אמריטוס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אמריטוסלטינית emeritus, בנקבה - אמריטה emerita) הוא שם תואר המשמש לציין מקרים מסוימים של פרופסור או שופט בדימוס או מנהיג דת בדימוס או לפעמים, איש פוליטי או איש עסקים או אדם אחר שפרש מתפקיד בכיר. הוא מציין כי אותו אדם רשאי לשמור על תארו או מעמדו האחרון גם אחרי הפרישה. במקרים מסוימים - התואר "אמריטוס" מוענק באופן אוטומטי לכל מי שפרש לגמלאות במעמד מסוים, אבל במקרים אחרים, הוא מהווה ציון להצטיינות לאותו אדם אחרי פרישתו. התואר מאפשר לאדם לשמור על תארו ועל מעמדו בנוסח"פרופסור אמריטוס", "שופט אמריטוס" או "בישוף אמריטוס" או "רב אמריטוס" למשל. אין למונח משמעות שהאדם חייב לוותר על כל התחייבויותיו או מטלותיו הקשורות למעמדו הקודם והם יכולים לבצע אותן גם בהמשך.

אטימולוגיה

Emeritus הוא נגזרת מהפועל הלטיני emerere שמשמעותו "להשלים את שירותו" והוא מורכב מהתחילית "e", וריאנט של ex שמשמעותו "מתוך" או "מ-" והפועל merere (שממנו מגיעה המילה האנגלית merit - זכות, הצטיינות) שמשמעותו "לשרת" או "להרוויח". המילה נכנסה לשפה האנגלית במאה ה-17 המוקדמת במובן של "עשה את שלו, השלים את חובתו, את שירותו". [1]

באקדמיה

בארצות הברית ובעוד מדינות, פרוספור מן המניין הפורש ממוסד אקדמי בכשירות טובה עשוי אחרי הפרישה לשאת את תואר "פרופסור אמריטוס" . אצל נשים נהוג להשתמש בתואר "פרופסור אמריטה". במוסדות מסוימים כל הפרופסורים שהפורשים בכשירות טובה זוכים לתואר זה, בעוד שבמוסדות אחרים הענקת תואר זה נדרשת להצבעה או החלטה מיוחדת. פרופסורים אמריטי זכאים, לפי מקרה, לקבל משרד או זכויות אחרות. [2]

שימושים אחרים

בקהילות דתיות

כשבישוף או בישוף משנה פורש, מצרפים לתארו הקודם את המילה "אמריטוס". למשל - "הארכיבישוף אמריטוס של ...." את התואר בישוף אמריטוס של דיוקסיה מסוימת יכולים לשאת כמה בישופים בדימוס בו זמנית, אם חייהם ארוכים דיים. כך למשל האפיפיור לשעבר בנדיקטוס השישה עשר נשא בפרישתו תואר "אפיפיור אמריטוס". גם בבכנסייה האוונגלית הגרמנית וכן בכנסייה הבינלאומית הקרויה "קהילתו של כריסטוס" (Community of Christ) נוהגים להעניק את התואר אמריטוס לבכירים של הכנסייה בדימוס. בכנסייה האורתודוקסית ידוע המקרה של המיטרופוליט של הכנסייה האורתודוקסית האוקראינית של קנדה, יוחנן (סטינקה) שנקרא "מיטרופוליט אמריטוס" אחרי פרישתו בשנת 2010 ועד יום מותו ב-2022. ביהדות במדינות מסוימות נהוג להעניק תואר זה לרבנים ששירתו זמן ממושך בבתי כנסת או במוסדות יהודיים מסוימים. למשל ה רב ישראל ברודי נשא אחרי פרישתו את התואר הרב הראשי אמריטוס של בריטניה. לעיתים פרט ל"רב אמריטוס" מעניקים אחרי פרישה גם את התואר של חזן אמריטוס (Cantor Emeritus) שהוא במידה רבה תואר כבוד. החל משנת 2001

אצל מונרכים

בספרד, אחרי התפטרותו, המלך חואן קרלוס הראשון ואשתו המלכה, זכו לזכות להקרא מונרכים אמריטי. בצורה דומה - קיסר יפן, אקיהיטו שהתפטר נקרא בתואר ביפנית, המקביל ל"קיסר אמריטוס".

במנהל האמריקאי ובארגונים אחרים

החל משנת 2001 סנטור ממפלגת המיעוט ששימש כנשיא זמני או ממלא מקום של נשיא ארצות הברית זוכה לתואר נשיא pro tempore emeritus בעקבות פרישתה התואר אמריטוס משמש גם בארגונים עסקיים וגם בארגונים שלא למטרות רווח כדי לציין את המעמד התמידי של מייסד הארגון או דמויות בכירות שתרמו תרומה משמעותית לאותם המוסדות אחרי פרישתה של ננסי פלוסי מתפקיד יושבת ראש בית הנבחרים של ארצות הברית הצביעה ועדת ההיגוי והמדיניות של בית הנבחרים החליטה בהצבעה להעניק לה את התואר "יושבת ראש אמריטה של בית הנבחרים".

הערוץ שוליים

ראו גם

לקריאה נוספת

  • Emeritus, New Oxford American Dictionary (Ediția a doua), 2005.
  • Emeritus, Merriam-Webster Dictionary (online), 2006.
  • Michael Hartmer, in: Christian Flämig et al. (ed.): Handbuch des Wissenschaftsrechts. 2. ed., Springer, Berolini 1996, מסת"ב 3-540-61129-0, vol. 1, p. 534–536. (Ius Germaniae)
  • Andreas Reich: Bayerisches Hochschullehrergesetz. Kommentar. 2. ed., Bock, Bad Honnef 2000, מסת"ב 3-87066-776-1, p. 270–276. (Ius Bavariae)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0