשוב באוניברסיטת אוקספורד באנגליה.

קנות' נוהג להציע פרס של 2.56 דולר עבור כל שגיאה שמתגלה בספריו (טכנית, טיפוגרפית או היסטורית).

תחומי עניין אחרים

בנוסף לספריו המרובים במדעי המחשב פרסם קנות' ספר על הקאנון הנוצרי בשם 3:16, בו סקר את פסוק ט"ז בפרק ג' בחמישים ותשעה ספרי הברית הישנה והחדשה. הספר מביא את דבריהם של פרשנים שונים לאורך ההיסטוריה על הפסוקים האלה, וכן קליגרפיה של הפסוק על ידי מעצבים שונים. קנות' לא השתמש בתרגומים מקובלים לאנגלית אלא תרגם בעצמו מהמקורות בעברית וביוונית, למרות שאינו בקי בשפות אלה. הבחירה בפסוק זה הוסברה בכך שקנות' ידע שבתחילת המיזם שעל פסוק ט"ז בפרק ג' בספר הבשורה על-פי יוחנן[2] יש לו מה לומר[3].‎ פסוק זה נחשב בעיני רבים לפסוק המפורסם ביותר בברית החדשה:

את שיקוליו וחוויותיו בכתיבת הספר פרסם קנות' בספר מאוחר יותר: "Things a Computer Scientist Rarely Talks About" ('דברים שמדען מחשב מדבר עליהם לעיתים נדירות').[4]

קנות' הוא נגן עוגב ואף התקין עוגב בביתו (שאותו מימן מהכנסות ספריו, על פי הערה באחד מהם).

ב-1990 הכריז קנות' כי אין לו עוד כתובת דוא"ל, כי השימוש בדואר אלקטרוני גזל יותר מדי מזמנו.

קישורים חיצוניים

ראיונות, הרצאות ושאלות ותשובות עם דונלד קנות'

הערות שוליים

  1. ^ דונלד קנות', שאלות נפוצות (FAQ) (באנגלית)
  2. ^ בו נכתבה טענת הנוצרים על ייחודיותו של אותו האיש והאמונה בו.
  3. ^ Is Knuth's 3:16 project unique?, Christianity Stack Exchange
  4. ^ Things a Computer Scientist Rarely Talks About, פרק ראשון (באנגלית)