געפילטע פיש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
געפילטע פיש
פרוסות געפילטע פיש עם גזר
פרוסות געפילטע פיש עם גזר
מאכלים
מוצא אשכנז, מזרח אירופה
מרכיבים עיקריים קרפיון
געפילטע פיש בצורתו המקורית, דג ממולא בבשר דג טחון
קציצות געפילטע פיש עם גזר
צנצנות געפילטע פיש
צנצנות געפילטע פיש מסחרי

געפילטע פיש (נהגה "גֶפִילטֶה פיש"; מיידיש: דג ממולא) הוא קציצת דג טחון, לרוב קרפיון, הנפוצה בעיקר בקרב יהדות אשכנז ומזרח אירופה. את הגעפילטע פיש נהוג לאכול בשבת ובימים טובים, בעיקר ראש השנה ופסח, אולם יש האוכלים אותו בכל ימות השנה.

טעמו יכול להיות מתקתק (לפי מנהג יהודי אוקראינה רוסיה, יהדות בלארוס ופולין), או פיקנטי מתובל עם מלח ופלפל (לפי מנהג יהודי גרמניה, הונגריה, רומניה וליטא). כן נוהגים להגיש את הגעפילטע פיש בצירוף ציר הדגים, תפוחי אדמה, כריין, גזר ויין לבן.

הכנת הגעפילטע פיש

ישנם מספר נוסחים להכנת קציצות הדג עצמן: הנוסח הפשוט והרווח יותר מבוסס על קציצות מבשר הדג הטחון, אך הנוסח המורכב יותר מבוסס על ריקון פרוסות דג מבשר הדג ומילוי העור חזרה ליצירת קציצה, או על טחינת חלק מבשר הדג, הוספה של לחם לתערובת ומילוי פרוסות הדג האחרות מהתערובת (ומכאן שמו "געפילטע" - "ממולא", ביידיש). יש הממלאים גם את ראש הדג.

את הקציצות מבשלים במים, לעיתים בצירוף הראשים והאדרות בגלל הג'לטין הנמצא בהם. הציר שנשאר מועבר לקירור עד להגשה, ליצירת מרקם של ג'לי.

מקור הגעפילטע פיש

מקור אפשרי למנהג לאכול את הגעפילטע פיש בשבת הוא איסור "בורר" המקשה על אכילת דגים עם עצמות, בשל הצורך להוציא את החלק הנאכל מתוך העצמות, ולא את העצמות מתוך החלק הנאכל. מאחר שלפי המסורת קיים עניין לאכול דגים בשבת על פי המימרה: "האוכל דג ביום דג (ד+ג=7, כלומר שבת) ניצל מד"ג (דין גיהנום)", נמצא הפתרון היצירתי לטחון את העצמות יחד עם הדג.

מקור נוסף ייתכן על פי דברי המהרי"ל שנפסק ברמ"א שיש לאכול בליל שבת "מוליתא" שזה בצק ממולא בבשר, לזכר המן שהיה מכוסה בטל מלמעלה ולמטה. ייתכן שכשלא הייתה אפשרות לעשות את המילוי מבשר, החלו לעשותו מדגים כתחליף.

מקור אפשרי נוסף לעצם המצאת הגעפילטע פיש הוא עוניים של יהודי מזרח אירופה. רובם של יהודי מזרח אירופה היו עניים, ובעלי משפחות גדולות. מצווה לאכול בשר, עוף או דג בשבת, והדגים היו זולים, באופן יחסי לבשר ולעוף. אם מחלקים דג אחד למשפחה, לא נשאר הרבה לכל אחד, אבל אם טוחנים את הדג, ומוסיפים לו קצת לחם וקצת בצל, והופכים אותו לקציצה, כל אחד זוכה לקבל מנה משביעה.

פאלטשע פיש

ערך מורחב – פאלטשע פיש

בחסידות ויז'ניץ ונדבורנה, שם נהוג להימנע מאכילת דגים בחג הפסח, נוהגים להחליף את הגעפילטע פיש בפסח בפאלטשע פיש, העשויים מבשר. הקציצות דומות בטעמן לקציצות הדגים, ובכך מזכירים את מנהג אכילת הדגים בסעודות השבת והחג.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

26596274געפילטע פיש